Wiek, płeć i mutacja

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Wiek, płeć i mutacja

Post autor: Boguśka » wt sie 14, 2007 08:07

Dostałam niedawno od koleżanki falistka,który mnie urzekł od pierwszego wejrzenia :lol: Chciałabym się dowiedzieć czy jest to samczyk czy samiczka.Wczoraj zauważyłam,że wkłada dziubek przez pręty do dziubka Aleksy(chce go karmić?) myśle,że brakuje mu partnera/ki, ale musze wiedzieć kogo mam dokupić :mrgreen:

woskówke nosa ma niebieskawą

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt sie 14, 2007 08:24

Jeśli bladoniebieską i rozjaśniająca się wokół nozdrzy to może byc samiczka. U samczyków kolor niebieski jest intensywny. Ale możesz dokupić towarzystwo tej samej płci. Nie dopuszczaj do kontaktów z aleksą, nawet przez klatkę - jest za duża i może ją skrzywdzić.

Papużka jak rozumiem była własnością koleżanki i jesteś pewna, że jest zdrowa?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt sie 14, 2007 08:59

No to intensywny niebieski nie jest!Czyli wychodziło by,że jest to samiczka.Papużka nie była koleżanki znalazła ją u siebie w ogrodzie i dzieci ją złapały.Czy wygląda na chorą?Na pierwszym zdjęciu jest po kąpieli

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt sie 14, 2007 19:50

Nie o to chodzi - przypadek Krysi powinien cię ostrzec. Ptak mógł miec kontakt z dzikimi ptakami i przywlec coś. Konieczna jest izolacja od alexy na jakies dwa tygodnie, by ewentualna choroba mogła się ujawnić.

Awatar użytkownika
Borka
Ptaki które hoduję: papużka falista, świergotka, nimfa
Kontakt:

Post autor: Borka » wt sie 21, 2007 13:53

jak dla mnie to ten ptaszek to też samiczka. na pierwszym zdjęciu to rzeczywiście wygląda jakby chora ale to tak jest po kąpieli :)
ale jeśli chcesz dokupić mu partnera to powstrzymaj się jeszcze chwile, bo ja kiedys miała zieloną falistą i woskówke mała podobną co Twoja kupiłam samca a po paru tygodniach okazało się że to samiec :-D
a że się przyzwyczaiłam to dokupiłam kolejna dwie samiczki :-)
Zapraszam miłośników papug www.napatyku.pl

Awatar użytkownika
yoda741
Ptaki które hoduję:

Post autor: yoda741 » ndz wrz 30, 2007 16:42

Mutacje papużki falistej - Melopsittacus undulatus
http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0Budg

Czarnolica
Obrazek

Czarnolica D niebieska
Obrazek

Niebieska
Obrazek

Niebieska SF spangle opalowa
Obrazek

Niebieska ino
Obrazek

Cynamonowa
Obrazek

DD zielona
Obrazek

Dilute
Obrazek

Dilute niebieska
Obrazek

Dominujący clearbody
Obrazek

DF dominujący clearbody
Obrazek

Ino
Obrazek

Obrazek
pallid(Tex. clearbody)
Obrazek

Obrazek

SF spangle
Obrazek

Slate niebieska
Obrazek

Szara
Obrazek

Szara (Aus) szek
Obrazek

Szara niebieska
Obrazek

Szara spangle
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 20:19 przez yoda741, łącznie zmieniany 1 raz.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz wrz 30, 2007 22:05

Yoda : proponuję abys przy podpisywaniu nazw mutacji nazwę pisał(nawet po tłumaczeniu) dokładnie z oryginału.
Chodzi mi np . mutację podpisana przez Ciebie jako lime. W oryginale jest lime(TeX.clearbody), a u Raszka pallid(Tex.clearbody).
Można więc było podpisać i tak i tak ale nie samo lime.
Lime(bez innych określeń) to stara nazwa na całkiem inną mutację niż ta , która jest na zdjęciu i jest tak przez Ciebie podpisana. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yoda741
Ptaki które hoduję:

Post autor: yoda741 » ndz wrz 30, 2007 22:33

Bardzo dziękuję za poprawki, gdyż moja wiedza odnośnie mutacji papug i w ogóle papug jest ciągle znikoma.

Mam prośbę do adminów aby wnieśli poprawkę zgłoszoną przez Gerarda w moim poście, gdyż edytować tekst można do 10 minut od chwili wpisania.

pozdrawiam yoda

Awatar użytkownika
qbass
Ptaki które hoduję:

Post autor: qbass » pn paź 01, 2007 17:40

fajne Falki:) Ta zielona to "cynamonowa" lub "DD zielona " :-) a żółta "Dilute " tak mi sie wydaje jeśli by dopasowywać

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pn paź 01, 2007 21:55

Zielona to po prostu zielona opal , a "żółta" to szek (recesywny). Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yoda741
Ptaki które hoduję:

Post autor: yoda741 » wt paź 09, 2007 00:41

MUTACJA CZARNOLICA ( BLACKFACE ) PAPUŻKI FALISTEJ
Tłumaczenie tekstu H.W.J. v.d. Linden’a http://www.mutavi.info/blackfa.htm

Czarnolica
Obrazek

Czarnolica D niebieska
Obrazek
http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0Budg

Do długiej listy istniejących mutacji papużki falistej możemy dodać kolejną, a mianowicie
czarnolicą. Patrząc na fenotyp tej mutacji ta nazwa wydaje się być najodpowiedniejsza. Dlatego zaproponowano taką, a nie inną nazwę.
Gdzie i kiedy uzyskano mutację czarnolicą trudno stwierdzić, chociaż prawie na pewno miało to miejsce w Holandii.
Fakty:
Pan Van Dijk , hodowca falistych z Holandii, odkrył spośród wielu różnych standardowych ptaków w sklepie zoologicznym dwa niebieskie samce mające czarne fale w obszarze maski oraz czarne pasiaste znaczenia na brzuchu. Zdecydował się zakupić te ptaki w celach hodowlanych, aby przekonać się czy cecha ta jest wynikiem modyfikacji czy jest dziedziczna.
W pierwszym roku skojarzył samca z samicą mutacji Australijska szara (nie wiem czy chodzi o Aus. Rec grey czy o grey). Z tej krzyżówki uzyskał, zarówno samice jak i samce, szare i błękitne. W drugim roku skojarzył ponownie młode samice z oryginalnym samcem. Tylko jedna para – oryginalny czarnolicy samiec x F1 (szara) samica – dała potomstwo, z którego kilka było mutacji czarnolicej.
Po drugim sezonie lęgowym byliśmy przekonani, że gen odpowiedzialny za tą mutację znajduje się na autosomie i jest recesywny w stosunku do nominalnego ubarwienia ptaka. Przeprowadzone przez Van Dijka krzyżowania potwierdziły nasz punkt widzenia. W tym momencie nie było żadnych oznak, że mutacja jest sprzężoną z jakąkolwiek inną znaną mutacją u falistych.
Van Dijk zaobserwował znacznie ciemniejszy kolor ciała niż u ptaka normalnego rozszczepionego na czarnolicego. Kombinacja mutacji niebieskiej i czarnolicej bez faktora ciemnego wykazywała znacznie ciemniejszy kolor niebieski niż u papugi falistej mutacji D niebieskiej. U okazów o kombinacji mutacji szarej i czarnolicej bez ciemnego faktora, obserwujemy porównywalnie ciemniejszy kolor ciała w stosunku do ptaków mutacji szarej. Takie samo zjawisko obserwujemy u ptaków czarnolicych zielonych. Przy okazji wspomnę, że wszystkie ptaki zielone czarnolice padły. Pozostało po nich tylko kilka zdjęć. Obecnie van Dijk ma jeden okaz mutacji cynamonowej-czarnolicej, oczywiście z brązową maską i brązowymi pasiastymi znaczeniami na brzuchu.
Van Dijk powiedział nam, że pierwsze dwa samce zakupione w 1992 roku musiały mieć wspólnego przodka mutacji recesywny szek, ponieważ wśród potomstwa pojawiło się kilka recesywnych szeków. Pięc lat temu wyhodował kilka młodych z małą plamką na głowie, co zasugerowało, że są one rozszczepione na recesywne szeki.. hodowla mutacji czarnolicej, według Van Dijka, nie jest taka prosta jakbyśmy chcieli.
Dla oznaczenia nowej mutacji proponowany jest symbol bf , od angielskiej nazwy tej mutacji ( black face ). Symbol wildtype(?) to bf+.

Możliwe krzyżówki:
1 czarnolica x czarnolica = 100% czarnolica
2 czarnolica x normalna/czarnolica= 50% normal/czarnolica, 50% czarnolica
3 czarnolica x normal= 100% normal/czarnolica
4 normal/czarnolica x normal/czarnolica = 25%normal, 50%normal/czarnolica, 25%czarnolica
5 normal/czarnolica x normal=50%normal, 50% normal/czarnolica

Przykłady 4 i 5 należy odrzucić, gdyż nie będziemy wiedzieć, które potomstwo jest rozszczepione na czarnolicą, a które nie.

Oczekiwania:
Hodowla mutacji czarnolicej nie jest prosta. Van Dijk posiada około dwunastu ptaków mutacji czarnolicej i trochę szpaltów na czarnolicą Musi upłynąć trochę czasu, aby wprowadzić mutację na rynek, aby stała się dostępna dla szerszego kręgu hodowców. Wydaje się to być zrozumiałe, ale z drugiej strony ryzykowne, ponieważ istnieje możliwość, że jakaś śmiertelna choroba lub inna katastrofa spowoduje utratę otrzymanej mutacji.
Po jakimś czasie, od kiedy ptaki te byłyby powszechnie dostępne, ktoś mógłby otrzymać gładki (równy) kolor maski i ciała, by w końcu pomyśleć o w pełni wybarwionym czarnymi plamami ptaku? Jeżeli jest to naprawdę możliwe, musimy poczekać, aby zobaczyć co przyniesie przyszłość.

Notatka Mutavi Research and Advice Group
Ta mutacja mogłaby być mutacją MC1R – locus, która to nie jest w pełni zrozumiana ani opisana w hodowli ptaków. Dlatego wskazane jest prowadzenie dalszych testów krzyżowania par. Oczywistym jest fakt, że mutacja związana jest z dystrybucją (rozmieszczeniem) pigmentu, rezultatem jest jakiś rodzaj melanizmu.

pawelanime
Ptaki które hoduję:

Post autor: pawelanime » wt paź 09, 2007 20:08

A czy ktoś mi powie jakie ja mam paputy??? Niebieski to jeszcze ale zielonych jest kilka...
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt paź 09, 2007 21:00

To zielone wygląda na oliwkowe czyli ciemne 2 faktorowe , a niebieskie na spangle 1faktorowe.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt paź 09, 2007 22:38

Moim zdaniem niebieska papużka to niebieskie dilute. Pozdrawiam

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » wt paź 09, 2007 22:42

Gerard, ja bym obstawiał tak jak JC, na niebieskie na spangle 1faktorowe. Ptak na grzbiecie nie jest niebieski, chyba ze fotka jest całkowicie do kitu.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr paź 10, 2007 19:06

Ezra: a co ma wspólnego niebieskie lub nie na grzbiecie z mutacją dilute? Bo jak zrozumiałem wg Ciebie jeżeli nie ma to nie ma dilute, tak?
Uważam że to dilute bo ja widzę rozjaśnione falki i rozjaśniony kolor niebieski na ciele, a nie widzę zmiany wzoru(co powoduje spangle). Pozdrawiam

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr wrz 10, 2008 21:33

Na przyklad tu http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0Budg masz przedstawione mutacje barwne falistych z wieloma zdjeciami (kliknij na ikonke aparatu fot.) . Pozdrawiam

boYka
Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
Kontakt:

Post autor: boYka » śr wrz 10, 2008 22:58

dzięki Gerard za link, szkoda że do wszystkich mutacji nie ma zdjęć, najbardziej zaciekawiła mnie mutaca blackface, ma może ktoś więcej zdjęć tej mutacji
pozdrawiam
boYka

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr wrz 10, 2008 23:10

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » czw wrz 11, 2008 20:39

Niestety takiej mutacji jakie mi wychodzą nie znalazlem niegdzie nawet w tych linkach... jutro wstawię fotki.... po parze niebieski jasny pastel i samcu ciemnym stalowym wychodzą mlode albo cale biale albinosy albo takie nie szarawe nie niebieskie z bialymi glowami

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”