bardzo chora nimfa

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

olkaa2112
Ptaki które hoduję: Nimy

bardzo chora nimfa

Post autor: olkaa2112 » czw maja 10, 2018 11:45

Witam,

Zaczne od tego,ze razem z mezem jestemy posiadaczami 2 nimf (samiec i samiczka). Stosunkowo niedawno jedna bardzo przyjazna nimfa nam zdechla. Wzielismy chyba juz chora ze sklepu, bylismy u weta, dostalimy antybiotyk przeciw bakteryjny i po jakims czasie jej przeszlo. Byla osowiala i napuszona ale po za tym zachowywala sie normalnie. Niestety po 8 miesiacach, bardzo nagle zdechla.
Samczyk po jej smierci czul sie bardzo samotny, wiec zdecydowalimy sie dokupic mu towarzystwo. Kupilismy 3-4 miesieczna samiczke, ktora 1.5 godziny przed zakupem zostala przywieziona od hodowcy. Niestety i ona sie rozchorowala... Juz nie wiemy co robic. Bylismy my u weterynarza, dostala antybiotyk na tydzien - nie pomogl. Wrocilismy do weterynarza i dostala zwiekszona dawke antybiotyku przeciwbakteryjnego do jedzenia oraz przeciw posozytniczego do wody - od soboty zadnych efektow. Papuzka bardzo malo je, calymi dniami spi,czasem na dnie klatki a czasem na zerdzi. Dodam,ze odrobaczalimy ja, dawalimy wegielki, odchody wygladaja okej aczkolwiek kolake ma brudna. Niestety nie mamy mozliwosci zrobic jej zadnych badan poniewaz mieszkamy za granica i tu niestety nie wykonuja papugom badan :/ Nie ma nawet specjalisty od ptakow :/ Takze wszystkie diagnozy weterynarzy opierane sa tylko na wywiadzie przeprowadzonym z nami.
Moze ktos z Was ma jakiekolwiek doswiadczenia, ktore moglyby pomoc tej biedulce bo nie mozemy patrzec jak sie meczy :/

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw maja 10, 2018 14:21

moze samczyk jest nosicielem jakies choroby, albo kupiliście ptaka już chorego, widocznie antybiotyk zle dobrany,wtedy nie zwieksza sie dawki tylko daje inny lek - bo inaczej po 3 dniach powinna byc widoczna poprawa, papugom nie daje sie środkow na pasożyty wew. bez zbadania odchodów, taki lek to trucizna i gdy ptak jest w kiepskiej kondycji, wychudzony, choruje to lek przeciw pasożytom może go zabić. Jeżeli dajesz antybiotyk to nie możesz podawać węgla, bo węgiel wchłonie lek a nie organizm,
badanie odchodów robi kazdy wet. nie musi to byc ptasi wet.

olkaa2112

Post autor: olkaa2112 » czw maja 10, 2018 15:07

Stosujemy sie do zalecien weta, bo w sumie co my tam wiemy na temat zdrowia ptakow.Moze ten drugi antybiotyk nie jest na pasozyty tylko na cos innego,moze zle zrozumielismy. Niestety w miejscowosci ktorej mieszkamy nie robia badan takich malych ptakow... Wegielki podawalismy przed wizyta u weta. A samczyk jest trzymany w oddzielnej klatce, ptaki nie mialy ze soba kontaku. Dawka antybiotyku zostala zwiekszona przez to,ze ptak malo jadl a leki podawalimy z jedzeniem, wiec wet chcial wyeliminowac ryzyko nie jedzenia ziarenek z antybiotykiem.Szkoda mi tej bidulki ale chyba nic juz nie mozemy wiecej zrobic...

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw maja 10, 2018 17:19

antybiotyk nie dziala na pasozyty, tylko na bakterie i podajemy go w odp. dawce prosto do dzioba, nie mieszamy antybiotyku z jedzeniem ew. można z woda do picia. jezeli ptak jest napuszony to warto go ogrzac , aby nie tracił energii na ogrzewanie, tylko na walkę z chorobą, zwykła lampa na biurko przystawiona do kalatki, tak aby ogrzewała jedna jej czesc wystarczy, ptak sam zdecyduje gdzie chce siedziec w cieple pod lampa, czy dalej

olkaa2112

Post autor: olkaa2112 » czw maja 10, 2018 19:24

Ogrzewamy caly czas. Papuga zachorowala w tym samym tygodniu,w ktorym ja kupilismy takze nie jest z nami oswojona nawet. Dostalismy metronidazole oraz baytril. Moglabym sprobowac dac jej do dzioba. Zastanawiam sie ktory? Oba chyba beda za duzo. W ogole dzieki za pomoc i odpowiedzi :)
Podalismy jej dzis baytril do dziobka,jutro rano zrobimy to samo. Drugi podajemy z woda.Mam nadzieje,ze pomoze bo jej stan jest ciezki..

papugi
Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
Kontakt:

Post autor: papugi » sob maja 12, 2018 14:16

czesc
antybiotyk koniecznie do dzioba...baytril jest gorzki to nie chetnie biora.
jesli masz taki stopsel na strzykawke to wloz ja na minute do cieplej wody...wszystkie ptaki lepiej biora lekarstwo jesli lekko cieple.
Wazne aby antybiotyku byla dana cala przpepisana dawka.
Gdzie mieszkasz za granica...
Wazne...
z antybiotykiem musi byc dany antyfongique (przeciw grzybom) poniewaz antybiotyki debalansuja system ...antybiotyk zabile bakterie a grzyby sie rozmnoza.
Po lekarstwach, musisz dac probiotyki...zamow przez internet...
C

p.s.
papuge kupilas napewno juz chora...
przeprowadzka stress ktory powoduje wybuch choroby ktora ptak ukrywal.
przed nastepnym razem , napisz, to mozna troche opisac na co trzeba przy kupnie patrzyc

w kazdym razie nie kupowac w tych samych miejscach.

olkaa2112

Post autor: olkaa2112 » sob maja 12, 2018 20:44

Zaczelismy podawac do dzioba, na razie nie ma wiekszej poprawy... jest okropnie wychudzona. Brzuszek doslownie sie jej zapada :/ mieszkam w uk. Powiedz mi prosze na jakiej stronie moge to zamowic? Chodzi mi o antifongique? Szukalam na angielskich stronach ale nic tu nie ma !! :/ dziki za odpowiedz i pomoc :)
ED18E444-40CB-42F0-9F49-14D746582A29.jpeg
Zdj robione dzis :(
ED18E444-40CB-42F0-9F49-14D746582A29.jpeg
Zdj robione dzis :(

papugi
Kontakt:

Post autor: papugi » ndz maja 13, 2018 15:50

czesc
nie kupuje sie antifongique na internecie ...poniewaz nie mozna dawac byle co...
nie rozumie ze w UK nie znajdujesz specjalisty dla papug ...jest to kraj jak gdzie wiedza i znajomosc o papugach jest prawdopodobnie jak najbardziej rozwinieta na swiecie.
Oczywiscie ze nie zawsze specjalisty mieszkaja obok naszego domu.

zobacz tylko tutaj..nie wiem gdzie mieszkasz a napewno sie znajdzie odpowiedni lekarz.
Twoja papuga jest umierajaca, dlugo nie pozyje...2-3 dni tak ze nie zostalo ci duzo czasu. Ona jest pod twoja odpowiedzialnoscia.
Jeslo ma tylko gzryby to stosunkowo latwo by ja uratowac.
Znasz angielski...go.
http://www.theparrotsocietyuk.org/veter ... avian-vets
Celina

olkaa2112

Post autor: olkaa2112 » ndz maja 13, 2018 21:55

Wiem,ze jestem odpowiedzialna za papuge. Staram sie zrobic wszystko co w mojej mozliwosci zeby wyzdrowiala. Klinike ktora podalas w linku a wlasciwiej jej filie mam niedaleko od siebie ale pani weterynarz przyjmuje tam tylko w czwartki od 9 do 4 . Juz dawno to sprawdzalam. Pracujemy z mezem wiec to nie jest wszystko takie proste jakby sie wydawalo. Dziekuje za pomoc i rady. Pozdrawiam

olkaa2112

Post autor: olkaa2112 » pn maja 14, 2018 21:14

Musielismy ja uspic ;(

papugi
Kontakt:

Post autor: papugi » wt maja 15, 2018 15:27

smutno ale tak najlepiej bo byla w ostatniej fasie...

jesli bedziesz potrzebowala porady przed nastepnym razem to chetnie ...pare tips mozna dac...
W potrzebie wyslij e-mail a odpowie na forum.
Celina

Papugiismylife
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Papugiismylife » śr paź 09, 2019 13:43

Witam , ja mam taki problem z moją papugą jak na zdjęciu. Samiec ma łyse placki. To jest choroba czy coś innego ? Prosze o odpowiedźObrazek
Załączniki
IMG_20191009_115426.jpg
IMG_20191009_115438.jpg

Papugiismylife
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Papugiismylife » śr paź 09, 2019 14:41

<aniolek>
Papugiismylife pisze:
śr paź 09, 2019 13:43
Witam , ja mam taki problem z moją papugą jak na zdjęciu. Samiec ma łyse placki. To jest choroba czy coś innego ? Prosze o odpowiedźObrazek

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr paź 09, 2019 17:11

subie się, dlaczego trzeba wykluczuc uczulenie, pasozyty zew.wizyta u weta wskazana

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”