Mnicha nizinna

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

SŁAWEK
Ptaki które hoduję:

Mnicha nizinna

Post autor: SŁAWEK » sob wrz 15, 2007 19:47

Poszukuje informacji na temat Mnichy nizinnej gdyż kupiłem taką parke. Przeczytałem wszystko co znalazłem przez google.pl. Ale czuje że jeszcze mało wiem o tych ptakach. Mile widzane zdjęcia gniazd, par i wolier dla tych papug.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob wrz 15, 2007 20:51

Po czesku http://www.ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/s ... +%9Aed%FD+ Jak nie znasz to się ucz :-P
i jeszcze http://www.ifauna.cz/rubriky/diskuse/se ... page=1&r=4
Wpisz w google Mníšek šedý
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

SŁAWEK
Ptaki które hoduję:

Post autor: SŁAWEK » sob wrz 15, 2007 23:55

Nic nie rozumiem :mrgreen: Ma może ktoś te artykóły przetłumaczone i mógł by je wżucić na forum albo przesłać mi na meila? Był bym wdzięczny ;-)

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » wt mar 17, 2009 00:10

Odswieze temat.Dawno temu mialem parke mnich-legowa.Odchowaly 5mlodych,ja jednego.Do klatki 70cm na ok.2m wsadzilem skrzynke drewniana,taka na warzywa,cebule(w czasie legu skrzynke zmienilem 3 razy).Ptaki byly prawdopodobnie z odlowu-bardzo agresywne ,zuchwale.Jak wsadzalem reke do klatki to tylko w dlugiej rekawicy skorzanej,atak od razu.Halasliwe wyjatkowo,mialem z nimi spory klopot,niszczyly klatke(drewniane ramy).Samica zniosla 6 jajek,myslalem ze nie dadza rady,ale 5ka ladnie sie odchowala.Nigdy nie zapomne tych zacieklych atakow samca w obronie samicy siedzacej na jajkach-otwarte skrzydla,nienawisc w oczkach i jak by mnie dorwal to chyba by mnie zjadl :mrgreen: Bylo to w 1986r.stare czasy.Oswojony natomiast to bardzo fajny,madry,gadal ze 2-3 slowka,To byl taki maly zadziora,zaczepial,pociagnol za wlosy,za rekaw.Maly i silny.Uwarzam do dnia dzisiejszego ze mnichy sa bardziej inteligentniejsze od aleksandret obr.(sorry wlasciciele aleks)Moglem to stwierdzic-mialem oba gatunki,aleksy ladniejsze. ;-) ;-)
Pozdrawiam. Artur

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt mar 17, 2009 17:36

One już od pewnego czasu za mną chodzą. Jak będziecie dalej piosć to w końcu mnie dopadną :mrgreen: . Pozdrawiam

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » wt mar 17, 2009 19:38

Nie sa specjalnie wymagajace,zimy wytrzymuja na zewnatrz,bardzo rozumne a ciagle jednak nie popularne.Zaryzykuje powiedzenie-to takie male nowozelandzkie kee :mrgreen: Sa wyjatkowe,chociezby z tego wzgledu ze buduja gniazdo,a nie w dzipli czy budce gniazduja.Ja polecam te ptaki :lol:
Pozdrawiam. Artur

goniak
Ptaki które hoduję: mnicha, nimfa

Post autor: goniak » pn mar 23, 2009 20:42

ja posiadam takiego małego łobuza. to prawda co piszecie wyżej.
Moj mowi kilka słów: diesel, kto to, ha ha ha (smiech). poza tym gwiżdże, daje buzi (odgłos)
ale martwie sie o niego. powyrywał sobie ostatnio wszystkie pióra na brzuchu i na grzbiecie bez powodu. jest bardzo zywiołowy i nic nie wskazuje na to ze cos jest nie tak.

O problemie z wyrywaniem piór proszę pisać, doradzać tu : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 0bb4#20846
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2009 05:07 przez goniak, łącznie zmieniany 1 raz.

goniak
Ptaki które hoduję: mnicha, nimfa

Post autor: goniak » pt kwie 24, 2009 23:15

ok, jestem nowa i spróbuje sie dostosowac do forum jak sie polapie co gdzie. Papuziek juz zdrowy i mówi coraz wiecej a jak ładnie i wyraźnie :-P . Jest inteligentny, wystarczy ze pogroze palcem a wie o co chodzi i ze nie wolno tego robic a z zaczepianiem.. on to uwielbia po prostu. polecam tylko ptaki maja swoje humory jak kazdy czlowiek ;-), sa glosne i nie kazdy moze to zniesc. Ja uwielbiam mojego łobuza

roxer
Ptaki które hoduję: Mnicha

Post autor: roxer » pn paź 12, 2009 23:55

Dodam coś od siebie.
Mamy takiego łobuza od 1,5 roku ;)
Dzień rozpoczyna się czekaniem aż ktoś wstanie z łóżka. Kiedy tylko ktoś położy nogę na podłodze zaczyna się niecierpliwe czekanie na poranne uściski.
Ptaszek chciałby być dzień i noc na zewnątrz klatki. Niestety to niemożliwe gdyż robi z dzioba użytek cały czas i gryzie co popadnie.
Poza tym woła swoje imię gdy chce wyjść z klatki. Mlaska kiedy ja jem, kiedy jest głodny wydaje odgłos młynka do pieprzu (czy to możliwe, że skojarzył fakt przygotowywania jedzenia dla nas?)
Tak sam kochany jak nieznośny.
roxer

rozella
Ptaki które hoduję: mutacje rozelli białolicej i mnichy nizinnej

Post autor: rozella » pt sie 10, 2012 13:11

Zapraszam na stronę o mnichach
http://mnicha.pl/
Załączniki
ino-5.jpg
PP

piotr
Ptaki które hoduję: Mnicha nizinna

Post autor: piotr » śr sty 28, 2015 16:59

witam od ponad 3tygodni jestem posiadaczem mnichy nizinnej papużka chyba się za klimatyzowała ale nie daje się bliżej podejść nie ma mowy żeby wzięła coś z ręki czy nawet z patyczka.wypuszczam ją z klatki żeby sobie polatała , zrobi parę kółek po pokoju po czym siada na klatce i siedzi. Jak ją oswoić ? a może jeszcze dać jej czas????? co robić ???? :-( :-( :-(

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » śr sty 28, 2015 17:15

Daj jej czas, nic na siłe, sama musi chcieć sie z Tobą oswoić

piotr

Post autor: piotr » śr sty 28, 2015 17:27

chodzi o to że podobno jest urodzona w marcu 2014r, i czy czasem nie jest za stara żeby ją oswoić i czy wogóle dobrze robię że ją wypuszczam ?

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » śr sty 28, 2015 17:34

no na pewno będzie Ci ciężej, jak oswoiła sie z pomieszczeniem to tak, musi sie wylatać

piotr

Post autor: piotr » czw sty 29, 2015 14:32

witam... co do oswojenia tego mojego 10cio miesięcznego dzikuska zastanawiam się czy jest to w ogóle możliwe bo gdzieś wyczytałem że starsze papugi są nie do oswojenia . Hmmm.. tylko gdzie jest ta granica wieku ?? a może 10 miesięcy to nie tak wiele ?? ?? ?? ?? ??

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw sty 29, 2015 14:51

Daj papudze trochę czasu. 10 miesięcy to jest też dobry wiek do oswajania. Po prostu musisz uzbroić się w cierpliwość.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » czw sty 29, 2015 16:36

Moje katarzynki mam od września. Strasznie panikowały jak zmieniałam jedzenie w klatce.
Dopiero od dwóch dni zauważyłam, że siedzą cicho i patrzą na to co robię. Już nie uciekają.
Wcześniej zawsze uciekały w drugą stronę. Zmieniałam wodę w poidełku po prawej, to one były po lewej itd.
Czasu potrzeba dużo, ale widzą, że im się krzywda nie dzieje i zaczynają się przyzwyczajać.
Wszystkie czynności w klatce, staram się robić bardzo powoli, nie wykonuję żadnych szybkich ruchów.
Podobno są z marca 2014, czyli niby miały 6 miesięcy, jak do mnie trafiły.
Piszę "niby" bo obrączki mają czarne z 2013r. i dlatego myślę, że są dużo starsze.

piotr

Post autor: piotr » czw sty 29, 2015 16:56

czyli kolor obrączek też coś oznacza ? obrączka mojej jest srebrna , nie wiem co to oznacza,no i jakieś numery <bezradny>

Awatar użytkownika
seder

Post autor: seder » czw sty 29, 2015 17:36

srebrna czyli pewnie aluminiowa nie oznacza nic, może być jedynie na niej wybita data

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » czw sty 29, 2015 17:51

Zobacz, jaki masz na niej numer?
Hodowca, który należy do Związku, oznacza swoje ptaki odpowiednimi obrączkami na dany rok i swoim numerem identyfikacyjnym (tzw. CIH) więcej, na ten temat przeczytasz tutaj: http://www.pfo.info.pl/index.php?option ... mitstart=6

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Mniszek”