Zdolności nawigacyjne samców i samic

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

jammer64
Ptaki które hoduję: samica nimfy - Oli
samiec nimfy - Kacper - R.I.P. :(

Zdolności nawigacyjne samców i samic

Post autor: jammer64 » wt sty 20, 2015 13:56

Mam pytanie związane z umiejętnościami jak w temacie ;)

Posiadam samca i samicę - Kacper i Oli, o których pisałem ciut w wątku z problematycznym zachowaniem. Samica jest jest z nami prawie od początku (miała parę miesięcy, jak ją kupiliśmy), samiec został znaleziony latem zeszłego roku i miał wtedy około roku.

Zauważyłem, że samiec ma zazwyczaj problemy ze znalezieniem drogi do samicy, która go nawołuje i próbuje się do niej dostać praktycznie po linii prostej - gdzie słyszy dźwięk, tam zmierza. Kiedy są w różnych pokojach, będących obok siebie, w efekcie chodzi po szafce wzdłuż ściany i ignoruje fakt, że może swobodnie dostać się do samicy przejściem między pokojami. Sytuacja wygląda analogicznie w klatce. Nie wiem, w jakich warunkach przebywał u właściciela, któremu wyfrunął.

Oli z kolei fruwa sobie swobodnie między moim pokojem a pokojem z ich klatką, a jak zdarzy jej się wlecieć za firankę to wynajduje 'tajne przejścia', żeby spokojnie wrócić do głównej przestrzeni pokoju. Kacper w tej sytuacji chodziłby w tę i z powrotem po parapecie. Czy to standardowa sytuacja i czy bardziej wynika z różnicy płci, miejsca dorastania, a może to po prostu kwestia indywidualna?

Chciałbym dodać, że Kacper miał strasznie brzydko i nierówno podcięte lotki, kiedy go znaleźliśmy i strasznie się męczył żeby gdziekolwiek dolecieć, toteż latał niechętnie. Na razie odrosły mu 2 najdłuższe lotki na każdym skrzydle i prawdopodobnie któreś z krótszych, które są zasłonięte, więc latanie idzie coraz lepiej, ale nie wpływa to specjalnie na pojmowaną przeze mnie 'inteligencję przestrzenną'. Do kółek, które Olka zasuwa po pokoju jeszcze mu brakuje, toteż jestem ciekaw czy z kompletem piórek też będzie miał taką radość z dokazywania w powietrzu ;) Olka jest prawdopodobnie z chowu wsobnego, więc wyraźnie drobniejsza od niego i to naprawdę as przestworzy.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt sty 20, 2015 14:57

jammer64 pisze:..... samiec ma zazwyczaj problemy ze znalezieniem drogi do samicy, która go nawołuje i próbuje się do niej dostać praktycznie po linii prostej - gdzie słyszy dźwięk, tam zmierza. Kiedy są w różnych pokojach, będących obok siebie, w efekcie chodzi po szafce wzdłuż ściany i ignoruje fakt, że może swobodnie dostać się do samicy przejściem między pokojami. Sytuacja wygląda analogicznie w klatce.......

Twój opis wskazuje na to, że Kacper jest ptakiem niewidomym lub ledwie widzącym. Inteligencja przestrzenna nie ma tu nic do rzeczy bo gdyby samiec miał dobry wzrok, nie miałby żadnych problemów z tzw nawigacją.
Jak wygląda jego lot i lądowanie ?
Jak z pobieraniem pokarmu i wody ?

jammer64

Post autor: jammer64 » wt sty 20, 2015 15:11

Nie zachowuje się wg mnie jak niewidomy, gdyż żywo reaguje na wszystkie bodźce, zerka ciekawsko na ruchome obiekty i nie ma problemu z dotarciem do celu, który jest w zasięgu jego wzroku, pomijając fakt że nie kontroluje lotu w 100% z powodu niekompletnych piórek. Nie ma też żadnych problemów z korzystaniem z zasobników. Ale mimo wszystko, dało mi to teraz troszkę do myślenia. Da się to jakoś profesjonalnie zbadać u ptaków?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt sty 20, 2015 16:26

Żywo reaguje bo polega przede wszystkim na słuchu. Wg Ciebie zerka na ruchome przedmioty, a tak naprawdę nasłuchuje dźwięków. Pamiętaj że ucho ludzkie mniej słyszy niż zwierzęce.
Najlepiej udać się z ptakiem do dobrego weta. Zrobi badania wzroku i będzie wiadomo czy coś jest nie tak z widzeniem.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt sty 20, 2015 16:46

Tu problemem może być niepewny lot, nieumiejętność skrętu w powietrzu , ptak pozbawiony lotu jeszcze nie skojarzył pewnych rzeczy, trudno znalezć weta który zbada wzrok ptaka, ale gdyby miał problemy to wystarczy zmienić ustawienie pojemników z jedzeniem, żerdzi i zobaczyć czy trafia zaraz czy szuka po omacku

jammer64

Post autor: jammer64 » wt sty 20, 2015 17:00

Ja szukałbym gdzie indziej, niemniej badania zrobię. Kiedy dodałem jakiś czas temu drugi karmnik i poidełko, żeby się papugi nie kłóciły, obie od razu korzystały z nich wymiennie i bez problemu. Kacper miał swoją klatkę w innym pokoju na początku, zanim zapoznaliśmy go z Olką i też nie miał problemu ze znalezieniem zasobów.
Hahaha, przeniesienie karmników zdało się bardziej zbić z tropu Olkę, niż jego :D Zbyt dużo znaków na niebie i ziemi wskazuje, że jego oczkom nic nie jest. Osobiście skłaniałbym się bardziej ku drugiej opinii, ale za obie wskazówki bardzo dziękuję :)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr sty 21, 2015 03:42

jammer64, skoro tak, to bardzo się cieszę że byłam w błędzie z podejrzeniami <luzik>

jammer64

Post autor: jammer64 » śr sty 21, 2015 11:30

Ja też i to bardzo, bo sam się zacząłem trochę zastanawiać :D Kacper już nawet radzi sobie ze skręcaniem przy krótszym locie, tak więc cały czas mu kibicuję :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”