Oczy

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Kor17nel
Ptaki które hoduję: Faliste, kanarki
Kontakt:

Oczy

Post autor: Kor17nel » pn mar 18, 2013 17:15

W podanym linku zauważyłem ze ten samiec bardzo dynamicznie pracuje źrenicami, rozumiem ze ona odpowiada za kontrole wpadania światła do oka. Ale nie wydaje mi sie ze tylko za to odpowiada...., czy ktoś może coś wiecej powiedziec na ten temat.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vcAfdgqXggg[/youtube]
Ostatnio zmieniony wt mar 19, 2013 04:34 przez Kor17nel, łącznie zmieniany 2 razy.

deasy
Miłośnik ptaków
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne, żako :D
Kontakt:

Post autor: deasy » pn mar 18, 2013 17:39

Nie lubię tego- przeraża mnie :mrgreen: a tak na serio to np. edek robi tak jak się czemuś uważnie przygląda np, swojemu odbiciu w garnku, oknie itp. wtedy zaczyna koncert i jak ma zamiar nas zaatakować :shock:

Awatar użytkownika
Arecki21
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » pn mar 18, 2013 18:08

Robia tak samce i samice, ale na dodatek tylko samce rozkladaja skrzydla rzeby przypodobac sie jakiejs z samic:D

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt mar 19, 2013 04:49

Kor17nel, nie masz najmniejszego powodu do zmartwień. :-D
Zwężanie i zwiększanie źrenic jest naturalnym procesem a wynikającym z chęci ukazania np. obecnego nastroju papugi. Taka ,,praca" oczami najczęściej występuje wówczas, gdy papuga jest odprężona, zadowolona, wesoła, lub ,,zła" i wtedy pulsujacym wzrokiem ostrzega.
Miałam kiedyś kurikę i wtedy zauważyłam też zmniejszanie i zwiększanie źrenic. Działo się to podczas kąpieli spryskiwaczem, czasami suszenia suszarką, zabaw na plecach z długopisem w dziobie, szarpania skórzanego kapcia, gdy dostała w łapkę gotowaną kość kurczaka lub migdała za którym przepadała ,a nawet wtedy gdy mi coś zabrała i nie chciała oddać :mrgreen:
A czasami bywało, że i ot tak po prostu jak jej się na wrzaski zbierało. Wtedy źrenice dosłownie pulsowały, skrzydła rozłożone na maxa i krzyk ile sił w płucach .....
Ostatnio zmieniony pt maja 31, 2013 05:18 przez Krysia-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kor17nel
Ptaki które hoduję: Faliste, kanarki
Kontakt:

Post autor: Kor17nel » czw mar 21, 2013 17:02

Dzięki za odpowiedzi

Krysiu To nie było zmartwienie tylko czysta ciekawosc ;)
hehe, wiec mozna powiedziec ze to taki "papuzi uśmiech "

Awatar użytkownika
Zukola
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: Zukola » czw kwie 04, 2013 13:00

Ja na to mówię hypnotizing eyes :-D i mój Kobe najczęściej tak robi, jak chce się bawić. Osobiście bardzo mi się to podoba :-)

vepecis
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: vepecis » wt kwie 09, 2013 09:36

Ten, kto nie zna aleks, mógłby się przestraszyć. :-)

traki11
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Post autor: traki11 » czw maja 30, 2013 16:52

A co tak w ogóle znaczy, że te oczy jej się tak zmieniają ?? Raz takie malutkie, że prawie ich nie widać a zaraz są normalne? właśnie jak ją głaszcze to tak jest między unnymi.

Florka

Post autor: Florka » czw maja 22, 2014 21:37

Aleksę mamy dopiero 2 tygodnie, ale ciągle przez ten czas niepokoję się o jej zdrowie. Dość często, zwykle wieczorami, jej oczy robią się bardzo zaczerwienione i przekrwione, ale po jakimś czasie to przechodzi. Dziś oprócz tego znacznie powiększyły się jej źrenice, wcisnęła się między klatkę a ścianę i reagowała bardzo agresywnie na wszelkie próby wyciągnięcia jej stamtąd. Nie mogę znaleźć żadnych podpowiedzi w internecie. Czy to może być coś poważnego czy wręcz przeciwnie? Byliśmy już kontrolnie u weterynarza, ale akurat papuga miała oczka w normie i pani doktor nie była w stanie nam za bardzo pomóc.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pt maja 23, 2014 02:53

Podejrzewam,że to stres. Napisz coś więcej o papudze, ile ma lat, jakiej jest płci itp?
Witaj na forum.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Florka

Post autor: Florka » pt maja 23, 2014 10:47

Papuga jest z lutego/marca tego roku, także płci jeszcze nie znamy, wykarmiona ręcznie. Już się tak wstępnie oswoiła, sama do nas przylatuje, czasem daje się pogłaskać, chociaż niechętnie. Martwi mnie to, że jej nastrój zmienia się tak radykalnie. Wczoraj normalnie podfruwała do nas i nas zaczepiała, a w następnej chwili wcisnęła się za klatkę, a jej oczy się zaczerwieniły, tak jak opisałam wyżej. Faktycznie, dość często lekko drży, jakby była zestresowana, to co się dzieje z jej oczami, to również może być stres? A może chodzi o zbyt małą ilość snu? Mam tylko nadzieję, że to nie są objawy jakiejś poważniejszej choroby...

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pt maja 23, 2014 13:15

Florka pisze:apuga jest z lutego/marca tego roku
to jest jeszcze bardzo młoda, pewnie musi być jeszcze jakoś specjalnie dokarmiana.
Florka pisze:wykarmiona ręcznie
jakby była wykarmiona ręcznie, to by się Was tak nie bała i nie wpadała w panikę, chyba, że jakoś źle z nią postępujecie.

Florka

Post autor: Florka » pt maja 23, 2014 13:58

Na pewno jest wykarmiona ręcznie i nie powiedziałabym że się nas boi skoro sama przylatuje do nas, siada na ramieniu, je z ręki itd. Takie dziwne zachowanie miało miejsce pierwszy raz. I pierwszy raz miała przy tym rozszerzone źrenice i nie chciała spać mimo późnej pory. Niepierwszy raz natomiast widzę u niej zaczerwienione oczy. One mnie martwią najbardziej i boję się czy to nie objaw jakiejś choroby. Stąd też ten post w tym miejscu, bo dziwne zachowanie wydało mi się wynikać z tego, że coś się dzieje z jej zdrowiem, bo przez większość czasu zachowuje się w pełni normalnie.

daavid352
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: daavid352 » pt maja 23, 2014 14:59

A może papuga najadła się jakiejś trującej rośliny? Zwróciłaś uwagę na kwiatki w pomieszczeniach w których lata ptak? Sprawdź czy nie są gdzieś ponadgryzane

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”