chrupki kukurydziane
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Posty: 39
- Rejestracja: pn cze 22, 2009 09:07
- Ptaki które hoduję: aleksandretta większa
chrupki kukurydziane
Witam! czy mogę swojej aleksie dawać takie bezsmakowe chrupki kukurydziane? Ona to strasznie lubi, szczególnie namoczone w wodzie ;)
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
adrian1991r1, nie radziłabym podawać tych chrupek, bleeeee
Kukurydza w procesie przetwórczym traci większość witamin. Jest dodawany tłuszcz i inne badziewie, które działa na zasadzie zlepiania mąki kukurydzianej. Oprócz lepiszcza dodawane sa sztuczne aromaty smakowe i zapachowe, że już o soli nie wspomnę.
Na rynku już się pojawia świeża kukurydza w kolbach. I zdrowsza, i ptaki bedą miały zajęcie z wyskubywaniem, i Ty bedziesz miał radochę na taki widok.
Ziarna kukurydzy, zależnie od odmiany, zawierają 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu,. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 100 g kukurydzy nieprzetworzonej to około 110 kilokalorii. Kukurydza z puszki zawiera o 2/3 mniej skrobi niż świeża, natomiast posiada 5 razy więcej cukru oraz bardzo dużo soli.
info ze strony http://www.fit.pl/dietadlaciebie/kukury ... 0,0,0.html
Kukurydza w procesie przetwórczym traci większość witamin. Jest dodawany tłuszcz i inne badziewie, które działa na zasadzie zlepiania mąki kukurydzianej. Oprócz lepiszcza dodawane sa sztuczne aromaty smakowe i zapachowe, że już o soli nie wspomnę.
Na rynku już się pojawia świeża kukurydza w kolbach. I zdrowsza, i ptaki bedą miały zajęcie z wyskubywaniem, i Ty bedziesz miał radochę na taki widok.
Ziarna kukurydzy, zależnie od odmiany, zawierają 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu,. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 100 g kukurydzy nieprzetworzonej to około 110 kilokalorii. Kukurydza z puszki zawiera o 2/3 mniej skrobi niż świeża, natomiast posiada 5 razy więcej cukru oraz bardzo dużo soli.
info ze strony http://www.fit.pl/dietadlaciebie/kukury ... 0,0,0.html
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Jeśli Twoja papuga ma pod dostatkiem wapna i je zjada , to dziennie możesz podać pół kolby kukurydzy. Zresztą i tak mniej zje, więcej zniszczy. Przynajmniej moje tak robią.
-
- Posty: 41
- Rejestracja: pn wrz 02, 2013 17:12
- Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna
Właśnie z tym problem :( że ona nawet nie chce go ruszyć ani Wapienka ani tego do dzioba :( kombinuje jak mogę kruszę wapno dodając do karmy. Nawet skorupki od jajka podaje jej Nie wiem co mam robić żeby ruszyła
? Bo to tylko ozdoba jest klatki , A i ona ma klatkę otwarta 24 na h wiec tylko tam wchodzi jeść spać też nie chce w niej śpi na niej albo na placu zabaw co zrobiłem

- sqrczybyk
- Posty: 403
- Rejestracja: wt mar 08, 2011 10:30
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Lokalizacja: Koziegłowy/Poznań
- Kontakt:
Tu masz taki "bajer" ... jak nie tyka wapna,czy kostki to rozpuszczasz z wodą i nawet nie wie,że to pije 
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=111

http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=111
- fotorobart
- Posty: 481
- Rejestracja: śr gru 28, 2011 21:50
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
u mnie papugi traktowały chrupki jako zabawkę do niszczenia
- turkima
- Posty: 28
- Rejestracja: pn sie 19, 2013 14:26
- Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną
Od kiedy do produkcji chrupek kukurydzianych stosuje się tłuszcz? Chrupki kukurydziane są podawane jako pierwsza przekąska dla niemowlęcia w okolicach 7miesięcy.
Kaszka kukurydziana znajduje zastosowanie w produkcji chrupek kukurydzianych. Poddanie jej procesowi ekstruzji, czyli jednoczesnemu działaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia, a następnie gwałtownemu rozprężeniu powoduje szereg zmian fizyko-chemicznych. Ekspandowanie w ciśnieniu atmosferycznym i odparowanie wody powoduje, że stygnący produkt uzyskuje trwałą, suchą i porowatą strukturę oraz chrupką teksturę. Skrobia w trakcie ekstruzji ulega skleikowaniu, depolimeryzacji do dekstryn i oligosacharydów i tworzą się trwałe kompleksy z białkami stanowiące charakterystyczną strukturę i teksturę chrupek. 100g chrupek kukurydzianych zawiera około: 352kcal energii (rozkład energii białko:tłuszcz:węgowodany – 10:8:82); 8,9g białka; 78,9g węglowodanów; 3g tłuszczu; 7,6g błonnika.
http://www.kukurydza.info.pl/aktualnosci,5-pelny-5.html
Ekstruzja, jak każdy proces technologiczny, ma swoje zalety i wady. Do jej zalet niewątpliwie zaliczamy zwiększenie biologicznej dostępności i strawności aminokwasów siarkowych. Otrzymane wyroby charakteryzują się udoskonalonymi właściwościami dietetycznymi. Ekstruzja zmniejsza także stężenie związków antyżywieniowych tj. inhibitory trypsyny, które pogarszają strawność białek. Umożliwia także pasteryzację i wydłuża okres przydatności do spożycia (gotowy produkt można dłużej przechowywać).
Ekstruzja nie jest też pozbawiona wad. Obniża zawartość witaminy A, C , ale gotowy produkt jest często witaminizowany. Poza tym zmniejsza stężenie lizyny i metioniny.
http://www.ciekawostkizywnosciowe.blogspot.com/2012/07/jak-powstaja-wafle-ryzowe.html
Zapewne posiada mniej witamin niż zwykła kukurydza, traci w wyniku wysokiej temperatury. Nie zgadzam się jednak że jest niezdrowa. Do chrupek kukurydzianych nie dodaje się soli. Trzeba czytać skład lub samemu posmakować.
Kaszka kukurydziana znajduje zastosowanie w produkcji chrupek kukurydzianych. Poddanie jej procesowi ekstruzji, czyli jednoczesnemu działaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia, a następnie gwałtownemu rozprężeniu powoduje szereg zmian fizyko-chemicznych. Ekspandowanie w ciśnieniu atmosferycznym i odparowanie wody powoduje, że stygnący produkt uzyskuje trwałą, suchą i porowatą strukturę oraz chrupką teksturę. Skrobia w trakcie ekstruzji ulega skleikowaniu, depolimeryzacji do dekstryn i oligosacharydów i tworzą się trwałe kompleksy z białkami stanowiące charakterystyczną strukturę i teksturę chrupek. 100g chrupek kukurydzianych zawiera około: 352kcal energii (rozkład energii białko:tłuszcz:węgowodany – 10:8:82); 8,9g białka; 78,9g węglowodanów; 3g tłuszczu; 7,6g błonnika.
http://www.kukurydza.info.pl/aktualnosci,5-pelny-5.html
Ekstruzja, jak każdy proces technologiczny, ma swoje zalety i wady. Do jej zalet niewątpliwie zaliczamy zwiększenie biologicznej dostępności i strawności aminokwasów siarkowych. Otrzymane wyroby charakteryzują się udoskonalonymi właściwościami dietetycznymi. Ekstruzja zmniejsza także stężenie związków antyżywieniowych tj. inhibitory trypsyny, które pogarszają strawność białek. Umożliwia także pasteryzację i wydłuża okres przydatności do spożycia (gotowy produkt można dłużej przechowywać).
Ekstruzja nie jest też pozbawiona wad. Obniża zawartość witaminy A, C , ale gotowy produkt jest często witaminizowany. Poza tym zmniejsza stężenie lizyny i metioniny.
http://www.ciekawostkizywnosciowe.blogspot.com/2012/07/jak-powstaja-wafle-ryzowe.html
Zapewne posiada mniej witamin niż zwykła kukurydza, traci w wyniku wysokiej temperatury. Nie zgadzam się jednak że jest niezdrowa. Do chrupek kukurydzianych nie dodaje się soli. Trzeba czytać skład lub samemu posmakować.
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
turkima pisze: ......... Nie zgadzam się jednak że jest niezdrowa........
Masz prawo do własnego zdania i nikt Cię na siłę nie będzie przekonywał.
Pamiętaj jednak, że chrupki - czyli wysoko przetworzony pokarm ,,wynaleziono" dla potrzeb żywieniowych człowieka, pomijam już fakt areału upraw na świecie - w tym większość z GMO, zarobku plantatorów, producentów, i wszystkich po kolei, zanim towar trafi do człowieka.
Pewnie zapomniałaś, ale człowiek i ptak mają totalnie różny układ pokarmowy, inne bakterie zajmujące się trawieniem, inny metabolizm, itd.
To, co dla człowieka http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/ ... /a_ut.html podczas procesu trawienia jest łatwo przyswajalne , dla ptaka może się okazać przysłowiową ,,kością w gardle" .........
W procesie przetwórczym do chrupków czy płatków kukurydzianych dodawane są również :
sacharoza – cukier
sól
glukoza – kolejny cukier
ekstrakt słodowo-jęczmienny – powstaje z niego maltoza, czyli kolejny cukier
glicerydy kwasów tłuszczowych E472
fosforan trójsodowy E339
Glicerydy KT to tłuszcze syntetyczne, a fosforan trójsodowy to związek, który w nadmiarze powoduje zaburzenia w trawieniu – nawiasem mówiąc, używany jest do produkcji papieru ściernego, proszków do prania, zmywaczy itp.
Najlepsza i najzdrowsza dla papug jest umiarkowanie podawana kukurydza surowa w kolbach lub wyłuskanych z nich ziarnach.
Staramy się propagować żywienie naszych papug jak najbardziej naturalnymi składnikami pokarmowymi, a nie czymś, co zostało sztucznie wytworzone dla potrzeb wykarmienia populacji ludzkiej i zarobku producentów.
Chrupki kukurydziane w naturze nie rosną na polach.
- turkima
- Posty: 28
- Rejestracja: pn sie 19, 2013 14:26
- Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną
Przedstawiłam jedynie artykuły, że chrupki kukurydziane nie są niezdrowe, jak to twierdziłaś i chciałam zaprzeczyć że produkowane są z tłuszczów, jakiś lepików i soli.
Oczywiste jest, że papuga ma swój pokarm, ale chrupki kukurydziane nie są tak niezdrowe jak twierdziłaś. Bo jeżeli nie ma tych najcięższych pierwiatków typu sól i tłuszcz (...) a zostaje tylko kukurydza, która defacto po obróbce termicznej jest bardzo łatwo trawiona, znaczy się że nie może być szkodliwa dla ptaków.
Oczywiste jest, że papuga ma swój pokarm, ale chrupki kukurydziane nie są tak niezdrowe jak twierdziłaś. Bo jeżeli nie ma tych najcięższych pierwiatków typu sól i tłuszcz (...) a zostaje tylko kukurydza, która defacto po obróbce termicznej jest bardzo łatwo trawiona, znaczy się że nie może być szkodliwa dla ptaków.
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Niestety, ale nadal bedę polemizować ...
To, co czasami i w małych ilościach jest niby ,,zdrowe ? ! " dla człowieka bo firmy tak z racji zarobkowania piszą (lobby nic więcej ), dla ptaka mającego inny układ trawienny od człowieka, a podawane na dłuższą metę, może być przysłowiowym gwoździem do trumny
Chrupki kukurydziane - trudno się od nich opędzić nawet największym dietetycznym twardzielom. Fantastycznie smakują, fantastycznie pachną, fantastycznie chrupią i... "fantastycznie" psują samopoczucie po nadmiernym spożyciu. Nic dziwnego, to w końcu puste kalorie ze szkodliwymi dodatkami. Łatwo przyswajalne cukry, pokaźne ilości soli i tłuszcze trans nie komponowałyby się w tak cudowne "danie", gdyby wyrazistości nie dodało im kilka ulepszaczy. Oto, co miedzy innymi jest napisane na opakowaniach chrupków, chipsów oraz innych snacków:
aromat dymu wędzarniczego, brąz HT (E155), difosforan disodowy (E450), glutaminian sodu (E621), guanylan disodowy (E627), inozynian disodowy (631), karmel amoniakalny (E150c), koszenila (E120), kwas jabłkowy (E296), kwas karminowy (E120), węglan sodu (E500).
,,Smacznego" życzę dla ludzi bo dla ptaków NIE
To, co czasami i w małych ilościach jest niby ,,zdrowe ? ! " dla człowieka bo firmy tak z racji zarobkowania piszą (lobby nic więcej ), dla ptaka mającego inny układ trawienny od człowieka, a podawane na dłuższą metę, może być przysłowiowym gwoździem do trumny

Chrupki kukurydziane - trudno się od nich opędzić nawet największym dietetycznym twardzielom. Fantastycznie smakują, fantastycznie pachną, fantastycznie chrupią i... "fantastycznie" psują samopoczucie po nadmiernym spożyciu. Nic dziwnego, to w końcu puste kalorie ze szkodliwymi dodatkami. Łatwo przyswajalne cukry, pokaźne ilości soli i tłuszcze trans nie komponowałyby się w tak cudowne "danie", gdyby wyrazistości nie dodało im kilka ulepszaczy. Oto, co miedzy innymi jest napisane na opakowaniach chrupków, chipsów oraz innych snacków:
aromat dymu wędzarniczego, brąz HT (E155), difosforan disodowy (E450), glutaminian sodu (E621), guanylan disodowy (E627), inozynian disodowy (631), karmel amoniakalny (E150c), koszenila (E120), kwas jabłkowy (E296), kwas karminowy (E120), węglan sodu (E500).
,,Smacznego" życzę dla ludzi bo dla ptaków NIE

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości