chrupki kukurydziane

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

adrian1991r1
Ptaki które hoduję: aleksandretta większa

chrupki kukurydziane

Post autor: adrian1991r1 » śr lip 01, 2009 13:21

Witam! czy mogę swojej aleksie dawać takie bezsmakowe chrupki kukurydziane? Ona to strasznie lubi, szczególnie namoczone w wodzie ;)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr lip 01, 2009 19:09

adrian1991r1, nie radziłabym podawać tych chrupek, bleeeee
Kukurydza w procesie przetwórczym traci większość witamin. Jest dodawany tłuszcz i inne badziewie, które działa na zasadzie zlepiania mąki kukurydzianej. Oprócz lepiszcza dodawane sa sztuczne aromaty smakowe i zapachowe, że już o soli nie wspomnę.
Na rynku już się pojawia świeża kukurydza w kolbach. I zdrowsza, i ptaki bedą miały zajęcie z wyskubywaniem, i Ty bedziesz miał radochę na taki widok.

Ziarna kukurydzy, zależnie od odmiany, zawierają 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu,. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 100 g kukurydzy nieprzetworzonej to około 110 kilokalorii. Kukurydza z puszki zawiera o 2/3 mniej skrobi niż świeża, natomiast posiada 5 razy więcej cukru oraz bardzo dużo soli.

info ze strony http://www.fit.pl/dietadlaciebie/kukury ... 0,0,0.html

meski298
Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna

Post autor: meski298 » czw wrz 19, 2013 14:54

ile mogę razy dziennie podawać kukurydze w kolbach bo moja to by worek zjadła kolby

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw wrz 19, 2013 17:52

Jeśli Twoja papuga ma pod dostatkiem wapna i je zjada , to dziennie możesz podać pół kolby kukurydzy. Zresztą i tak mniej zje, więcej zniszczy. Przynajmniej moje tak robią.

meski298
Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna

Post autor: meski298 » czw wrz 19, 2013 20:34

Właśnie z tym problem :( że ona nawet nie chce go ruszyć ani Wapienka ani tego do dzioba :( kombinuje jak mogę kruszę wapno dodając do karmy. Nawet skorupki od jajka podaje jej Nie wiem co mam robić żeby ruszyła ??? Bo to tylko ozdoba jest klatki , A i ona ma klatkę otwarta 24 na h wiec tylko tam wchodzi jeść spać też nie chce w niej śpi na niej albo na placu zabaw co zrobiłem

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » czw wrz 19, 2013 23:03

Tu masz taki "bajer" ... jak nie tyka wapna,czy kostki to rozpuszczasz z wodą i nawet nie wie,że to pije ;-)
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=111

meski298

Post autor: meski298 » pt wrz 20, 2013 00:26

dzięki muszę to szybko zamówić bo mozę jej brakować wapna nie wiem sam :( a z tymi skorupkami to dobry pomysł bo ona coś mi skubnie tego

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » pt wrz 20, 2013 08:56

u mnie papugi traktowały chrupki jako zabawkę do niszczenia

Awatar użytkownika
turkima
Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną

Post autor: turkima » pt wrz 20, 2013 18:10

Od kiedy do produkcji chrupek kukurydzianych stosuje się tłuszcz? Chrupki kukurydziane są podawane jako pierwsza przekąska dla niemowlęcia w okolicach 7miesięcy.

Kaszka kukurydziana znajduje zastosowanie w produkcji chrupek kukurydzianych. Poddanie jej procesowi ekstruzji, czyli jednoczesnemu działaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia, a następnie gwałtownemu rozprężeniu powoduje szereg zmian fizyko-chemicznych. Ekspandowanie w ciśnieniu atmosferycznym i odparowanie wody powoduje, że stygnący produkt uzyskuje trwałą, suchą i porowatą strukturę oraz chrupką teksturę. Skrobia w trakcie ekstruzji ulega skleikowaniu, depolimeryzacji do dekstryn i oligosacharydów i tworzą się trwałe kompleksy z białkami stanowiące charakterystyczną strukturę i teksturę chrupek. 100g chrupek kukurydzianych zawiera około: 352kcal energii (rozkład energii białko:tłuszcz:węgowodany – 10:8:82); 8,9g białka; 78,9g węglowodanów; 3g tłuszczu; 7,6g błonnika.
http://www.kukurydza.info.pl/aktualnosci,5-pelny-5.html

Ekstruzja, jak każdy proces technologiczny, ma swoje zalety i wady. Do jej zalet niewątpliwie zaliczamy zwiększenie biologicznej dostępności i strawności aminokwasów siarkowych. Otrzymane wyroby charakteryzują się udoskonalonymi właściwościami dietetycznymi. Ekstruzja zmniejsza także stężenie związków antyżywieniowych tj. inhibitory trypsyny, które pogarszają strawność białek. Umożliwia także pasteryzację i wydłuża okres przydatności do spożycia (gotowy produkt można dłużej przechowywać).

Ekstruzja nie jest też pozbawiona wad. Obniża zawartość witaminy A, C , ale gotowy produkt jest często witaminizowany. Poza tym zmniejsza stężenie lizyny i metioniny.

http://www.ciekawostkizywnosciowe.blogspot.com/2012/07/jak-powstaja-wafle-ryzowe.html

Zapewne posiada mniej witamin niż zwykła kukurydza, traci w wyniku wysokiej temperatury. Nie zgadzam się jednak że jest niezdrowa. Do chrupek kukurydzianych nie dodaje się soli. Trzeba czytać skład lub samemu posmakować.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob wrz 21, 2013 05:44

turkima pisze: ......... Nie zgadzam się jednak że jest niezdrowa........

Masz prawo do własnego zdania i nikt Cię na siłę nie będzie przekonywał.
Pamiętaj jednak, że chrupki - czyli wysoko przetworzony pokarm ,,wynaleziono" dla potrzeb żywieniowych człowieka, pomijam już fakt areału upraw na świecie - w tym większość z GMO, zarobku plantatorów, producentów, i wszystkich po kolei, zanim towar trafi do człowieka.
Pewnie zapomniałaś, ale człowiek i ptak mają totalnie różny układ pokarmowy, inne bakterie zajmujące się trawieniem, inny metabolizm, itd.
To, co dla człowieka http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/ ... /a_ut.html podczas procesu trawienia jest łatwo przyswajalne , dla ptaka może się okazać przysłowiową ,,kością w gardle" .........
W procesie przetwórczym do chrupków czy płatków kukurydzianych dodawane są również :
sacharoza – cukier
sól
glukoza – kolejny cukier
ekstrakt słodowo-jęczmienny – powstaje z niego maltoza, czyli kolejny cukier
glicerydy kwasów tłuszczowych E472
fosforan trójsodowy E339
Glicerydy KT to tłuszcze syntetyczne, a fosforan trójsodowy to związek, który w nadmiarze powoduje zaburzenia w trawieniu – nawiasem mówiąc, używany jest do produkcji papieru ściernego, proszków do prania, zmywaczy itp.
Najlepsza i najzdrowsza dla papug jest umiarkowanie podawana kukurydza surowa w kolbach lub wyłuskanych z nich ziarnach.
Staramy się propagować żywienie naszych papug jak najbardziej naturalnymi składnikami pokarmowymi, a nie czymś, co zostało sztucznie wytworzone dla potrzeb wykarmienia populacji ludzkiej i zarobku producentów.
Chrupki kukurydziane w naturze nie rosną na polach.

Awatar użytkownika
turkima
Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną

Post autor: turkima » sob wrz 21, 2013 09:23

Przedstawiłam jedynie artykuły, że chrupki kukurydziane nie są niezdrowe, jak to twierdziłaś i chciałam zaprzeczyć że produkowane są z tłuszczów, jakiś lepików i soli.
Oczywiste jest, że papuga ma swój pokarm, ale chrupki kukurydziane nie są tak niezdrowe jak twierdziłaś. Bo jeżeli nie ma tych najcięższych pierwiatków typu sól i tłuszcz (...) a zostaje tylko kukurydza, która defacto po obróbce termicznej jest bardzo łatwo trawiona, znaczy się że nie może być szkodliwa dla ptaków.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn sie 04, 2014 12:10

Niestety, ale nadal bedę polemizować ...
To, co czasami i w małych ilościach jest niby ,,zdrowe ? ! " dla człowieka bo firmy tak z racji zarobkowania piszą (lobby nic więcej ), dla ptaka mającego inny układ trawienny od człowieka, a podawane na dłuższą metę, może być przysłowiowym gwoździem do trumny :/
Chrupki kukurydziane - trud­no się od nich opę­dzić nawet naj­więk­szym die­te­tycz­nym twar­dzie­lom. Fan­ta­stycz­nie sma­ku­ją, fan­ta­stycz­nie pach­ną, fan­ta­stycz­nie chru­pią i... "fan­ta­stycz­nie" psują sa­mo­po­czu­cie po nad­mier­nym spo­ży­ciu. Nic dziw­ne­go, to w końcu puste ka­lo­rie ze szko­dli­wy­mi do­dat­ka­mi. Łatwo przy­swa­jal­ne cukry, po­kaź­ne ilo­ści soli i tłusz­cze trans nie kom­po­no­wa­ły­by się w tak cu­dow­ne "danie", gdyby wy­ra­zi­sto­ści nie do­da­ło im kilka ulep­sza­czy. Oto, co miedzy innymi jest napisane na opakowaniach chrup­ków, chip­sów oraz in­nych snac­ków:
aro­mat dymu wę­dzar­ni­cze­go, brąz HT (E155), di­fos­fo­ran di­so­do­wy (E450), glu­ta­mi­nian sodu (E621), gu­any­lan di­so­do­wy (E627), ino­zy­nian di­so­do­wy (631), kar­mel amo­nia­kal­ny (E150c), ko­sze­ni­la (E120), kwas jabł­ko­wy (E296), kwas kar­mi­no­wy (E120), wę­glan sodu (E500).
,,Smacznego" życzę dla ludzi bo dla ptaków NIE :!:

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”