Śmietnik w misce
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Śmietnik w misce
Witam,
Mam pewną zagwozdkę. Tolek wyjadając ziarno śmieci do miseczki w której to ziarno dostaje. Skutkiem tego, już po kilku godzinach zirana mieszają się złupinami (np. ze słonecznika). Jak w tym rozgardiaszu zorientowa się, że już czas na uzupełnienie ziarna?
pozdro,
Mam pewną zagwozdkę. Tolek wyjadając ziarno śmieci do miseczki w której to ziarno dostaje. Skutkiem tego, już po kilku godzinach zirana mieszają się złupinami (np. ze słonecznika). Jak w tym rozgardiaszu zorientowa się, że już czas na uzupełnienie ziarna?
pozdro,
-
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Miałam ten sam dylemat na początku, nie wiedziałam ile jest jeszcze ziaren pełnych a ile łupinek. Mój papug też większość odpadów zostawia w misce . Ja po prostu wysypuję całość i uzupełniam nowym ziarnem , przynajmniej 1 do 2 razy dziennie ( zależnie od apetytu ptaka i ilości nasypanego pokarmu ). Myślę ,że z czasem zorientujesz się kiedy należy uzupełnić jedzenie. Plus jest taki , że mniej rozsypuje na zewnątrz :)
mag
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
chrum pisze:Spokojnie, miałem na myśli miseczkę z ziarnem
Proponuję tobie ten sam wariant żywienia przygotuj sobie jedzenie na tydzień i zostaw na stole.Smacznego

Ptaki żywi się codziennie tak samo jak wymienia wodę i podaje inne smakołyki(zróżnicowanie).
Jeśli nie wiesz ile ptak zje to radzę poobserwować popróbować tak długo aż dojdziesz do tego jaka porcja mieszanki wystarczy na dzień.Jak już bedziesz wiedział ile zjada twój ptaszor zrób sobie miarkę i po sprawie.
Dając na kilka dnie pokarmu tak naprawde nie wiesz ile go zjada w jakim czasie może go być za mało lub za dużo tak źle i tak niedobrze.

-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
chrum pisze:Witam,
pozdro,
A spróbuj zamieszać miseczką - wszystkie łupiny przesuną się do góry, a pełne ziarna opadną. Potem wystarczy tylko zdmuchnąć łupipny.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
- misior_kucu
- Ptaki które hoduję: nimfa, rozella królewska
- Kontakt:
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Albo odessać z pewnej odległosci odkurzaczem. Ja tak robię, zbieram takie nie do końca zjedzone ziarno do jednego pojemnika i co jakiś czas wrzucam do metalowej miski. Potrząsam, włączam odkurzacz, odkurzacz zasysa tylko łuski a zostawia czyste ziarno. I nie ma problemu z rozdmuchanymi wokół łuskami.Michallip pisze:A spróbuj zamieszać miseczką - wszystkie łupiny przesuną się do góry, a pełne ziarna opadną. Potem wystarczy tylko zdmuchnąć łupipny.