Śmietnik w misce

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

chrum

Śmietnik w misce

Post autor: chrum » sob wrz 24, 2011 22:26

Witam,
Mam pewną zagwozdkę. Tolek wyjadając ziarno śmieci do miseczki w której to ziarno dostaje. Skutkiem tego, już po kilku godzinach zirana mieszają się złupinami (np. ze słonecznika). Jak w tym rozgardiaszu zorientowa się, że już czas na uzupełnienie ziarna?

pozdro,

mag
Ptaki które hoduję: żako kongijskie

Post autor: mag » sob wrz 24, 2011 22:46

Miałam ten sam dylemat na początku, nie wiedziałam ile jest jeszcze ziaren pełnych a ile łupinek. Mój papug też większość odpadów zostawia w misce . Ja po prostu wysypuję całość i uzupełniam nowym ziarnem , przynajmniej 1 do 2 razy dziennie ( zależnie od apetytu ptaka i ilości nasypanego pokarmu ). Myślę ,że z czasem zorientujesz się kiedy należy uzupełnić jedzenie. Plus jest taki , że mniej rozsypuje na zewnątrz :)
mag

chrum

Post autor: chrum » ndz wrz 25, 2011 09:43

A widzisz, ja mu więcej sypię i uzupełniam co kilka dni. Sypanie małych ilości to jest rozwiązanie...

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz wrz 25, 2011 10:54

Co kilka dni ?A co z wodą i owocami?Wode trzeba zmieniać codziennie a w lecie nawet pare razy, więc chyba wygodniej dać więcej misek i pokaram też dawać codziennie
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

chrum

Post autor: chrum » ndz wrz 25, 2011 12:15

Spokojnie, miałem na myśli miseczkę z ziarnem. Resztę wymieniam oczywiscie czięsciej.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz wrz 25, 2011 13:41

chrum pisze:Spokojnie, miałem na myśli miseczkę z ziarnem

Proponuję tobie ten sam wariant żywienia przygotuj sobie jedzenie na tydzień i zostaw na stole.Smacznego :roll:

Ptaki żywi się codziennie tak samo jak wymienia wodę i podaje inne smakołyki(zróżnicowanie).
Jeśli nie wiesz ile ptak zje to radzę poobserwować popróbować tak długo aż dojdziesz do tego jaka porcja mieszanki wystarczy na dzień.Jak już bedziesz wiedział ile zjada twój ptaszor zrób sobie miarkę i po sprawie.
Dając na kilka dnie pokarmu tak naprawde nie wiesz ile go zjada w jakim czasie może go być za mało lub za dużo tak źle i tak niedobrze. :cry:
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » czw paź 06, 2011 19:45

chrum pisze:Witam,
Mam pewną zagwozdkę. Tolek wyjadając ziarno śmieci do miseczki w której to ziarno dostaje. Skutkiem tego, już po kilku godzinach zirana mieszają się złupinami (np. ze słonecznika). Jak w tym rozgardiaszu zorientowa się, że już czas na uzupełnienie ziarna?

pozdro,

A spróbuj zamieszać miseczką - wszystkie łupiny przesuną się do góry, a pełne ziarna opadną. Potem wystarczy tylko zdmuchnąć łupipny.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

chrum

Post autor: chrum » czw paź 06, 2011 20:06

Tak właśnie robię, ale bez dmuchania... ;) I tak mam śmietnik od tego co Tolek wyrzuci poza klatkę...

Awatar użytkownika
misior_kucu
Ptaki które hoduję: nimfa, rozella królewska
Kontakt:

Post autor: misior_kucu » pt paź 07, 2011 19:33

Wystarczy systematycznie sprzątać w klatce i wokoło klatki i śmietnika nie będzie.
Jeśli zdecydowałeś się na ptaka licz się z tym, ze trzeba poświęcić trochę czasu i posprzątać po nim bo sam tego nie zrobi.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt paź 07, 2011 22:37

Michallip pisze:A spróbuj zamieszać miseczką - wszystkie łupiny przesuną się do góry, a pełne ziarna opadną. Potem wystarczy tylko zdmuchnąć łupipny.
Albo odessać z pewnej odległosci odkurzaczem. Ja tak robię, zbieram takie nie do końca zjedzone ziarno do jednego pojemnika i co jakiś czas wrzucam do metalowej miski. Potrząsam, włączam odkurzacz, odkurzacz zasysa tylko łuski a zostawia czyste ziarno. I nie ma problemu z rozdmuchanymi wokół łuskami.

chrum

Post autor: chrum » ndz paź 16, 2011 06:19

Chyba wypróbuję ten sposób... Podejrzewam, że tu potrzebna jest pewna w prawa... No i z dla od papugi... ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”