Pokarm dla nimf oraz wyposażenie klatki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Kanarki, Aleksandretty, Nimfy, Faliste
- Kontakt:
Pokarm dla nimf oraz wyposażenie klatki
Witam
Od tygodnia mam 4 miesięczną nimfe lutino. Papuga ogólnie spokojna nie ma z nią problemów.
Moje pytanie:
1. Jestem z Sosnowca i u nas ciężko o pokarm dla papug... no konkretnie mówiąc nie brakuje pokarmu w sklepach zoologicznych ale jak naczytałem się opinii na temat tego ziarna to zastanawiam się czy nie robić własnej mieszanki. Mam dostęp do hodowcy co sprzedaje na kg wszelkiego rodzaju ziarno. Jakie ew. kupić (najlepsze dla nimf "składniki") lub co poradzicie zrobić.
2. Niestety ale poprzednia papuga dosłownie zeżarła mi drewniane żerdki i teraz kiram po całym mieście w poszukiwaniu nowych grubych bo te co są to nie lepsze od plastików...
Czy wiecie skąd można dostać - sklep online itp. lub co w zimie ! mogę wziąc z dworu...
Od tygodnia mam 4 miesięczną nimfe lutino. Papuga ogólnie spokojna nie ma z nią problemów.
Moje pytanie:
1. Jestem z Sosnowca i u nas ciężko o pokarm dla papug... no konkretnie mówiąc nie brakuje pokarmu w sklepach zoologicznych ale jak naczytałem się opinii na temat tego ziarna to zastanawiam się czy nie robić własnej mieszanki. Mam dostęp do hodowcy co sprzedaje na kg wszelkiego rodzaju ziarno. Jakie ew. kupić (najlepsze dla nimf "składniki") lub co poradzicie zrobić.
2. Niestety ale poprzednia papuga dosłownie zeżarła mi drewniane żerdki i teraz kiram po całym mieście w poszukiwaniu nowych grubych bo te co są to nie lepsze od plastików...
Czy wiecie skąd można dostać - sklep online itp. lub co w zimie ! mogę wziąc z dworu...
------------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- PawelHH
- Ptaki które hoduję: różne
- Kontakt:
1. Jeśli karmisz nimfę nie tylko suchym ziarnem, ale także kiełkami, przetworami z ziaren, nasionami chawstów i traw, ryżem - to spokojnie podstawowa mieszanka ziaren może składać się 50%kanar, 50%proso (tanio i niewysokotłuszczowo)
2. Własnie wczoraj byłem na poszukiwaniu nowych żerdzi - bierzesz jakąś brzóżkę, czy wierzbę, obcinasz kilka gałęzi i masz żerdzie nowe
2. Własnie wczoraj byłem na poszukiwaniu nowych żerdzi - bierzesz jakąś brzóżkę, czy wierzbę, obcinasz kilka gałęzi i masz żerdzie nowe
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
EmCe3000, nimfa Ci nie poszatkuje żerdzi bo nie ma takich zapędów. Jeśli masz dostęp do ogrodu, to polecam gałęzie jabłoni lub gruszy. Jeśli nie masz, to polecam wypad za miasto i masz pole do popisu : wierzby każda odmiana, lipa, klon, jesion, brzoza, topola, osika, głóg, rokitnik, i wszystko inne oprócz dębu (zawiera garbniki) i http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=619
Co się tyczy pokarmu to zajrzyj tam http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1#products a znajdziesz zbilansowaną gotową mieszankę dla nimf lub papug australijskich. Większość z nas tam kupuje pokarm i zawsze jest dosłownie pachnący świeżością jak również jest dostarczany w dosłownie jeden dzień od złożenia zamówienia.
Co się tyczy pokarmu to zajrzyj tam http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1#products a znajdziesz zbilansowaną gotową mieszankę dla nimf lub papug australijskich. Większość z nas tam kupuje pokarm i zawsze jest dosłownie pachnący świeżością jak również jest dostarczany w dosłownie jeden dzień od złożenia zamówienia.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
EmCe3000, z Sosnowca chyba nie jest daleko do Pszczyny, warto się tam wybrać i zrobić większe zakupy. Na pewno będzie taniej niż w sklepie. Pokarm możesz też zamówić z dostawą do domu ale to już będą dodatkowe koszty , które lepiej przeznaczyć na następny worek pokarmu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
- Kontakt:
-
- Ptaki które hoduję: mam nimfe
mam pytanie!!!!!!!!!!!!!! kupilam dla mojej nimfy tańszą karme VITAPOL= PELNOWARTOŚCIOWA KARMA DLA NIMFY. tylko rozkleiłam pudełko a po woreczku- nierozrwanym jeszcze lata ziarno. poszłam z reklamacją- pani w sklepie twierdzi- rozmnaża się ziarno dlatego lata>
kupiłam tańszą ze wzgledu na brak kasy - tym razem udało sie zwrot kasy ale mam nauczke i kase bede zbierac na droższą bo zdrowsza i nic nie lata.
moje pytanie to czy sklepowa miała co do tego ziarna racje czy wciskała kit? jaka ka rma najlepsza dla nimf?
kupiłam tańszą ze wzgledu na brak kasy - tym razem udało sie zwrot kasy ale mam nauczke i kase bede zbierac na droższą bo zdrowsza i nic nie lata.
moje pytanie to czy sklepowa miała co do tego ziarna racje czy wciskała kit? jaka ka rma najlepsza dla nimf?
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Jak to ziarno lata
pewnie to były już dorosłe ciemki gotowe do złożenia następnych jaj i miałaś szczęście, że nie rozerwałas woreczka bo byś sobie biedy narobiła jakby się to rozleciało po kątach ........ i to na długi, długi czas ......
Wciskała Ci kit i to w żywe oczy bo ziarno ,,rozmnaża się " na polu a nie w woreczkach z karmą dla papug.
Nigdy więcej nie kupuj Vitapolu bo zleżałe, jak widzisz zainfekowane robactwem, na dodatek droższe. Lepsze karmy znikają z półek sklepowych a Vitapol zawsze leży bo nikt go nie kupuje.
Większość z nas kupuje karmy ze sklepu http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1#products Przejrzyj i wybierz karmę dla papug australijskich.

Wciskała Ci kit i to w żywe oczy bo ziarno ,,rozmnaża się " na polu a nie w woreczkach z karmą dla papug.
Nigdy więcej nie kupuj Vitapolu bo zleżałe, jak widzisz zainfekowane robactwem, na dodatek droższe. Lepsze karmy znikają z półek sklepowych a Vitapol zawsze leży bo nikt go nie kupuje.
Większość z nas kupuje karmy ze sklepu http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1#products Przejrzyj i wybierz karmę dla papug australijskich.