Pokarm dla nimf oraz wyposażenie klatki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

EmCe3000
Ptaki które hoduję: Kanarki, Aleksandretty, Nimfy, Faliste
Kontakt:

Pokarm dla nimf oraz wyposażenie klatki

Post autor: EmCe3000 » wt gru 21, 2010 09:08

Witam

Od tygodnia mam 4 miesięczną nimfe lutino. Papuga ogólnie spokojna nie ma z nią problemów.

Moje pytanie:

1. Jestem z Sosnowca i u nas ciężko o pokarm dla papug... no konkretnie mówiąc nie brakuje pokarmu w sklepach zoologicznych ale jak naczytałem się opinii na temat tego ziarna to zastanawiam się czy nie robić własnej mieszanki. Mam dostęp do hodowcy co sprzedaje na kg wszelkiego rodzaju ziarno. Jakie ew. kupić (najlepsze dla nimf "składniki") lub co poradzicie zrobić.

2. Niestety ale poprzednia papuga dosłownie zeżarła mi drewniane żerdki i teraz kiram po całym mieście w poszukiwaniu nowych grubych bo te co są to nie lepsze od plastików...
Czy wiecie skąd można dostać - sklep online itp. lub co w zimie ! mogę wziąc z dworu...
------------------------------------------------
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » wt gru 21, 2010 09:35

1. Jeśli karmisz nimfę nie tylko suchym ziarnem, ale także kiełkami, przetworami z ziaren, nasionami chawstów i traw, ryżem - to spokojnie podstawowa mieszanka ziaren może składać się 50%kanar, 50%proso (tanio i niewysokotłuszczowo)

2. Własnie wczoraj byłem na poszukiwaniu nowych żerdzi - bierzesz jakąś brzóżkę, czy wierzbę, obcinasz kilka gałęzi i masz żerdzie nowe

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt gru 21, 2010 10:30

EmCe3000, nimfa Ci nie poszatkuje żerdzi bo nie ma takich zapędów. Jeśli masz dostęp do ogrodu, to polecam gałęzie jabłoni lub gruszy. Jeśli nie masz, to polecam wypad za miasto i masz pole do popisu : wierzby każda odmiana, lipa, klon, jesion, brzoza, topola, osika, głóg, rokitnik, i wszystko inne oprócz dębu (zawiera garbniki) i http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=619
Co się tyczy pokarmu to zajrzyj tam http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1#products a znajdziesz zbilansowaną gotową mieszankę dla nimf lub papug australijskich. Większość z nas tam kupuje pokarm i zawsze jest dosłownie pachnący świeżością jak również jest dostarczany w dosłownie jeden dzień od złożenia zamówienia.

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » wt gru 21, 2010 10:35

Ja swoim nimfom kupuję 69 ( nr karmy )
pozdrawiam sebastian

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt gru 21, 2010 18:44

EmCe3000, z Sosnowca chyba nie jest daleko do Pszczyny, warto się tam wybrać i zrobić większe zakupy. Na pewno będzie taniej niż w sklepie. Pokarm możesz też zamówić z dostawą do domu ale to już będą dodatkowe koszty , które lepiej przeznaczyć na następny worek pokarmu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

kozka0503
Ptaki które hoduję: Papużki faliste

Post autor: kozka0503 » wt gru 21, 2010 20:35

Krysia- pisze: oprócz dębu (zawiera garbniki)

Tu chodzi o ich ilość? Bo np. brzoza tez zawiera garbniki.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr gru 22, 2010 05:23

W powyższym poście pisałam o dębie ....... można robić żerdzie - i owszem :-D
Podczas gdy z innych drzew liściastych patyki i gałęzie można ,,z marszu" instalować w klatce, to gałęzie dębu muszą być dobrze wysuszone bo wtedy ilość garbników i tanin znacznie maleje.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 22, 2010 14:46

Jeśli już dąb to tylko okorowany i wysuszony.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

OlaB112
Ptaki które hoduję: Nimfa
Kontakt:

Post autor: OlaB112 » pn lut 28, 2011 18:55

Witam serdecznie wszystkich. Mam pytanie co zrobić by nimfa jadła owoce i warzywa bo je tylko pokarm podstawowy" ANIMALS" już nie mam pomysłów co zrobić by jadła nie tylko ziarno :-( . Z góry dziękuje. Pozdrawiam.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn lut 28, 2011 19:00

Spróbuj zrobić z owoców i warzyw zabawki, ponabijaj je na placu zabaw ;-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » pn lut 28, 2011 19:12

ja swoje nauczyłem trwało to półtora miesiąca podawałem owoce i warzywa codziennie i do bólu w różnej postaci tarte w kostce i w kawałkach wreszcie się przełamały teraz jedzą najpierw witaminki a później ziarno radzę uzbroić się w cierpliwość i poczekać nic na siłę.
pozdrawiam sebastian

Gardenia
Ptaki które hoduję: mewki japońskie

Post autor: Gardenia » pn lut 28, 2011 19:19

Spróbuj objadać się owocami i warzywkami tak aby Twoja papużka to widziała :-) . Okazuj przy tym zadowolenie. Może pozazdrości i sama też będzie chciała sprawdzić co też takiego dobrego zajadasz :-) .

Iverskillz
Ptaki które hoduję: Nimfy
Kontakt:

Post autor: Iverskillz » pn wrz 19, 2011 23:50

Ja osobiście kupuje Deli Nature, w best-animals

czubus1961
Ptaki które hoduję: mam nimfe

Post autor: czubus1961 » czw kwie 12, 2012 12:20

mam pytanie!!!!!!!!!!!!!! kupilam dla mojej nimfy tańszą karme VITAPOL= PELNOWARTOŚCIOWA KARMA DLA NIMFY. tylko rozkleiłam pudełko a po woreczku- nierozrwanym jeszcze lata ziarno. poszłam z reklamacją- pani w sklepie twierdzi- rozmnaża się ziarno dlatego lata>

kupiłam tańszą ze wzgledu na brak kasy - tym razem udało sie zwrot kasy ale mam nauczke i kase bede zbierac na droższą bo zdrowsza i nic nie lata.

moje pytanie to czy sklepowa miała co do tego ziarna racje czy wciskała kit? jaka ka rma najlepsza dla nimf?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw kwie 12, 2012 14:05

Jak to ziarno lata :shock: pewnie to były już dorosłe ciemki gotowe do złożenia następnych jaj i miałaś szczęście, że nie rozerwałas woreczka bo byś sobie biedy narobiła jakby się to rozleciało po kątach ........ i to na długi, długi czas ......
Wciskała Ci kit i to w żywe oczy bo ziarno ,,rozmnaża się " na polu a nie w woreczkach z karmą dla papug.
Nigdy więcej nie kupuj Vitapolu bo zleżałe, jak widzisz zainfekowane robactwem, na dodatek droższe. Lepsze karmy znikają z półek sklepowych a Vitapol zawsze leży bo nikt go nie kupuje.
Większość z nas kupuje karmy ze sklepu http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1#products Przejrzyj i wybierz karmę dla papug australijskich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”