Świerzbowiec
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
Świerzbowiec
Witam.Zauważyłem u mojej Aleksy białą porowatą narośl z jednej strony dzioba,po dokładnym obejrzeniu z drugiej strony i na woskówce również widać zaczątki takich narośli.Po przejrzeniu internetu wydaje mi się że są to zaczątki świerzbowca.Moja papuga nie miała kontaktu z innymi ptakami dlatego mam pytanie czy są inne drogi zarażenia?Nie wiem czy posmarować mu to olejkiem parafinowym bo wyczytałem sprzeczne opinie na ten temat.Co o ty sądzicie?A może ktoś mi podpowie inny sposób pozbycia się pasożyta?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy
- Kontakt:
Zarazić świerzbowcem papugi mogą się bezpośrednio oraz poprzez kontakt z przedmiotami używanymi przez chorą papugę (zabawki itp.). Natomiast jeśli chodzi o leczenie, to najlepiej pójść z papugą do weterynarza. On przepisze odpowiedni specyfik. Poproś go tylko o taki, który należy aplikować jak najrzadziej - każda taka akcja łapania papugi wzbudza u niej duży stres.
Nie ma mądrych i głupich.
Są tylko mądrzy i irytująco niedouczeni.
Są tylko mądrzy i irytująco niedouczeni.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
Jest problem z weterynarzami w moim mieście bo żaden nie ma zbytniego doświadczenia z ptakami;nawet nie chcą obcinać pazurków u ptaków.Na chwilę obecną wygląda to na początek rozwoju tej choroby i wolałbym pozbyć się tego bez podawania leków.Czytałem o jakimś lekarstwie którym skrapia się kark papugi ale może to dawkować tylko weterynarz-do tych w moim mieście nie mam zaufania.Oczywiście jeśli wizyta u weta będzie konieczna pojadę z nią do Sosnowca-tam jest podobno specjalista od ptaków.