Odchody aleksandretty
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta chińska
Kupki - czy moja aleksa jest zdrowa?
Witami i prosze o pomoc.Od niedawna mam aleksandrettę chińską, jest bardzo ładna ,jest wesoła ,ma apetyt, ale caly czas jej kupki są koloru zielonego .Martwię się ,czy to normalne?Dzieki za odpowiedź.Jak sie uda to kwleję jej zdjęcie. Może ktoś też ma takie ptaszysko, będę wdzięczna za jakieś informacje,czy aleksandretta chińska je to samo ,co obrożna? pozdrawiam 

Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 06:03 przez annajewel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Wszystkie aleksandretty jadają to samo . Takie same mieszanki, granulaty, owoce i warzywa. Niektóre ptaki mają swoje upodobania smakowe i np. za marchewkę czy paprykę ,,odda wszystko" a inne będą wolały co innego.
A w temacie zielonych kup to mam pytanie : co aleksa co dnia dostaje do jedzenia ? Bo być może barwa odchodów jest związana z pożywieniem.
A w temacie zielonych kup to mam pytanie : co aleksa co dnia dostaje do jedzenia ? Bo być może barwa odchodów jest związana z pożywieniem.
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta chińska
Dziękuję za odpowiedź ,ale faktycznie ma Pani rację ,te kupki są różne w zależności od jedzenia.Moja Ala je różne warzywa i owoce : buraki , marchewke ,cukuinię kukurydzę ,jabłka borówki ,kiełki,ogryza także gałązki. Chyba moje nerwy były przed wczesne , ale to mó pierwszy ptak ...,i tak cała rodzina się ze mnie śmieje ,że pisze o o tym w internecie.
Chciałam jeszcze zapytać ,czy aleksandrettę chińska trzeba rejestrować?
Chciałam jeszcze zapytać ,czy aleksandrettę chińska trzeba rejestrować?

- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
No to problem odchodów masz rozwiązany.
Jednak odchody trzeba co dnia obserwować bo czasami mogą one być oznaką choroby.
Bardzo dobrze robisz podając paputowi urozmaicone jedzenie bo wyjdzie mu to tylko na zdrowie. Pamiętaj by wodę zmieniać co najmniej dwa razy w ciagu dnia bo w upalne dni szybko kwaśnieje. Papugi lubią się też kąpać więc może jakiś basenik......
TAK - aleksandretty chińskie trzeba koniecznie rejestrować.
I niech rodzina się nie smieje że piszesz o swoich obawach w necie. Kto pyta - nie bładzi.
I jeszcze jedno - na naszym forum wszyscy jesteśmy ze sobą po imieniu więc nie pisz proszę per Pani
Jednak odchody trzeba co dnia obserwować bo czasami mogą one być oznaką choroby.
Bardzo dobrze robisz podając paputowi urozmaicone jedzenie bo wyjdzie mu to tylko na zdrowie. Pamiętaj by wodę zmieniać co najmniej dwa razy w ciagu dnia bo w upalne dni szybko kwaśnieje. Papugi lubią się też kąpać więc może jakiś basenik......

TAK - aleksandretty chińskie trzeba koniecznie rejestrować.
I niech rodzina się nie smieje że piszesz o swoich obawach w necie. Kto pyta - nie bładzi.
I jeszcze jedno - na naszym forum wszyscy jesteśmy ze sobą po imieniu więc nie pisz proszę per Pani

- azurus
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
Jeśli chodzi o odchody paputa to ja pozwole sobie dołączyć swoje pytanie. Mój Alex ma dziwna kupe.Nie ma rozwolnienia, kupka jest dosc gesta ale zauważylem że wisi na takim jakby wlosku i mocno sie chwieje nawet jak papuga spokojnie nas obserwuje. Czy to jakiś zły znak? Udac sie z nim od razu do weta?Może to robaki?.
...albo jestem przewrazliwiony :P Prosze o pomoc.Dziekuje.

- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Czy z tymi wiszącymi odchodami jest częściej, czy tylko raz, teraz się przytrafiło ?
Czy aleksa ma możliwość kąpieli w większym pojemniku ?
Jeśli ma, to przy kąpieli rozmoczona kupka powinna odpaść a Ty później obserwuj czy następne też się piór przy odbycie będą trzymać.
A papużka wogóle choć raz była odrobaczana ??
Czy aleksa ma możliwość kąpieli w większym pojemniku ?
Jeśli ma, to przy kąpieli rozmoczona kupka powinna odpaść a Ty później obserwuj czy następne też się piór przy odbycie będą trzymać.
A papużka wogóle choć raz była odrobaczana ??
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Musisz go obserwować.Jeżeli to jednorazowy objaw to czasem tak się zdaża ,że kupa się tak naciągnie i wisi,ale i tak obserwuj paputka.Odpowiedz na pytania które zadała Krysia.Aleksy na początku niechętnie chcą się kąpać same ,ale spryskiwanie lubią i z czasem same dochodzą do tego by się wykąpać i jak nie mają odpowiedniej miski "pod ręką"wykąpią się w misce do picia i ciężko już ich wtedy oduczyć.Teraz nadchodzi era kaloryferów i powietrze w mieszkaniach suche więc jak nie masz jeszcze spryskiwacza to czas na zakupy 

- azurus
Taka kupke widzialem do tej pory tylko raz i sie troche wystraszylem o zdrowie "zielonego". Paputka mam dopiero 2 dzien wiec na dluzsza mete ptaka nie obserwowalem. Nie odrobaczylem jej jeszcze ale czuje ze powinienem. Z 2 strony nie chce tak bardzo stresowac papuzki juz w pierwszych dniach pobytu u mnie.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Dokładnie.Teraz tylko wymiana picia i jedzenia i tyle.Dużo mów i obserwuj.Możesz siedzieć blisko klatki jak jej to nie denerwuje i jest spokojna.Musisz łapać z nią kontakt od razu ale spokojnie.Dużo mów i klatka powinna być tak ustawiona by papużka czuła się bezpiecznie(gdzieś wysoko i w roku pokoju)ale by widziała co się w nim dzieje i by cię widziała.
- azurus
Co ja bym bez was zrobił kochani
Dzisiaj paput sie strasznie rozgadał i cały czas cos robi. Jest strasznie ożywiony. Wczoraj to byla taka cicha woda hehe. Zielony ma klatke przy scianie niedaleko okna. Mysle ze ustawienie jest ok. Rano slyszy nawet inne ptaki za oknem to sobie moze pogadac:-D
Znowu ta kupka jej tak śmiesznie wisi. Nawet jak sie biedak otrzepie to nie chce spasc.Ptaszysko wygląda mi na okaz zdrowia ale lepiej zapobiegac niz leczyc prawda?

Znowu ta kupka jej tak śmiesznie wisi. Nawet jak sie biedak otrzepie to nie chce spasc.Ptaszysko wygląda mi na okaz zdrowia ale lepiej zapobiegac niz leczyc prawda?
- pabloj
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty
- Kontakt:
Napewno zależy od tego co podajesz swojej papudze, od stosunku warzyw, owoców do ziarna. U mnie przez dzień to jest szeroka gama kolorów właśnie w zależności od tego co im podałem.
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a
http://www.garnek.pl/pabloj/a
-
- Kontakt:
Witam.
Zauważyłem dziś że moja papuga ma bardziej wodniste odchody. Czy jest to oznaka która bardzo powinna mnie niepokoić czy pozostawić ją pod obserwacją co będzie się dalej działo?
Zauważyłem dziś że moja papuga ma bardziej wodniste odchody. Czy jest to oznaka która bardzo powinna mnie niepokoić czy pozostawić ją pod obserwacją co będzie się dalej działo?
-
- Kontakt:
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Odstaw na kilka dni mokre jedzenie.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Kontakt:
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Podaj paputkowi rumianek do picia, taki w saszetkach z apteki lub sklepu zielarskiego, niezbyt mocny (krótko parzony). W czasie podawania rumianku zabierz wodę bo inaczej nie tknie naparu. U mnie ta metoda się sprawdziła