rudosterka recznie karmiona czy dzika
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: brak
rudosterka recznie karmiona czy dzika
Nie wiem ktora rudosterke wybrac czy kupic recznie karmiona czy dzika .
Po jakims czasie prawdopodobnie chcialbym dokupic druga i teraz jest pytanie czy po dluzszym pobycie z czlowiekiem recznie karmiona bedzie w stanie zaakceptowac partnera ,a z drugiej strony czy da sie oswoic mloda(dzika) okolo 4 miesieczna na tyle zeby nie dziobala podczas np.glaskania gdyz nie ukrywam ze chcialbym miec papuzke dobrze oswojoną(tylko czy dam rade bo raczej nie jestem cierpliwy ?)
Po jakims czasie prawdopodobnie chcialbym dokupic druga i teraz jest pytanie czy po dluzszym pobycie z czlowiekiem recznie karmiona bedzie w stanie zaakceptowac partnera ,a z drugiej strony czy da sie oswoic mloda(dzika) okolo 4 miesieczna na tyle zeby nie dziobala podczas np.glaskania gdyz nie ukrywam ze chcialbym miec papuzke dobrze oswojoną(tylko czy dam rade bo raczej nie jestem cierpliwy ?)
-
- Ptaki które hoduję: narazie faliste
Jeżeli chcesz mieć pupila do głaskania to kup sobie kotka lub pieska ;)
każde oswojonie czy też zaprzyjaznienie sie wymaga czasu i cierpliwości ;)
karolb8 pisze:tylko czy dam rade bo raczej nie jestem cierpliwy ?
każde oswojonie czy też zaprzyjaznienie sie wymaga czasu i cierpliwości ;)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
karolb8, Rudosterki są z natury oswojone, to najszybciej oswajające się ptaki które znam. Moja jest z naturalnych lęgów a oswoiła się błyskawicznie i to bardzo 

- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Ja pomimo,że mam ręcznie karmioną polecam Ci zakup papugi karmionej przez rodziców.Al dobrze napisała,że rudosterki szybko się oswajają a papugi karmione ręcznie mają swoje" widzi misie "jeżeli chodzi o opiekunów.Dodatkowym powodem jest to ,że chcesz kupić kiedyś drugą więc taka dzika szybciej zaakceptuje kumpla niż ręcznie karmiona bo te przyzwyczajają się bardziej do ludzi.Moja jest ręcznie karmiona i nie lubi nadmiernego głaskania czy dotykania to ona pokazuje kiedy można ją kiziać jak chce ktoś inaczej to dziobie
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
karolb8, Jedną i jest tak oswojona że wychodzi na ramieniu do ogrodu, tam sobie lata gdzie chce, co do głaskania to moja też nie lubi dotykania, za to ona lubi się przytulać
-
- Ptaki które hoduję: brak
czyli wychodzi na to ze raczej dotykania nie lubi ani jedna ani druga ,a myslalem ze wlasnie ta recznie karmiona bedzie bardziej tolerancyjna
Boguska , a co to znaczy ze maja swoje "widzi mi sie " oprocz tego ze potrafi uszczypac jak jest niezadowolona?
Al a dlugo zajelo Ci oswojenie na tyle zeby mozna bylo z nia wyskoczyc na ogrodek?

Boguska , a co to znaczy ze maja swoje "widzi mi sie " oprocz tego ze potrafi uszczypac jak jest niezadowolona?
Al a dlugo zajelo Ci oswojenie na tyle zeby mozna bylo z nia wyskoczyc na ogrodek?
- Boguśka
- -#moderator
A to ,że była karmiona przez faceta i póżniej mój syn dokarmiał ja jeszcze w domu.Ale jak to przewidziałam mój syn z czasem starcił swoje zauroczenie pupilem więc musiałam przejąć jego obowiązki w opiece nad Ziomkiem i nie tylko te w postaci posiłku ale również w poświecaniu jej czasu bo to jest równie ważne ale ja nie moge już robić z nią tego co robił mój syn, bo mi na to nie pozwala,więc moja rola polega na tym że to on robi ze mną co chce i kiedy tylko nie jestem względem niego nachalna jest super ,a że szanuje uczucia innych więc nie głaszcze go kiedy nie pozwala i nie ma problemu z dziobaniem a rudosterki bardziej lubią same się przytulać i wciskać pod ubranie niż głaskanie 

- Boguśka
- -#moderator
Jeżeli hodowcą jest facet to nie ma problemu
Mnie akceptuje tylko nie pozwala na tyle na ile pozwala synowi.Jeżeli sam będziesz jej opiekunem to nie powinno być problemu.Przy większej ilości osób zajmującej się papugą istnieje ryzyko,że papuga wybierze sobie kogoś innego.U mnie Ziomek nie toleruje mojego męża i mąż unika kontaktu z papugą kiedy ta lata wolno.

- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Moja jest wychowana naturalnie, oswoiła się bardzo szybko tzn. po 11 dniach pobytu u nas przylatywała na ramię, i nieśmiało się przytulała. po 2-3 miesiącach stała się wręcz namolna, jak była wypuszczona z klatki to większość czasu spędzała w bliskim kontakcie z nami, od jakiegoś czasu nawet synkiem jest wielka przyjaźń (syn ma 3 i pół roku)
Frania bardzo lubi głaskanie, mizianie, przytulanie, wciskanie się pod ubranie, sama kładzie się na plecach i domaga zabawy. Nie lubi dotykania brzuszka.
Od czasu jak ma "przyjaciela" nie jest już taka natrętna, ale nie zapomina o nas

Od czasu jak ma "przyjaciela" nie jest już taka natrętna, ale nie zapomina o nas