rozmnażanie nierozłączek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Aguska
Ptaki które hoduję: Nierozłaczki

Witam

Post autor: Aguska » śr maja 12, 2010 13:57

Witam, mam pytanie. Mam nierozłączki od ponad pół roku. W lutym zdecydowałam się że postawie ptakom budkę lęgową żeby mieć młode nierozłączki. Są to pierwsze lęgi.
Problem w tym że budka jest 4 miesiące minęły gniazdko zbudowały a jajeczek nie ma;(
Tak strasznie mi zależy na tym żeby złożyła chociaż jedno jajeczko.
Niektórzy na tym forum pisali ze miesiąc po włożeniu budki pojawiały się pierwsze jajeczka... dlatego martwi mnie fakt że moje papugi nie mają jajeczek.

Pod spodem zdjęcie gniazdka zrobione przez moją nierozłączkę:

nie jest może takie jak widziałam zdjęciach na innych forach ale swoją norkę ma:)
Powiedzcie mi wie ktoś jak długo trzeba czekać na jajeczka?
Załączniki
1.JPG
Aguśka

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr maja 12, 2010 14:23

Aguska, Może masz 2 samce i dlatego nie ma jajek.

Aguska

Post autor: Aguska » śr maja 12, 2010 14:30

Z tego co wiem to jest raczej parka. Niby sprawdzała mi baba w zoologicznym tak żeby był samiec i samiczka. Z zachowania ich wynika że raczej są odmiennej płci. Samiec siada na samicy skubie ją ona mu się specjalnie układa żeby mógł na nią wejść, dziobkami się migdalą wszystko tak jak powinno być:) samiec siedzi na patyku a samiczka robi gniazdo.
Załączniki
1111.JPG
Aguśka

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » śr maja 12, 2010 14:46

Ptaki wyglądają na parę personata po lewej to samiczka z tym, że ptak po prawej to już nie jest czysta personata to krzyżówka personaty z fischerem. To tak na marginesie.
Wracając do tematu to nie zawsze jest tak, że ptaki mają zaraz jajka niekiedy bywa i tak, że jajka pojawiają się po roku czy dwóch nawet musisz wiedzieć, że ptaki zmieniły otoczenie i potrzebują czasu na zaaklimatyzowanie się w nowym miejscu, fakt - bywa i tak, że ptaki ruszają "z kopyta, „ ale to nie zawsze tak jest. Widać ponadto, iż gniazdo nie jest nawet w połowie zrobione to nie ma, co oczekiwać na jajka trzeba jak na razie uzbroić się w cierpliwość.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » czw maja 13, 2010 13:44

Ja również dołożę swoje 3 grosze ;-)
Złożenie jaj, czasem wiąże sie z pogodą, Otóż zaobserwowałem to u 2 moich par, gniazda byly skonczone praktycznie aż pod sam dach budek. Samice miały bardzo powiększone Kloaki, a jajek jak nie bylo tak nie ma.... dodam iż było strasznie gorąco i sucho w wolierce na zewnątrz. Dopiero z nastaniem małej burzy, wszystko sie wyjaśniło. Po prostu warunki pogodowe także mają wpływ. Aguska Daj ptakom więcej wierzby, lub brzozy... Bo jak dodał Coco ptaki chyba nie maja z czego dobudować gniazda.
Pozdrawiam

Aguska

Post autor: Aguska » czw maja 13, 2010 15:36

Codziennie przynoszę im świeżą brzozę nie mam z tym problemu bo za płotem mam pustą działkę a na niej pełno małych brzózek, zawsze pilnuję żeby miały pełno gałązek na spodzie klatki.
Widzę że codziennie wnosi po parę gałązek do budki.

Tylko na jednym forum przeczytałam że ktoś dał nierozłączkom budkę a one po miesiącu zniosły jajka na samych trocinach nawet nie budowały gniazdka po mimo dostępu do gałązek.

W sumie to na internecie nie ma takiej konkretnej strony poświęconej tylko i wyłącznie nierozłączkom która by np.miała jakieś zdjęcia nierozłączek, zdjęcia mutacji nierozłączek, opisywała ze szczegółami tryb życia nierozłączek, żeby miała zdjęcia nierozłączek od jajeczka do dorosłej papugi i opis ich rozwoju:):) zawsze są tylko oględne informacje.

Może ktoś by stworzył taką stronkę?;)
Aguśka

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw maja 13, 2010 19:03

Aguska, http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0 masz tu temat doświadczonych hodowców o lęgu nierozłączek - od złożenia jaj po rozwój..... caaaałe 4 strony do czytania.
Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=830 masz kombinacje mutacji....
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=413 mutacje nierozłaczek fischera
A wogóle skoro szukasz info o mutacjach, to zachęcam do przeczytania tematów zwłaszcza drugiej strony http://aleksandretta.pl/forum/viewforum ... =0&start=0

Aguska

Post autor: Aguska » wt maja 25, 2010 08:27

JEST! Moja cierpliwość popłaciła w niedziele wreszcie pojawiło się pierwsze jajeczko po trzy miesięcznym oczekiwaniu:):)

Dzięki kochani za rady:)
Mam tylko nadzieję że wykluje się coś z tych jajeczek i zobaczymy ile ich w ogóle będzie:)
Aguśka

Joannaa
Ptaki które hoduję: Nierozłączki Fischera
Kontakt:

Post autor: Joannaa » sob gru 04, 2010 13:33

Witam serdecznie. Od kilku miesięcy mam trzy nierozłączki Fischera (jednego samca i dwie samiczki). Mają ok. 1,5 roku.
Obie samiczki już dwa razy zniosły jajka, lecz nic się z nich nie wykluło (mają osobne budki, wyłożone gałązkami wierzby). Zauważyłam, że obie wysiadują jajka, dlatego zastanawiam się dlaczego nic się nie wykluło...
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki :)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob gru 04, 2010 13:57

A jajka są zapłodnione :?:

Joannaa
Kontakt:

Post autor: Joannaa » sob gru 04, 2010 15:00

Tak, wszystkie były zapłodnione. W budkach mają gałązki, starałam się utrzymywać stałą temperaturę w pokoju...

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob gru 04, 2010 17:36

Joannaa, a może to coś z wilgotnością?
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Joannaa
Kontakt:

Post autor: Joannaa » sob gru 04, 2010 19:42

Powiem szczerze, że nie wiem... wydaje mi się, że jest dość wilgotno, ale jak to sprawdzić?
Jedna samiczka po pierwszym lęgu po ok. 18 dniach przestała wysiadywać jajka, druga siedziała przez 25 dni aż je usunęłam z budki.
Czy może to być też spowodowane tym, że jak tylko pokazały się jajka nie dawałam do klatki świeżych gałązek?

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob gru 04, 2010 19:53

Chodzi o to, że musi być odpowiednia wilgotność. Tutaj masz trochę na ten temat. W ostatnim poście jest przetłumaczone co nie co.
Pozdrawiam, Michał.

Joannaa
Kontakt:

Post autor: Joannaa » sob gru 04, 2010 20:10

Moje papużki mają stały dostęp do wody w "baseniku", ale kąpały się jedynie w lato. Ponadto nie mam zbyt suchego powietrza w pokoju (od kiedy zaczął się sezon grzewczy mam na kaloryferze takie zwykłe "nawilżacze"), więc to chyba powinno być wystarczające? Czy jednak zainwestować w jakieś specjalne nawilżacze?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » sob gru 04, 2010 21:16

Przypuszczam, że ptaki mogą być nosicielami jakiegoś choróbska zabijajacego zarodki lub braki żywieniowe. Jest jeszcze jedno wytłumaczenie, jesli obie samice wysiadywały w jednej budce to mogły sobie podkradać jajka i je zaziębić.

Joannaa
Kontakt:

Post autor: Joannaa » sob gru 04, 2010 21:44

Mam nadzieję, że to nie jest żadna choroba.
A obie samiczki mają osobne budki na przeciwległych końcach klatki i nie odwiedzają się ;) jeżeli chodzi o pokarm to walczę od dłuższego czasu żeby przyzwyczaić je do bardziej urozmaiconego pokarmu. Z początku wyjadały tylko proso, owoców wcale nie jadły... czasem skubnęły trochę marchewki. Teraz jest już trochę lepiej, ale nadal nie jedzą słonecznika. Od czasu do czasu daję im kolby owocowe i znikają one w ekspresowym tempie :) tak samo proso senegalskie. Ale nadal są dość wybredne.
Mam jeszcze pytanie - czy tak częste składanie jajek jest dla nich niezdrowe? Pomiędzy pierwszym a drugim pojawieniem się jajek minęły jakieś 3-4 tygodnie, a teraz widzę, że znowu starają się o potomstwo...

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » sob gru 04, 2010 22:09

Zbyt częste znoszenie jajek może być przyczyną braku wylegowości, gdyż samica może nie zdążyć uzupełnic wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów.

Joannaa
Kontakt:

Post autor: Joannaa » sob gru 04, 2010 23:02

w takim razie co powinnam teraz zrobić? Żeby na razie nie znosiły jajek?

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » sob gru 04, 2010 23:50

Spróbuj zaprzestać znoszenia materiału do budowy gniazd. Jeśli to nie pomoże wyjmij budki. Podaj im sepie itp żeby uzupełniły braki w organizmie do następnego lęgu. Możesz im podawać witaminy w płynie w odpowiedniej dawce (np. aquakar E) i częstotliwości (żeby nie przedawkować).
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”