Czy papugi powinny mieć dostęp do piasku ?

Poidła, karmidła, zabawki i inne niezbędne ptakom rzeczy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt gru 19, 2008 17:24

monia77, Ale ty chodzi o papugi,egzotyka wiadomo musi mieć piasek, W jednej wolierze mam zwykły piasek z piaskowni,wygrabiam i wymiatam co jakiś czas i wsypuję nową warstwę.

monia77

Post autor: monia77 » pt gru 19, 2008 18:16

Ja mówie ogólnie bo faliste to tez papugi i jak najbardziej powinny go mieć.Jak miałam rozelle,kozy czy świergoty także miały piasek i czesto go pobierały.

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » pt gru 19, 2008 22:24

Krysia- pisze:boYka,

Byłam w Loro Parku na Teneryfie. Setki klatek z papugami na powietrzu przez okrągły rok. Jako podłoże w każdej jednej klatce jest najzwyklejsza czarna ziemia, nikt się nie bawi w sypanie tam piasku. Opiekunowie po prostu co dzień wymiatają miotłami nieczystości, pióra, resztki pokarmu wyrzuconego z misek, odchody. :-D

Czy były tam woliery w budynkach bądż typowe ptaszarnie zabudowane, bo zastanawiam się czym w nich wysypują podłogi.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob gru 20, 2008 04:48

Nie, nie było ani jednej woliery w budynkach ani zabudowanych ptaszarni. Wszystkie klatki na wolnym powietrzu włącznie z dużymi wolierami w których było tzw przedszkole integracyjne - różne gatunki młodziutkich papug dokarmianych ręcznie.
Podczas pobytu w tym roku zauważyłam, że podłoże w klatkach było wysypane jakimś drobnym, brązowym granulatem. Nie wiem co to było.
Klatki cały rok są na powietrzu bo nawet zimą temperatura tam nie spada poniżej 18 - 20 st C.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Akcesoria pomocnicze dla papug-”