Jak zachęcić do lęgów (stymulacja )

Ważnym czynnikiem jest prawidłowy dobór par lęgowych , warunki jakie stworzyliśmy ptakom oraz dużo cierpliwości ze strony hodowcy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Papio
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Jak zachęcić do lęgów (stymulacja )

Post autor: Papio » ndz sty 05, 2014 13:27

Witam serdecznie !!
Bez zbędnej gadaniny przejdę do sedna, otóż mam parkę, oboje mają około 3 lat, nawet trochę ponad i w tym roku chciałem pozwolić im do lęgów. Samiec tańczy dla samiczki, "smyra" ją po główce, tokuje itd., ona jest nawet temu przychylna, czasem tylko jak już samczyk przesadzi odpycha go xD
Jednakże jest taki problem, zrobiłem dla nich budkę lęgową z przepisu znalezionego tutaj na forum, wymiarowa, wszystko jest ok. Jednak mój samczyk (największy tchórz na świecie) boi się jej, pierwsze kilka godzin nawet nie wszedł do klatki zjeść bo się jej bał, teraz obok niej siedzi ale nie wchodzi do środka, nie interesuje się nią. Budka wisi jakoś dwa miesiące ponad, co może być problemem ?
Za odpowiedzi z góry dziękuje!! Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » ndz sty 05, 2014 16:04

Stymulujesz je dodatkowo do lęgów?

Awatar użytkownika
Papio

Post autor: Papio » ndz sty 05, 2014 18:24

W jakim sensie stymuluje ? Czytałem wiele na ten temat, i forum i książek ale o tym nie słyszałem, na czym to polega?

pawlik16
Ptaki które hoduję: Nimfy , Papużki Faliste

Post autor: pawlik16 » ndz sty 05, 2014 22:46

Wydłużanie dnia po przez zapalanie światła tak do 12-14 godzin , podawanie gotowanego jajka na twardo co 2 dni , podawanie kiełków , warzyw , owoców. Dodatkowo możesz podawać skorupki z jajka.
Żeby nie było niedomówień to warzywa i owoce podajemy codziennie.

Awatar użytkownika
PawelHH
Kontakt:

Post autor: PawelHH » pn sty 06, 2014 01:02

Dokłądnie - kiełki, jajko gotowane na twardo, dla samiczki dostęp do sepii, dłuższy dzień no i ogólnie dieta

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn sty 06, 2014 12:17

Dobrze dodać też owies bezłuski.

Awatar użytkownika
Papio

Post autor: Papio » pn sty 06, 2014 12:43

Kiełki dostają co kilka dni, warzywa i owoce codziennie, odkąd je mam, więc uczone są od małego.
Jednak nie rozwiązuje to problemu że samczyk boi się budki lęgowej ...

Awatar użytkownika
PawelHH
Kontakt:

Post autor: PawelHH » pn sty 06, 2014 13:15

A jajko, wapno? Jak papugi przypili same bedą budki szukały

Awatar użytkownika
Papio

Post autor: Papio » pn sty 06, 2014 13:24

Jajko dostają co jakiś czas, mniej więcej co tydzień, co dwa. Wapno? Miały takie w kostce to je wyrzucali z klatki, czasem dostają do jedzenia lub wody.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn sty 06, 2014 13:59

Mieszankę jajeczną podawaj co 2 dni.reszta tak jak podajesz ponadto sepie zawieś w klatce aby miały do niej dostęp cały czas. Ponadto nie przejmuj się iz samiec nie interesuje się budką to samica głównie ją sobie przygotowywuje.Jak przyjdzie ich czas to zainteresują się budką widocznie zegar biologiczny jeszcze sie u nich nie odezwał <figiel>
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
Papio

Post autor: Papio » pn sty 06, 2014 15:34

Wielkie dzięki :P Nazwa postu została zmieniona, lecz trochę nie tak jak powinna być ... nie o to się pytałem ale ok :P

Jeszcze jedno, mam trzecią papuge, młodszą, ma trochę ponad rok, czasem samczyk do niej uderza, są rozdzieleni w klatce ale myślałem czy na jakiś czas nie dać jej do innego pokoju. Co Wy na to?

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » sob sty 25, 2014 17:35

Wydaję mi się, że to nie jest problem tak jak powiedział coco39, widocznie nie odezwał się do nich duch rodzicielski. Ptaki to nie ludzie, nie będą zazdrosne o to, że samiec kopuluje z inną samicą. Na swoim przykładzie mój samiec w wolierze ma 3 samice, czasami się zastanawiam jak on wyrabia z karmieniem, ale daje rade i jest w świetnej kondycji, ale generalnie mniejsza o to, wydaję mi się, że po prostu nie mają ochoty na lęgi, natomiast możesz dalej je stymulować do lęgów, może kiedyś im się zachcę.
Pozdrawiam :->
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

danutadris
Ptaki które hoduję: alexandreta

Post autor: danutadris » pt sie 15, 2014 04:43

Moja parka ( osmioletnia ) za chiny nie chce jajka jesc <nie> ani w kawalkach any pomieszanego z wazywami ani na zadne sposoby , nawet rozgniatalam widelcem ze skorupka i mieszalam z suchym jedzeniem z nadieja ze sie przylepi i z ziarnem z jedza.... nawet nie ruszyly <bezradny>
kostke wapna maja caly czas wisiec ale nie ruszaja...moze nikt im wczesniej nie dawal ( mam je 1 miesiac ) owoce dostaja codziennie i witaminki z woda. Co jeszcze moge im wymyslec zeby zachecic do amorow . Budke im zawiesilam ale sie nia nie interesuja.... tam z kad je kupilam nie mialy budki....mieszkaly w zagraconej brudnej altance i podobno w zeszlym roku mialy mlode ....
U mnie maja wygodna , czysta ,obszerna klatke i chyba dobre jedzenie
Wlasnie koncza pierzenie ...tak mi sie zdaje bo bylo mase pior wszedzie przez jakis tydzien <bezradny>
http://www.garnek.pl/toronto

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Hodowla i Rozmnażanie Aleksandrett-(psittacula)-”