dziwne zachowanie mojej aleksandretty

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt maja 09, 2008 10:01

Z punktu widzenia sędziów i norm na wystawach aleksandretty i wszystkie papugi o podobnej wielkości oraz papugi o wielkości i budowie senegalek klasyfikowane są jako duże papugi. Natomiast papugi średnie to ptaki wielkości świergot , rozell białolicych , rudosterek itp. Chyba że zmieniły się kryteria podziału , ale to powinien już dokładniej wiedzieć JC.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
ansag
Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kontakt:

Post autor: ansag » pt maja 09, 2008 12:51

Beata1967 pisze:a co do wchodzenia do klatki ,to ona oczywiscie wraca aby sie najesc ale niestety jest sprytniejsza ode mnie,nawet nie zdąze zrobic kroku a ona juz jest na zewnatrz,cwana bestia i taka zabawa w "kotka i myszke " czasem trwa z 4 godziny.

A ja mam sznurek 2m przyczepiony do drzwiczek i jak ona wlatuje pod wieczór się najeść, to zamykam nawet nie ruszając się z miejsca :-) Po prostu pociągam i klatka zamknięta ;-) Niestety też się robi ostatnio coraz bardziej cwana, bo już parę razy stanęła jedną nogą na drzwiczkach, a drugą w środku. Na szczęście karmiki są po drugiej stronie klatki i i tak musi cała wejść, żeby coś zjeść, ale kombinuje ;-)
Ostatnio i tak jej nie zamykam, znalazła sobie fajne miejsce na drzewku i tam śpi :-)

Beata1967
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Post autor: Beata1967 » sob maja 10, 2008 08:20

Witan wszystkich i serdecznie dziekuje za rady,a szczególnie za zdjęcia . One mi pomoga znacznie wiecej w budowie placu zabaw dla Aleksy ;-)
Mam jeszcze jedno pytanie,kazano mi ja spryskiwac woda,czy tak moge ?
Fakt,jak ja spryskuje widac ze nawet sie nastawia aby to robić tzn ze sprawia jej to przyjemnosc.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » sob maja 10, 2008 10:01

Popatrz w albumie(na samej górze strony forum masz album)tam są zdjęcia różnych osób i różnych możliwości stworzenia ciekawych aranżacji.Nic tak nie popbudza wyobraźni jak podpatrywanie innych.Do do spryskiwania to jak najbardziej możesz i powinnaś ją spryskiwać tymbardziej teraz kiedy robi się coraz cieplej.Jak w danym dniu nie będzie chciała to poprostu ucieknie.Jak masz możliwość wystawiania jej na balkon lub przy oknie(w klatce)to wystawiaj ją tylko tak żeby miała możliwość schowania się w cieniu.Tzn.tak ustaw klatke by mogła sama sobie wybrać-słońce lub cień.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Pietr
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
Kontakt:

Post autor: Pietr » pt maja 16, 2008 14:43

wiec bylem u Beaty1967 i wszystko jest w sumie ok :mrgreen: :mrgreen:
odnosnie tego drapania sie po glowie to.... faktycznie nie ma ona tam piorek (z tylu na glowce) ale nie jest to napewno efekt pierzenia... papuzka nie byla w zlym stanie, co prawda nie ufna, ale ciekawa, nie byla osowiala....
stwierdzilem ze czas najwyzszy by ja wypuscic :-D poczekala cierpliwie az sobie pojde i wyfrunela... po czym wrocila i siedzi na klatce... wiec jest ok :mrgreen:
pomoge zrobic Beacie jakies zabawki i bedziemy czekac na rezultaty... :mrgreen:

powiedzcie tylko jak myslicie co to moze byc z tym pierzem na glowce :?:
nie zauwazylem zadnych ran w tych miejscach...
wypowiedzcie sie.....

Pozdrawiam
Piotr
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!

Ania1130
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna zielona

Post autor: Ania1130 » sob sie 30, 2008 19:49

Mam mały problem mój Frodo boi się jak ognia odgłosu odkurzacza. Odkurzam dość często bo Frodo to straszna fleja :evil: a nie chcę stresować paputka ciągłym wynoszeniem klatki z pokoju!!!!

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz sie 31, 2008 06:12

Czy podczas odkurzania papużka jest zamknięta ?
Jeśli tak to spróbuj go wypuszczac podczas porządków. Bedzie miał możliwość znalezienia sobie innego i ,,góry upatrzonego" miejsca, poczuje sie bezpieczniej i jest możliwość że zacznie po prostu obserwować. Przekona się że to tylko tymczasowy inny odgłos i po pewnym czasie powinno być lepiej. Jednak na to jest potrzebny czas i Twoja cierpliwość.
Moje ptaki przy odkurzaniu normalnie śpiewać zaczynają, włącznie z samiczką kanarka :mrgreen:
Czasami się zastanawiam czy nie mają za cicho :-D

Ania1130

Post autor: Ania1130 » pn wrz 01, 2008 08:11

Jest w klatce bo mam ją od nie dawna. Mam jeszcze jedno pytanie jak przystosowac pokój bo chce ja puszczać kiedy mnie nie będzie w domu. mam akwarium ale z pokrywą ale są otwory do wrzucania pokarmu mam nadzieję, że papudze nie przyjdzie do głowy podnoszenie przykrywek i zaglądanie do środka. szaf w pokoju nie mam więc jeden problem z głowy nie wpadnie za. Mam coś usunąć z pokoju żeby papug nie zjadł albo mu się coś nie stało???? :-/

Odpowiedź co do zabezpieczenia p[okoju masz udzieloną we właściwym temacie .
Ostatnio zmieniony pn wrz 01, 2008 08:58 przez Ania1130, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn wrz 01, 2008 09:06

Masz paputa od niedawna - czyli ile czasu ?
Nie wypuszczałaś go jeszcze ?
Zanim zaczniesz go zostawiać samego poza klatką, radzę byś go wypuściła kilka razy przy Twojej osobie. Ptak się musi zapoznać z całym otoczeniem a nie tylko z klatką. Musi poznać że jedzenie ma TYLKO w klatce i tam musi lecieć jak zgłodnieje.
W pierwszych chwilach może być ciężko z powrotem do klatki i wtedy będzie wskazana Twoja inwencja i cierpliwosć jak paputa zachęcić do powrotu. Łapanie na siłę nic nie da bo to tylko stres i niepotrzebne straszenie ptaka.

Ania1130

Post autor: Ania1130 » pn wrz 01, 2008 09:15

paput jest od tygodnia. i za wczasu chcę się zoriętować co zrobiść żeby mu się broń Boże nic nie stało

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn wrz 01, 2008 10:05

Ania1130, ja doskonale Cię rozumiem że chcesz jak najlepiej dla papużki :-D ALE w TYM temacie rozmawialiśmy tylko i wyłącznie o krzyku Twojej aleksy podczas odkurzania i nie mieszajmy innych problemów.
Natomiast o zabezpieczeniu pokoju rozmawiamy tu : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... d208#15794
Podzielenie dwóch różnych tematów pozwoli w przyszłości nowym userom mającym podobne problemy poczytać w odpowiednich miejscach :-D

Paputa masz od tygodnia. Czy wypuszczałaś go już podczas odkurzania? Jakie było zachowanie ? Czy wogóle choć raz go wypuściłaś ?
Tydzień czasu w klatce jest wystarczający by się w niej rozeznał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”