dziwne zachowanie mojej aleksandretty
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Z punktu widzenia sędziów i norm na wystawach aleksandretty i wszystkie papugi o podobnej wielkości oraz papugi o wielkości i budowie senegalek klasyfikowane są jako duże papugi. Natomiast papugi średnie to ptaki wielkości świergot , rozell białolicych , rudosterek itp. Chyba że zmieniły się kryteria podziału , ale to powinien już dokładniej wiedzieć JC.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- ansag
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie
- Kontakt:
Beata1967 pisze:a co do wchodzenia do klatki ,to ona oczywiscie wraca aby sie najesc ale niestety jest sprytniejsza ode mnie,nawet nie zdąze zrobic kroku a ona juz jest na zewnatrz,cwana bestia i taka zabawa w "kotka i myszke " czasem trwa z 4 godziny.
A ja mam sznurek 2m przyczepiony do drzwiczek i jak ona wlatuje pod wieczór się najeść, to zamykam nawet nie ruszając się z miejsca

Ostatnio i tak jej nie zamykam, znalazła sobie fajne miejsce na drzewku i tam śpi

-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Witan wszystkich i serdecznie dziekuje za rady,a szczególnie za zdjęcia . One mi pomoga znacznie wiecej w budowie placu zabaw dla Aleksy
Mam jeszcze jedno pytanie,kazano mi ja spryskiwac woda,czy tak moge ?
Fakt,jak ja spryskuje widac ze nawet sie nastawia aby to robić tzn ze sprawia jej to przyjemnosc.

Mam jeszcze jedno pytanie,kazano mi ja spryskiwac woda,czy tak moge ?
Fakt,jak ja spryskuje widac ze nawet sie nastawia aby to robić tzn ze sprawia jej to przyjemnosc.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Popatrz w albumie(na samej górze strony forum masz album)tam są zdjęcia różnych osób i różnych możliwości stworzenia ciekawych aranżacji.Nic tak nie popbudza wyobraźni jak podpatrywanie innych.Do do spryskiwania to jak najbardziej możesz i powinnaś ją spryskiwać tymbardziej teraz kiedy robi się coraz cieplej.Jak w danym dniu nie będzie chciała to poprostu ucieknie.Jak masz możliwość wystawiania jej na balkon lub przy oknie(w klatce)to wystawiaj ją tylko tak żeby miała możliwość schowania się w cieniu.Tzn.tak ustaw klatke by mogła sama sobie wybrać-słońce lub cień.
- Pietr
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
- Kontakt:
wiec bylem u Beaty1967 i wszystko jest w sumie ok
odnosnie tego drapania sie po glowie to.... faktycznie nie ma ona tam piorek (z tylu na glowce) ale nie jest to napewno efekt pierzenia... papuzka nie byla w zlym stanie, co prawda nie ufna, ale ciekawa, nie byla osowiala....
stwierdzilem ze czas najwyzszy by ja wypuscic
poczekala cierpliwie az sobie pojde i wyfrunela... po czym wrocila i siedzi na klatce... wiec jest ok
pomoge zrobic Beacie jakies zabawki i bedziemy czekac na rezultaty...
powiedzcie tylko jak myslicie co to moze byc z tym pierzem na glowce
nie zauwazylem zadnych ran w tych miejscach...
wypowiedzcie sie.....
Pozdrawiam
Piotr

odnosnie tego drapania sie po glowie to.... faktycznie nie ma ona tam piorek (z tylu na glowce) ale nie jest to napewno efekt pierzenia... papuzka nie byla w zlym stanie, co prawda nie ufna, ale ciekawa, nie byla osowiala....
stwierdzilem ze czas najwyzszy by ja wypuscic

pomoge zrobic Beacie jakies zabawki i bedziemy czekac na rezultaty...

powiedzcie tylko jak myslicie co to moze byc z tym pierzem na glowce

nie zauwazylem zadnych ran w tych miejscach...
wypowiedzcie sie.....
Pozdrawiam
Piotr
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Czy podczas odkurzania papużka jest zamknięta ?
Jeśli tak to spróbuj go wypuszczac podczas porządków. Bedzie miał możliwość znalezienia sobie innego i ,,góry upatrzonego" miejsca, poczuje sie bezpieczniej i jest możliwość że zacznie po prostu obserwować. Przekona się że to tylko tymczasowy inny odgłos i po pewnym czasie powinno być lepiej. Jednak na to jest potrzebny czas i Twoja cierpliwość.
Moje ptaki przy odkurzaniu normalnie śpiewać zaczynają, włącznie z samiczką kanarka
Czasami się zastanawiam czy nie mają za cicho
Jeśli tak to spróbuj go wypuszczac podczas porządków. Bedzie miał możliwość znalezienia sobie innego i ,,góry upatrzonego" miejsca, poczuje sie bezpieczniej i jest możliwość że zacznie po prostu obserwować. Przekona się że to tylko tymczasowy inny odgłos i po pewnym czasie powinno być lepiej. Jednak na to jest potrzebny czas i Twoja cierpliwość.
Moje ptaki przy odkurzaniu normalnie śpiewać zaczynają, włącznie z samiczką kanarka

Czasami się zastanawiam czy nie mają za cicho

-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna zielona
Jest w klatce bo mam ją od nie dawna. Mam jeszcze jedno pytanie jak przystosowac pokój bo chce ja puszczać kiedy mnie nie będzie w domu. mam akwarium ale z pokrywą ale są otwory do wrzucania pokarmu mam nadzieję, że papudze nie przyjdzie do głowy podnoszenie przykrywek i zaglądanie do środka. szaf w pokoju nie mam więc jeden problem z głowy nie wpadnie za. Mam coś usunąć z pokoju żeby papug nie zjadł albo mu się coś nie stało????
Odpowiedź co do zabezpieczenia p[okoju masz udzieloną we właściwym temacie .

Odpowiedź co do zabezpieczenia p[okoju masz udzieloną we właściwym temacie .
Ostatnio zmieniony pn wrz 01, 2008 08:58 przez Ania1130, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Masz paputa od niedawna - czyli ile czasu ?
Nie wypuszczałaś go jeszcze ?
Zanim zaczniesz go zostawiać samego poza klatką, radzę byś go wypuściła kilka razy przy Twojej osobie. Ptak się musi zapoznać z całym otoczeniem a nie tylko z klatką. Musi poznać że jedzenie ma TYLKO w klatce i tam musi lecieć jak zgłodnieje.
W pierwszych chwilach może być ciężko z powrotem do klatki i wtedy będzie wskazana Twoja inwencja i cierpliwosć jak paputa zachęcić do powrotu. Łapanie na siłę nic nie da bo to tylko stres i niepotrzebne straszenie ptaka.
Nie wypuszczałaś go jeszcze ?
Zanim zaczniesz go zostawiać samego poza klatką, radzę byś go wypuściła kilka razy przy Twojej osobie. Ptak się musi zapoznać z całym otoczeniem a nie tylko z klatką. Musi poznać że jedzenie ma TYLKO w klatce i tam musi lecieć jak zgłodnieje.
W pierwszych chwilach może być ciężko z powrotem do klatki i wtedy będzie wskazana Twoja inwencja i cierpliwosć jak paputa zachęcić do powrotu. Łapanie na siłę nic nie da bo to tylko stres i niepotrzebne straszenie ptaka.
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Ania1130, ja doskonale Cię rozumiem że chcesz jak najlepiej dla papużki
ALE w TYM temacie rozmawialiśmy tylko i wyłącznie o krzyku Twojej aleksy podczas odkurzania i nie mieszajmy innych problemów.
Natomiast o zabezpieczeniu pokoju rozmawiamy tu : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... d208#15794
Podzielenie dwóch różnych tematów pozwoli w przyszłości nowym userom mającym podobne problemy poczytać w odpowiednich miejscach
Paputa masz od tygodnia. Czy wypuszczałaś go już podczas odkurzania? Jakie było zachowanie ? Czy wogóle choć raz go wypuściłaś ?
Tydzień czasu w klatce jest wystarczający by się w niej rozeznał.

Natomiast o zabezpieczeniu pokoju rozmawiamy tu : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... d208#15794
Podzielenie dwóch różnych tematów pozwoli w przyszłości nowym userom mającym podobne problemy poczytać w odpowiednich miejscach

Paputa masz od tygodnia. Czy wypuszczałaś go już podczas odkurzania? Jakie było zachowanie ? Czy wogóle choć raz go wypuściłaś ?
Tydzień czasu w klatce jest wystarczający by się w niej rozeznał.