POLICJA W DOMU
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
POLICJA W DOMU
Otrzymałem wiadomość od osoby , która ma teraz problem , osoba Ta musi być u nas anonimowa ze zrozumiałych względów
A oto treść wiadomości.
niestety, mam kłopot.
zawracam się do was, jako zorientowanych osób, bo sama nie wiem co mam myśleć i robić.
sprawa dotyczy moich nierozłaczek personata i fishera, które to w swojej błogiej nieświadomości kupiłam (bez żadnych papierów ciemna masa - bo nawet mi to do głowy nie przyszło) wyklułam a nastepnie sprzedałam na allegro - kiedy pojawiły sie u mnie aleksa .
sprawa jest prosta - dzisiaj miałamw domu policję szukającą nierozłaczek, ktore od dawna sda gdzieś w polsce, straszyli mnie odpowiedzialnością karną, choć oczywiscie w momencie kupowania i sprzedawania nikt mnie nie poinformował, że jakieś zezwolenia trzeba mieć - dopiero po zalogowaniu sie u was na forum w ogóle dowiedziałam się, że nierozłączki trzeba rejestrować...w życiu mi to do głowy nie przyszło, traktowałam je jak każde popularne zwierzątko domowe - pies, kot chomik czy papuzka flaista - i teraz przyjdzie mi pewnie płacić za swoją niewiedzę.
przuyznaję, że jestem zła na siebie....na durnotę prawa, na wszystko. Jestem tez mocno przestraszona bo nie wiem, co nam może grozić...
A oto treść wiadomości.
niestety, mam kłopot.
zawracam się do was, jako zorientowanych osób, bo sama nie wiem co mam myśleć i robić.
sprawa dotyczy moich nierozłaczek personata i fishera, które to w swojej błogiej nieświadomości kupiłam (bez żadnych papierów ciemna masa - bo nawet mi to do głowy nie przyszło) wyklułam a nastepnie sprzedałam na allegro - kiedy pojawiły sie u mnie aleksa .
sprawa jest prosta - dzisiaj miałamw domu policję szukającą nierozłaczek, ktore od dawna sda gdzieś w polsce, straszyli mnie odpowiedzialnością karną, choć oczywiscie w momencie kupowania i sprzedawania nikt mnie nie poinformował, że jakieś zezwolenia trzeba mieć - dopiero po zalogowaniu sie u was na forum w ogóle dowiedziałam się, że nierozłączki trzeba rejestrować...w życiu mi to do głowy nie przyszło, traktowałam je jak każde popularne zwierzątko domowe - pies, kot chomik czy papuzka flaista - i teraz przyjdzie mi pewnie płacić za swoją niewiedzę.
przuyznaję, że jestem zła na siebie....na durnotę prawa, na wszystko. Jestem tez mocno przestraszona bo nie wiem, co nam może grozić...
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Skoro policja weszła to musieli mieć nakaz-musiał ktoś podkablować bo nakaz nie bierze się od tak....ale skoro ptaków już nie ma to wydaje mi się ,że nic nie mogą,no chyba,że rozchodzi im się o te ptaki sprzedane na alegro.A co z papugą która jest teraz?ma papiery ?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Z tego co się orientuję to na pozostałe ptaki (kupione u hodowcy ) -papiery są, a co do wyciągu ustawy to trzeba pisać do Tego Najważniejszego, ja tu tylko sprzątam

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Zrozumiałem
pomyślę nad tym... tylko przypomnieć mi się po Nowym Roku!

www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
A moim zdaniem to takie ustawy są strasznie śmieszne.Policja właśnie łapie takich ludzi co mają w domu jedną lub dwie sztuki jakis ptaków a ci co handlują ptakami na szeroką skalę i traktują je gorzej niż źle to im uchodzi to płazem.Ale to jest właśnie nasza polska policja i bez obrazy nie wszyscy tacy policjanci są ale większość
Patryk
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Mam być informowany o przebiegu całej sprawy i myślę że ta Osoba na pewno nie będzie miała nic przeciw zamieszczeniu opisu dalszego postępowania , ale muszę jeszcze mieć na to Jej zgodę. Mam nadzieję że takową otrzymam i każdy z nas będzie mógł się z tym zapoznać.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Tak bardzo ciekawy wątek zgadzam się ale tylko dla nas ale dla tej kobiety nic ciekawego i wesołego w tym nie ma.Ciekawi mnie tylko jedna żecz czy mieli faktycznie nakaz czy tylko wykorzystali strach tej kobiety i po prostu ich wpuściła.Po drugie dlaczego dopiero teraz ją naszli skoro pisze że nierozłączki już dawno "poszły" w polskę przecież nie musi mieć na nie papierów a i danych osób które je kupili też nie.Po trzecie dlaczego zinteresowali się osobą która sprzedała tylko parę ptaków a handlarzy np.z allegro co wystawiają po kilkadziesiąt ptaków nikt się nie czepia?
Jeżeli jest tak jak pisze Wojtek to raczej nic jej nie zrobią postraszą tylko i natym sprawa się skończy(ale to tylko moje zdanie).
Jeżeli jest tak jak pisze Wojtek to raczej nic jej nie zrobią postraszą tylko i natym sprawa się skończy(ale to tylko moje zdanie).
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Napisałem dosłownie wszystko , przemilczałem tylko dane osobowe. Nie miałem powodów aby coś zatajać lub rozmijać się z prawdą. To jest za poważny temat aby wprowadzać ludzi w błąd. Chodzi o to aby ludzie wiedzieli jakie są konsekwencje posiadania ptaków bez papierów i uczulić ich na nie kupowanie ptaków bez dokumentów potrzebnych do zarejestrowania ptaka.
Do tej pory każdy z nas tylko gdzieś słyszał o takich przypadkach a teraz wszyscy możemy się zapoznać z tym osobiście.
Do tej pory każdy z nas tylko gdzieś słyszał o takich przypadkach a teraz wszyscy możemy się zapoznać z tym osobiście.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 01:00 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Nie rejestrujemy tylko nierozłączek czerwono-czelnych. Pozostałe gatunki jak na razie podlegają obowiązkowej rejestracji.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
A ciekawe co by policjanci zrobili jakby ta pani powiedziała że tych nierozłączek nie trzeba rejestrować czy by sie kapli.Ja mam wujka policjanta i on o takim czymś nie słyszał że trzeba papugi rejestrować
To świadczy o tym że nawet nasze władze nie zawsze znają przepisy,ale oni mogą a my musimy znać bo w przeciwnym razie jest za to kara

To świadczy o tym że nawet nasze władze nie zawsze znają przepisy,ale oni mogą a my musimy znać bo w przeciwnym razie jest za to kara
Patryk
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Właśnie, my MUSIMY znać i większość z nas zna.
Tylko zupełnie nie rozumiem dlaczego hodowcy tego prawa nie propagują, nie uświadamiają ludzi i sprzedają ptaki bez papierów
Potem taka nieświadoma osoba co kupiła jest narażona na przykre sytuacje.
Oczywiście nie liczę jedną miarką wszystkich hodowców.
Tylko zupełnie nie rozumiem dlaczego hodowcy tego prawa nie propagują, nie uświadamiają ludzi i sprzedają ptaki bez papierów

Oczywiście nie liczę jedną miarką wszystkich hodowców.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
To nie jest do końca "świadomość" czy jej brak. Raczej koszty, a te są rózne w róznych miejscach naszego kraju. Mogą być nawet takie: zaświadczenie o urodzeniu - 50 zł, rejestracja - 26 zł, wyrejestrowanie 16 zł = 92 zł plus oczywiście koszty dojazdów bo to jest minimum 3 wyjazdy. Jak ptak kosztuje 3000 to pikuś, a jak 30 zł???
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Otrzymałem niedawno telefon z Urzędu miasta z biura Powiatowego Lekarza Weterynarii odnośnie ptaków które hoduje.Spisano gatunki i ilość ptaków które posiadam.Spis ponoć był przeprowadzony w związku z ptasią grypą choć w moim regionie nie stwierdzono jej ognisk.Nie wiem czy ten spis nie ma czasem "drugiego dna" ale się nie przejmuję bo moje ptaki posiadają odpowiednie papiery. 

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Dalsza część konsekwencji posiadania nie zarejestrowanych ptaków. Poniżej cytowana jest wiadomość którą otrzymałem.
Co do przesłuchania:
Wezwali mojego męża a ja poszłam z nim, bo wiedziałam więcej o sprawie.
Policjantka prowadząca okazała się być człowiekiem (!) który zdawał sobie sprawę z kuriozalności tematu i bez mrugnięcia przyjęła wersję, ze nie wiedzieliśmy co to za ptaki tak naprawdę - opisaliśmy zgodnie jak w hodowli w pan pokazał na wielką wolierę i kazał wybierać i ani słowem nie wspomniał, że należy je zarejestrować wiec oczywiście NA PEWNO nie były to te podlegające obowiązkowi..bo jakżeby inaczej?
Nic nie wspominał o żadnych dokumentach ja sama na aukcjach przeglądajac n też u nikogo takowej wzmianki nie znalazłam, wiec temat pojawił się w mojej głowie dopiero na dniach - kiedy pojawiła się policja. Swoją droga jeden z policjantów to podobno był spec od papug...to po co się pytał co to za papugi miałam w domu ;)?
Zeznaliśmy, że nazwy papug wymyśliłam opierając się na ilustracjach z książki i nie wiem jakie na prawdę to były papugi, bo nie miałam już kontaktu z żadnym kompetentnym hodowcą. Powiedział też - zgodnie z prawdą że przez allegro szukałam po prostu domu na moich młodych papużek i że nie zamierzałam nimi handlować - to był jednorazowy wypadek. Wspomniałam tez o tym, że część uciekła i że musiałam odwoływać aukcję.
Pani sierżant spisała wszystko i wyraziła nadzieję, że już więcej się nie spotkamy w tej sprawie... twierdzi , że po tym, co napisała raczej nie powinniśmy mieć kłopotów - oby, mam taka nadzieję. Było sporo nerwów, ale dzięki waszemu wsparciu i pomocy wszystko ma się ku lepszemu :)
Jeżeli będzie mi coś wiadomo o dalszych perypetiach Tej osoby to na pewno to zamieszczę w tym dziale.
Wynika z tego że sprawa może być umorzona , co nie oznacza że tak będzie. Proszę nie podchodzić do tego w ten sposób że jak mamy niezarejestrowane ptaki to nic nam nie zrobią , zawsze trzeba się liczyć z konsekwencjami.
Co do przesłuchania:
Wezwali mojego męża a ja poszłam z nim, bo wiedziałam więcej o sprawie.
Policjantka prowadząca okazała się być człowiekiem (!) który zdawał sobie sprawę z kuriozalności tematu i bez mrugnięcia przyjęła wersję, ze nie wiedzieliśmy co to za ptaki tak naprawdę - opisaliśmy zgodnie jak w hodowli w pan pokazał na wielką wolierę i kazał wybierać i ani słowem nie wspomniał, że należy je zarejestrować wiec oczywiście NA PEWNO nie były to te podlegające obowiązkowi..bo jakżeby inaczej?
Nic nie wspominał o żadnych dokumentach ja sama na aukcjach przeglądajac n też u nikogo takowej wzmianki nie znalazłam, wiec temat pojawił się w mojej głowie dopiero na dniach - kiedy pojawiła się policja. Swoją droga jeden z policjantów to podobno był spec od papug...to po co się pytał co to za papugi miałam w domu ;)?
Zeznaliśmy, że nazwy papug wymyśliłam opierając się na ilustracjach z książki i nie wiem jakie na prawdę to były papugi, bo nie miałam już kontaktu z żadnym kompetentnym hodowcą. Powiedział też - zgodnie z prawdą że przez allegro szukałam po prostu domu na moich młodych papużek i że nie zamierzałam nimi handlować - to był jednorazowy wypadek. Wspomniałam tez o tym, że część uciekła i że musiałam odwoływać aukcję.
Pani sierżant spisała wszystko i wyraziła nadzieję, że już więcej się nie spotkamy w tej sprawie... twierdzi , że po tym, co napisała raczej nie powinniśmy mieć kłopotów - oby, mam taka nadzieję. Było sporo nerwów, ale dzięki waszemu wsparciu i pomocy wszystko ma się ku lepszemu :)
Jeżeli będzie mi coś wiadomo o dalszych perypetiach Tej osoby to na pewno to zamieszczę w tym dziale.
Wynika z tego że sprawa może być umorzona , co nie oznacza że tak będzie. Proszę nie podchodzić do tego w ten sposób że jak mamy niezarejestrowane ptaki to nic nam nie zrobią , zawsze trzeba się liczyć z konsekwencjami.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455