Świeże zioła
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Świeże zioła
Witam,
Mam pytanie czy można podawać nimfą następujące zioła (świeże takie prosto z doniczki nie suszone )
1.bazylia
2.oregano
3.rukola
4.rozmaryn
5 .tymianek
6. Rzeżucha
I w jakich ilościach tygodniowo tak wiem że są mniszki i babki ale bym chciała te doniczkowe też
Mam pytanie czy można podawać nimfą następujące zioła (świeże takie prosto z doniczki nie suszone )
1.bazylia
2.oregano
3.rukola
4.rozmaryn
5 .tymianek
6. Rzeżucha
I w jakich ilościach tygodniowo tak wiem że są mniszki i babki ale bym chciała te doniczkowe też
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
wszystkie wymienione są ok, sam podaje organiczne w doniczkach. czasem tez pietruszke ale nie czesto. tymianek jest bakteriobójczy , a moje nimfy go uwielbiaja.
Ok dzięki za odp a byś wiedział czy mogę to dać też kanarką żeberka i innym papuga ?
Jak nie wiesz to nic
Jak nie wiesz to nic
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Można. Jak masz kanark i zeberki możesz i kupić ziarenka maku pamiętaj o tymuanku.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
te warzywa , owoce i inne rosliny sa takie same dla papug jak i dla drobnej egzotyki, rosliny przyprawowe podajemy od czasu do czasu - zawieraja duzo olejkow eterycznych, ktore w nadmiarze moga podrazniać
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Potwierdzam że podrażniają, moje świergotki rzucają się na zioła, ale tylko mięta jest dla nich neutralna. Tymianek i bazylia powodują, że zaraz mrużą oczy i są lekko osowiałe - dwie małe "gałązki" tymianku plus dwa listki bazylii.
A po płatkach róży, które podobno są jadalne z każdego gatunku, dostały duszności, a tylko kilka sztuk pogryzły. Dobrze ze awaryjnie miałam dla nich antybiotyk i węgiel który chętnie zjadły. Ale łapanie powietrza dziobem i trzeszczenie przy oddychaniu podniosły mi mocno ciśnienie na pół dnia. Nigdy więcej...
A po płatkach róży, które podobno są jadalne z każdego gatunku, dostały duszności, a tylko kilka sztuk pogryzły. Dobrze ze awaryjnie miałam dla nich antybiotyk i węgiel który chętnie zjadły. Ale łapanie powietrza dziobem i trzeszczenie przy oddychaniu podniosły mi mocno ciśnienie na pół dnia. Nigdy więcej...
- miłkatom
- Ptaki które hoduję: aktualnie nie mam
- Kontakt:
to w sumie nietypowa reakcja na zioła, ale dobrze że wiesz i potrafisz zadziałaćlisowax pisze: ↑czw sie 08, 2024 15:59Potwierdzam że podrażniają, moje świergotki rzucają się na zioła, ale tylko mięta jest dla nich neutralna. Tymianek i bazylia powodują, że zaraz mrużą oczy i są lekko osowiałe - dwie małe "gałązki" tymianku plus dwa listki bazylii.