Faliste i nierozłączki w jednym pomieszczeniu

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

1forutwo4me
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Faliste i nierozłączki w jednym pomieszczeniu

Post autor: 1forutwo4me » czw lip 18, 2024 11:12

Hej mam pytanie. Mam 2 papugi faliste (1,5 roczne samce) i parkę papug Nierozłączek. Obie klatki są w tym samym pomieszczeniu, w zasięgu wzroku ale nie bardzo koło siebie. Papuzki i nierozlaczki codziennie mają otwartą klatkę ale nigdy razem bo samiec nierozlaczki goni paputki. Samiec nawet 2 razy dziobnal w nogę paputka który siedział na jego klatce. Okazało się że paputki są bardzo strachliwe i boją się wszystkiego (nowego patyka, zabawki, dosłownie wszystkiego). Dodatkowo paputki zaczęły papugować zachowania nierozlaczek i zamiast latać wszędzie się wspinają. Doszło do tego że prawie w ogóle nie latają tylko wszędzie chodzą a przez większość czasu nawet nie chcą wychodzić z klatki tylko siedzą w niej albo wychodzą na 2 minuty. Jeden paputek ma już problemy z lataniem. Spada na podłogę, zdaje się że nie ma kondycji. Czy one mogą być zestresowane innymi papugami? Zanim pojawiły się nierozlaczki paputki były krótko same i wydawało mi się że były bardziej ruchliwe i ciekawskie. Teraz wychodzą tylko w nocy o godz 24-1 w nocy. W dzień potrafią cały dzień siedzieć w klatce. Jak nierozlaczki latają i chodzą po ich klatce czasami wydają się wystraszone a czasami nie... Dodam że mieszkam w kawalerce i nie mam możliwości rozłączenia ich. Oba gatunki mam już ponad rok w domu. Co radzicie? Boję się że paputki bez ruchu i w stresie zaczną chorować... a może sobie coś wymyśliłem...nie wiem. Dawid.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lip 18, 2024 13:45

pokaze tego co ma problemy z latanie, sprawdz czy ma wszytskie lootki, nierozpaczki potrafia byc agresywne, w nocy ptaki maja mieć ciemno i maja spac,moze to jest powodem ze w nocy nie maja spokojnego snu, to ze boja sie nowosci jest normalne i naturalne, gdy wypuszczasz faliste to zakryj gore klatki nierozlaczek, aby nie mogly dziobac siedacych na niej falistych

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”