Kalkulator dziedziczenia mutacji.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Para Dziki i Perłowa: jkie mogą być pisklęta?
Perłowe samiczki standardowe samce. Pozdrawiam
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Tylko w przypadku gdy samiec jest szpaltem na ino, czyli np gdy jeden z jego rodziców był lutino, albo jeden z rodziców jego ojca był ino itp. Gdy samiec będzie szpaltem na ino, to połowa ich młodych będzie lutino niezależnie od płci.
Na wstępie powiem, że nie jestem pewien.
Ale z takiego polączenia o ile nie mają innych ukrytych mutacji. To wyjdą normalnie ubarwione nimfy. Samiczki ze szpaltem na szeka, a samczyki na szeka i lutino.
Ale potrzebowałbym żeby ktoś to potwierdził :)
Ale z takiego polączenia o ile nie mają innych ukrytych mutacji. To wyjdą normalnie ubarwione nimfy. Samiczki ze szpaltem na szeka, a samczyki na szeka i lutino.
Ale potrzebowałbym żeby ktoś to potwierdził :)
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Mewki Japońskie.
Witajcie, jestem świeżakiem na forum :)
Z racji tego, że moje stadko Nimf się poszerza, to zaczynam "badać" mutacje. Nie planuję póki co lęgów, bo jeszcze nie czuję się na to gotowa, ale ciekawość to druga strona.
Podpowiecie, co może się pojawić po ojcu standard (typowy dziki) i samiczce szek (arlekin), albo ten sam samiec i samiczka białogłowa cynamonowa perłowa?
Niebawem pojawi się jeszcze jeden samiec, dla równowagi. Jakieś sugestie co do wyboru? Osobiście podobają mi się Nimfy białogłowe, albino i wszelkie czarno-białe pierzaki.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi!
M.
Z racji tego, że moje stadko Nimf się poszerza, to zaczynam "badać" mutacje. Nie planuję póki co lęgów, bo jeszcze nie czuję się na to gotowa, ale ciekawość to druga strona.
Podpowiecie, co może się pojawić po ojcu standard (typowy dziki) i samiczce szek (arlekin), albo ten sam samiec i samiczka białogłowa cynamonowa perłowa?
Niebawem pojawi się jeszcze jeden samiec, dla równowagi. Jakieś sugestie co do wyboru? Osobiście podobają mi się Nimfy białogłowe, albino i wszelkie czarno-białe pierzaki.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi!
M.
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
samiec standard x samica szek:
to zależy czy samiec ma gen szeka (fachowo: czy jest szpaltem)- jeśli nie to wszystkie młode stanandardy, jeśli tak to szeki i standardy. Ja mega specjalistką nie jestem ale podczas szukania jak się dziedziczy ta odmiana szeka gdzieś wyczytałam, że szpalt na szek można rozpoznać co jest nie spotykane bo ogólnie nie widać u innych mutacji czy jest szpaltem czy nie. Czy to prawda, może ktoś inny napisać
samiec standard x samica białogłowa cynamonowa perłowa:
I tu znowu wszystko zależy od tego czy jest samiec szpaltem na mutacje powyżej. Zakładając, że nie jest na żadną z nich to same standardy, jeśli miałby być na wszystkie szpaltem to mogłaby być każda kombinacja z tych trzech mutacji.
Czy znasz rodziców tych nimf? W szczególności u tego samca mogłoby to pomóc. Jeśli nie, to lepiej z tą drugą samicą bo "ma" więcej mutacji to większe szanse, że akurat na coś trafisz, że będzie on szpaltem
to zależy czy samiec ma gen szeka (fachowo: czy jest szpaltem)- jeśli nie to wszystkie młode stanandardy, jeśli tak to szeki i standardy. Ja mega specjalistką nie jestem ale podczas szukania jak się dziedziczy ta odmiana szeka gdzieś wyczytałam, że szpalt na szek można rozpoznać co jest nie spotykane bo ogólnie nie widać u innych mutacji czy jest szpaltem czy nie. Czy to prawda, może ktoś inny napisać
samiec standard x samica białogłowa cynamonowa perłowa:
I tu znowu wszystko zależy od tego czy jest samiec szpaltem na mutacje powyżej. Zakładając, że nie jest na żadną z nich to same standardy, jeśli miałby być na wszystkie szpaltem to mogłaby być każda kombinacja z tych trzech mutacji.
Czy znasz rodziców tych nimf? W szczególności u tego samca mogłoby to pomóc. Jeśli nie, to lepiej z tą drugą samicą bo "ma" więcej mutacji to większe szanse, że akurat na coś trafisz, że będzie on szpaltem
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Witam
chciałam Was zapytać jakie młode wyjdą z mojej parki. Samica lutino, a samiec standard. Dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.
Witam
Mając białą parę jakie będzie potomstwo?Rodzice nieznani.
Chciak bym tylko białe.
Mając białą parę jakie będzie potomstwo?Rodzice nieznani.
Chciak bym tylko białe.
@Rozalka:), dziękuję za odpowiedź.
Kalulatora od @Wojtka totalnie nie ogarniam a na Nowej Exoty nic nie znalazłem.
Chcial bym z czystej ciekawości wiedzieć co wyjdzie z połączeń w różnych kombinacjach ;biała, białogłowa, lutino.
Kalulatora od @Wojtka totalnie nie ogarniam a na Nowej Exoty nic nie znalazłem.
Chcial bym z czystej ciekawości wiedzieć co wyjdzie z połączeń w różnych kombinacjach ;biała, białogłowa, lutino.
ja osobiście uważam, że żeby ogarnąć kalkulator, to trzeba znać podstawy genetyki - przynajmniej tak jest z tym, co ja znam, bo kiedyś też nie ogarniałam dopóki nie ogarnęłam dziedziczenia...
Zależy dokładnie jakie płci byś łączył:
samiec albinos; samica białogłowa: samce białogłowe i samice albinosy
samiec albinos, samica lutino:
1. samica nie jest szpaltem: same lutino
2. samica jest szpaltem na białogłową: lutino i albinosy
samiec białogłowy, samica albinos:
1. samiec nie jest szpaltem: same białogłowe
2. samiec jest szpaltem na lutino: lutino i białogłowe
samiec lutino, samica albinos:
1. samec nie jest szpaltem: same lutino
2. samiec jest szpaltem na białogłową: lutino i albinosy
2x albinos --> albinosy
Na czerwono są niezalecane połaczenia - podobno nie powinno się łączyć dwóch ino, młode mogą być niezdrowe. Założyłam, że "biala" chodziło o albinosa?
Zależy dokładnie jakie płci byś łączył:
samiec albinos; samica białogłowa: samce białogłowe i samice albinosy
samiec albinos, samica lutino:
1. samica nie jest szpaltem: same lutino
2. samica jest szpaltem na białogłową: lutino i albinosy
samiec białogłowy, samica albinos:
1. samiec nie jest szpaltem: same białogłowe
2. samiec jest szpaltem na lutino: lutino i białogłowe
samiec lutino, samica albinos:
1. samec nie jest szpaltem: same lutino
2. samiec jest szpaltem na białogłową: lutino i albinosy
2x albinos --> albinosy
Na czerwono są niezalecane połaczenia - podobno nie powinno się łączyć dwóch ino, młode mogą być niezdrowe. Założyłam, że "biala" chodziło o albinosa?
Jasno i zwięźle, dziękuję za odpowiedź.
Osobiscie mam pare;albinos cynamonowa samica z lutino samcem.
Wychodzą 50% lutino i 50% zwykle szare z przewagą żółtego.
Moje nazewnictwo jest słabe :)
Osobiscie mam pare;albinos cynamonowa samica z lutino samcem.
Wychodzą 50% lutino i 50% zwykle szare z przewagą żółtego.
Moje nazewnictwo jest słabe :)
Pisałem, że moje nazewnictwo jest ubogie. To co to? :)
rodzice są lutino i coś co nie jest albinosem bo one są cale białe. Szczerze mówiąc z samym rozpoznawaniem mam największe problemy. Na pewno białogłowa w jakiejś kombinacji - perłowy szek?? Ale nie mam pojęcia. W takim razie teraz już wszystko się zgadza, bo szare są już możliwe
Mogę prosić o przetłumaczenie kalkulatora-angielskich symboli? Nigdy nie miałem do czynienia z angielskim a translator głupoty pokazuje.
http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0Cock
Cinnamon
Yellow-cheeck
Ino L pallid(platinum)
Opaline (pearl)
Dilute (pastel. silver)
NSLino L bronz_fallow
Marbled
Ashen_dilute (dom. dilver)
ADM.pied
Faded
Blue (whiteface) L pastelface
Ashen_fallow (rec. silver)
Solits to x1 x2
(df) (sf)
Autosomal recessive
Sex linked recessive
Multi alleles
Co dominant
http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0Cock
Cinnamon
Yellow-cheeck
Ino L pallid(platinum)
Opaline (pearl)
Dilute (pastel. silver)
NSLino L bronz_fallow
Marbled
Ashen_dilute (dom. dilver)
ADM.pied
Faded
Blue (whiteface) L pastelface
Ashen_fallow (rec. silver)
Solits to x1 x2
(df) (sf)
Autosomal recessive
Sex linked recessive
Multi alleles
Co dominant
To może ten wpis mi ktoś wytlumaczy"normalny szary/białogłowa/lutino samiec x lutino/białogłowa samica"
Normalny szary samiec, a to po "/ "?
Z tej stronki;
http://www.papugi.dt.pl
"krzyżówka nimf bialoglowych i lutino" (zakaz kopiowania linków do strony)
Normalny szary samiec, a to po "/ "?
Z tej stronki;
http://www.papugi.dt.pl
"krzyżówka nimf bialoglowych i lutino" (zakaz kopiowania linków do strony)