Dziwne turkusowe modrolotki? Co to jest?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Dziwne turkusowe modrolotki? Co to jest?
Więc przeglądąłam w internecie modrolotki i znalazłam archiwalne ogłoszenie: https://sprzedajemy.pl/modrolotki-rumia ... nr59772033
Sprzedawca pisze że to modrolotki. Od kiedy modrolotki mają taki kolor? Co to za papugi?
Sprzedawca pisze że to modrolotki. Od kiedy modrolotki mają taki kolor? Co to za papugi?
Od kilku lat są dostępne, nie spotka się ich w sklepach zoologicznych, tylko u hodowców, są to modrolotki czerwonoczelne mutacji niebieskiej, są też czerwonoczelne mutacji niebieski cynamon, cremino, ale też ostatnio pojawiła się nowa mutacja czerwona, wygląda jak lutino z czerwonym nalotem na piórach.
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
dziek też byłęm ciekawy.xyz pisze: ↑pt sty 07, 2022 13:32Od kilku lat są dostępne, nie spotka się ich w sklepach zoologicznych, tylko u hodowców, są to modrolotki czerwonoczelne mutacji niebieskiej, są też czerwonoczelne mutacji niebieski cynamon, cremino, ale też ostatnio pojawiła się nowa mutacja czerwona, wygląda jak lutino z czerwonym nalotem na piórach.
Najprędzej można kupić te mutacje u hodowców albo na giełdach ptaków egzotycznych. Też widziałem modrolotki czerwonoczelne prawie czarne, coś pomiędzy ciemnoniebieską a całkiem czarnym. Pełno filmików jest na YouTube z wszystkimi mutacjami modrolotek czerwonoczelnych od lutino po niebieskie, czerwone czy cremino
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Właściwie "niebieska" to tylko potoczna nazwa, bo genetycznie to są właśnie turkusowe (tak jak w nagłówku)xyz pisze: ↑pt sty 07, 2022 13:32Od kilku lat są dostępne, nie spotka się ich w sklepach zoologicznych, tylko u hodowców, są to modrolotki czerwonoczelne mutacji niebieskiej, są też czerwonoczelne mutacji niebieski cynamon, cremino, ale też ostatnio pojawiła się nowa mutacja czerwona, wygląda jak lutino z czerwonym nalotem na piórach.
Ja coś słyszałam, że ktoś widział niebieską w sklepie zoologicznym, ale może coś mi się pokręciło z amerykańskim forum, chociaż z drugiej strony tam rzadziej się spotyka modrolotki
-
- Ptaki które hoduję: Felek
- Kontakt:
No trzeba im przyznać, że piękne są...