Od stycznia tego roku mam amadyny. Najpierw było ich 5, teraz są 4. Zaraz wytłumaczę dlaczego.
Chciałam mieć ładne, kolorowe ptaszki i wolierkę w ramach ozdoby i patrzenia na nie. Kiedyś miałam kanarki. Czytałam wszędzie, że są to raczej ciche i spokojne ptaszki. Niestety...nic bardziej mylnego. Przez pierwsze miesiące było wszystko ok. A od czerwca ptaki stały się niesłychanie agresywne, głośne, praktycznie calutki czas 24/7 latają na oślep. W ogóle, ale to w ogóle nie siedzą na żerdziach. Non stop gwałtownie latają po całej klatce. Są i do siebie agresywne i do mnie. Przez ich zachowanie (bo zaczynają tak o 4 rano i do nowy non stop) zaczęłam cierpieć na bezsenność. W ciągu dnia (klatka stoi w pokoju) robią więcej hałasu i wiatru niż wentylator do Ryzena. Wydają takie odgłosy, jakby je ktoś żywce do wrzątku wkładał. Zamiast się nimi cieszyć, chodzę non stop poddenerwowana, jak i reszta domowników. Nigdy nie widziałam tak agresywnych ptaków. Teraz coś o samych warunkach:
Wymiary klatki: 120 x 80 x 45 (szer x wys x głęb)
Karmię je DN 84. Obecnie nie karmię ich białkiem. Wcześniej dostawały zamiennie larwy mącznika, pyłek pszczeli, spirulinę, mają na stałe piasek z gritem lub pomielonymi skorupkami lub koralowcem z Nestoram.
Poza tym dostają tzw. "mlecz" (u mnie na Śląsku się tak to nazywa), zielonki, albo Salat Mix z Vitacraftu.
Ten 5 ptaszek to była samica, jak się okazało, ale ją odstawiłam i sprzedałam, jednak nic to nie dało.
Wszystkich info nauczyłam się ze strony amadynce.pl
Tak wygląda klatka, a tak ptaszki (zdjęcia nie są dzisiejsze). Szczerze dostaję już nerwicy z tego hałasu i agresji, jakie one generują. Nie mam pojęcia, jak i wielu hodowców z grupy na fb dlaczego one się tak zachowują. Nic nie było zmieniane ani w karmie, ani w dekoracji woliery. Najpierw uparły się liści sztucznych, teraz przeorają całe dno zrębek niczym dziki. Klatkę czyszczę 2 razy w tygodniu. Dbam o to. Proszę o wszelkie pomysły, myśli, porady. Będę bardzo wdzięczna.

A tutaj filmik, właściwie procentowy urywek z tego, jak się one zachowują przez calutką dobę dzień w dzień:
https://drive.google.com/file/d/1loIeCg ... sp=sharing