Dziwne zachowanie Nimfy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa - nie hoduje po prostu mam
Dziwne zachowanie Nimfy
Witam,
od maja zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem samca(? - pięknie gwiżdże i drze się co rano). kupiony nieoswojony w renomowanym sklepie w Warszawie. Paputek szybko się z nami zaprzyjaźnił i polubił swobodę w salonie spacery po podłodze fruwanie pod sufitami i skakanie po stworzonym dla niego drewnianym placu zabaw i żerdziach na wysokich kijach. Od kilkunastu dni jego zachowanie stało się dziwne. Po porannych lotach i obowiązkowym mizianiu i prosku z ręki siada w kącie klatki i napuszony udaje, że wysiaduje jajko. Na przechodzących obok gniewnie fuka i straszy Spędza tak czas aż do wieczora. Po czym idzie jeść, fruwa kilka lub kilkanaście minut, daje się popieścić znowu fruwa i szykuje się do snu albo na klatce tyłem do pokoju (tak często spał i wcześniej więc bez obaw) albo na swoim stojaku. Czytałem , że samiec nimfy wysiaduje jajko w dzień a samica w nocy . To by się niby zgadzało ale żadnego jajka nie ma w klatce. Trochę nas to niepokoi. Może ktoś coś podobnego spotkał i podpowie czy jest czym się martwic. pije i je normalne ilości.
od maja zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem samca(? - pięknie gwiżdże i drze się co rano). kupiony nieoswojony w renomowanym sklepie w Warszawie. Paputek szybko się z nami zaprzyjaźnił i polubił swobodę w salonie spacery po podłodze fruwanie pod sufitami i skakanie po stworzonym dla niego drewnianym placu zabaw i żerdziach na wysokich kijach. Od kilkunastu dni jego zachowanie stało się dziwne. Po porannych lotach i obowiązkowym mizianiu i prosku z ręki siada w kącie klatki i napuszony udaje, że wysiaduje jajko. Na przechodzących obok gniewnie fuka i straszy Spędza tak czas aż do wieczora. Po czym idzie jeść, fruwa kilka lub kilkanaście minut, daje się popieścić znowu fruwa i szykuje się do snu albo na klatce tyłem do pokoju (tak często spał i wcześniej więc bez obaw) albo na swoim stojaku. Czytałem , że samiec nimfy wysiaduje jajko w dzień a samica w nocy . To by się niby zgadzało ale żadnego jajka nie ma w klatce. Trochę nas to niepokoi. Może ktoś coś podobnego spotkał i podpowie czy jest czym się martwic. pije i je normalne ilości.
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
hormony....Jesli daje mu proso z gałązki to pamiętaj, że to fastfood więc nie powinienneś robic tego codziennie. tak samce wysiaduja jajka w dzien to prawda.
-
no smaiec jajka nie zniesie ma paranoje, a raczej instyk działaz powodu hormonów. pamietaj , ze nimfy to ptaki stadne i nie powiniennes trzymac pojedynczego osobnika.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
proso w klosach tzw. proso senegalskie- wlosnica ber to zwykle ziarno, nie ma przeciw wskazań aby codziennie nie podawać, podaje sie je jako smakołyk bo- ptakom smakuje, o potem nie chca jesć innego i jest drogie , fast food to sa kolby smakowemarcin19800 pisze: ↑czw lut 25, 2021 21:00hormony....Jesli daje mu proso z gałązki to pamiętaj, że to fastfood więc nie powinienneś robic tego codziennie. tak samce wysiaduja jajka w dzien to prawda.
-
o cholera teraz czytam , że masz rację. wczesnie z kilku źródeł słyszałem, że proso senegalskie to jak czipsy dla nas otłuszczają wątrobę.Al pisze: ↑sob lut 27, 2021 16:36proso w klosach tzw. proso senegalskie- wlosnica ber to zwykle ziarno, nie ma przeciw wskazań aby codziennie nie podawać, podaje sie je jako smakołyk bo- ptakom smakuje, o potem nie chca jesć innego i jest drogie , fast food to sa kolby smakowemarcin19800 pisze: ↑czw lut 25, 2021 21:00hormony....Jesli daje mu proso z gałązki to pamiętaj, że to fastfood więc nie powinienneś robic tego codziennie. tak samce wysiaduja jajka w dzien to prawda.
Kup mu samiczkę to jak się ożeni to będzie miał przynajmniej na czym siedzieć
-
albo nie pozwalaj mu wlazic do klatki, albo skontaktuj sie z ptasim weterynarzem i zapytaj o suprelorin implant. ten implant wstrzykuje sie w narkozie w miesien piersiowy i po tym hormony sie uspokajaja. moje samiczki go dostaja, ale samce tez mogą. dni beda coraz dluzsze wiec moim zdaniem implant bedzie dobrym rozwiazaniem.
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
Ale w czym problem? Nie je? Jest osowiały? Ma jakieś inne dolegliwości?
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
To ja nie nie przejmowałbym się jego zachowaniem :)
-
jednym ze sposobóœ jest pryskanie chłodnej wody ze spryskiwacza (chlodna pora w australii)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
implant dajemy tylko wtedy gdy samiczka znosi duzo jajek, bardzo duzo, a nie wtedy gdy jajek jest kilka lub wcale ich nie ma
-
Dlatego powinien mieć wszczepiony implant. Sam zapytaj się weterynarza. To uporczywe urojone gniazdo. Ptak ma latać i cieszyć się dniem, a nie siedzieć w urojonym gnieździe. Wszczep mu implant.