Samiec czy samica
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Samiec czy samica
Witam kupiłem nimfe. Sprzedawca zapewniał mnie ze samiec. Możecie pomoc okreslic
Papuga ma około 6 miesięcy. Jak można oswoić na spokojnie papoge. Bo jak dotykam klatkę palcami to atakuje.
I jaka ma mutacje?
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
Nimfa w klatce dla chomika? 

Jak byś przyjrzał zdjęciu to byś widział.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
To jest perłowy szek płeć trudna do określenia, jedynie po zachowaniu. W wieku sześciu miesięcy powinien już zacząć melodyjnie gwizdać.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Jak dopiero zaczynasz, to wiedz oswajanie zajmuje czas. Nie jest jak z kotem, czy psem wiec musisz buc cierpliwy i nie wpychać paluchów na sile do klatki. Klata rzeczywiście trochę mała wiec z czasem zainwestuj w większą. Patyki tez są plastikowe i zmień je na drewniane. Podawaj papużce tez warzywa-jarmuż, brokuł , kalafior itp. owoce -jabłka banany itp., ziółka rozmaryn, tymianek, kolendra czasami pietruszka, bo dieta na samych ziarnach nie jest zdrowa . Pamiętaj, że awokado to trucizna, tak samo nie dawaj cebuli czy czosnku. Wypuszczaj też papużkę jak się zaaklimatyzuje na loty, ale uważaj na kwiatki w domu w większości to trucizny dla ptaków, jak chcesz cos podać papużce i nie jesteś pewien, zawsze sprawdź w internecie. tu masz linki: https://www.ceneo.pl/10607313 https://www.zooplus.pl/customerpictured ... ast/604260 https://allegro.pl/kategoria/dla-ptakow ... 0304zawsze w internecie możesz znaleźc jakies fajne klatki
Dziękuję. To zmienię tę patyki. Dopiero jest u mnie 2 dzień. Sprzedawca powiedział że ta klatka wystarczy.
Nimfy jakie mają ulubione przysmaki?
Nimfa jest u mnie drugi dzień. Taka klatkę polecał sprzedawca. Kiedy można wypuścić ptaka z klatki żeby mógł polatać? Jakie mają ulubione przysmaki? Dawałem wczoraj pokrojonego jabka w kostkę i nie ruszał tego jabka. A dzisiaj dałem jajko ugotowane też pokorojone i nie widzę żeby Bolus jadlmarcin19800 pisze: ↑sob mar 13, 2021 10:53Jak dopiero zaczynasz, to wiedz oswajanie zajmuje czas. Nie jest jak z kotem, czy psem wiec musisz buc cierpliwy i nie wpychać paluchów na sile do klatki. Klata rzeczywiście trochę mała wiec z czasem zainwestuj w większą. Patyki tez są plastikowe i zmień je na drewniane. Podawaj papużce tez warzywa-jarmuż, brokuł , kalafior itp. owoce -jabłka banany itp., ziółka rozmaryn, tymianek, kolendra czasami pietruszka, bo dieta na samych ziarnach nie jest zdrowa . Pamiętaj, że awokado to trucizna, tak samo nie dawaj cebuli czy czosnku. Wypuszczaj też papużkę jak się zaaklimatyzuje na loty, ale uważaj na kwiatki w domu w większości to trucizny dla ptaków, jak chcesz cos podać papużce i nie jesteś pewien, zawsze sprawdź w internecie. tu masz linki: https://www.ceneo.pl/10607313 https://www.zooplus.pl/customerpictured ... ast/604260 https://allegro.pl/kategoria/dla-ptakow ... 0304zawsze w internecie możesz znaleźc jakies fajne klatki
Sprzedawca powiedział że 2 nimfy zmieszczą się do klatki.
-
Ok, spokojnie 2 dni to bardzo krótko w nowy miejscu. Daj mu spokój i możliwość obserwacji otoczenia. Nie biegaj i nie hałasuj kolo klatki, sam zobaczysz w czasie, że papuga jest ciekawska i szuka kontaktu. Jak możesz uciąć świeżej pietruszki i wsadzić przez kratki w suficie klatki i zablokować spinaczem. Ja tak robiłem dla nowych ptaków. Papugi ogólnie uwielbiają proso senegalskie, a moje dodatkowo jarmuż. Podsumowując, spokojnie daj jej czas z ptakami trzeba cierpliwie z czasem jak się zaaklimatyzuje na pewno będzie chciała sobie polatać i poprobować jakiś innych rzeczy do jedzenia. Sprzedawca jak sama nazwa mówi jest od sprzedawania...tak mogą sie zmiescic, ale to nie jest dobre rozwiazanie. klatka jest za mala dla jednej nimfy. taka klatke to jak bedziesz sie przeprowadzal mozesz wykorzystac. narazie wystarczy
Powiedz w jaki w temperaturach można wystawiać papugę na balkon.marcin19800 pisze: ↑sob mar 13, 2021 15:53Ok, spokojnie 2 dni to bardzo krótko w nowy miejscu. Daj mu spokój i możliwość obserwacji otoczenia. Nie biegaj i nie hałasuj kolo klatki, sam zobaczysz w czasie, że papuga jest ciekawska i szuka kontaktu. Jak możesz uciąć świeżej pietruszki i wsadzić przez kratki w suficie klatki i zablokować spinaczem. Ja tak robiłem dla nowych ptaków. Papugi ogólnie uwielbiają proso senegalskie, a moje dodatkowo jarmuż. Podsumowując, spokojnie daj jej czas z ptakami trzeba cierpliwie z czasem jak się zaaklimatyzuje na pewno będzie chciała sobie polatać i poprobować jakiś innych rzeczy do jedzenia. Sprzedawca jak sama nazwa mówi jest od sprzedawania...tak mogą sie zmiescic, ale to nie jest dobre rozwiazanie. klatka jest za mala dla jednej nimfy. taka klatke to jak bedziesz sie przeprowadzal mozesz wykorzystac. narazie wystarczy
-
Papisek wyluzuj. Najpierw znajdź jedno spokojne miejsce, ale z możliwością obserwacji dla ptaka, żeby sie zaaklimatyzował. Moim zdaniem powinieneś wypożyczyć książę z biblioteki i poczytać o nimfach albo znaleźć cos porządnego w internecie i poczytać o ptakach. Spiesz się powoli.
"Sprzedawca powiedział że ta klatka wystarczy", oczywiście, człowiekowi, też wystarczy pokój 1x1m, dać mu jeść i pić i będzie żył. Ale kto chciałby tak żyć? Ptaki potrzebują przestrzeni i lotu, bo do tego są stworzone, a nie do siedzenia w mikroskopijnej klatce, z plastikowymi dziwadłami zamiast drzewa. Widać, że nie przygotowałeś się zupełnie na zakup ptaka, skoro masz taką klatkę i te plastikowe okropieństwa w środku. Zwierzę, to nie zabawka, więc zanim postanowicie sprowadzić je do swojego domu, postarajcie się zapewnić im komfort, a nie minimum, dzięki któremu jakoś będą egzystować. Kup dużo większą klatkę, lub zapewnij papudze co najmniej kilkugodzinne loty. Pobyt na balkonie jej nie uszczęśliwi w tej ciasnocie. Uszczęśliwi ją lot i przestrzeń.
luk
-
- Ptaki które hoduję: Tymczasowo żadne
Często sprzedawcy nie mają pojęcia o danym zwierzęciu,więc lepiej zanim cokolwiek się kupi trzeba się dobrze poinfprmować czego i jakich warunków potrzebuje dane zwierzę.
Klatka faktycznie za mała,powinna być jak największa,nimfy to ptaki stadne,więc powinny być min.dwie. Żerdzie powinny być naturalne,np.z brzozy,tak ,żeby ptak mógł na nich siedzieć i pazurki obejmowsły te żerdzie,zapobiegnie to chorobom stópek i będzie służyło jako naturaöny pilniczek dla paznokci.
Proszę poszukać ba forum jakie są bezpieczne drzewa,krzewy,kwiaty,zioła,warzywa i owoce dla papug.
Nawet jeśli papuga nie je warzyw,owoców i zielonek to trzeba ją tego nauczyć,bo to bardzo zdrowe dla nie. Nie powinna jeść ludzkiego jedzenia,czyli paluszków,chipsów,zup...trzeba unikać soli,bo uszkadza wątrobę.
Najlepiej narazie wogóle go nie ruszać,niech się oswoi z otoczeniem,po ok tygodniu można otworzyć klatkę,żeby polatał.
Okna zasłonięte ( i zamknięte naturalnie),bo uderzy w szybę.
Nie łapać na sie, bo nigdy się nie oswoi. A oswajanie można zacząć jak już będzie wiedział,że nic mu nie grozi,proso senegalskie bardzo lubią,oswajać poza klatką,nie w klatce. Spokojnie mówić,nie wrzeszczeć,nie robić dzikich ruchów w jego kierunku i przy klatce i mieć DUŻO cierpliwości.
Klatka faktycznie za mała,powinna być jak największa,nimfy to ptaki stadne,więc powinny być min.dwie. Żerdzie powinny być naturalne,np.z brzozy,tak ,żeby ptak mógł na nich siedzieć i pazurki obejmowsły te żerdzie,zapobiegnie to chorobom stópek i będzie służyło jako naturaöny pilniczek dla paznokci.
Proszę poszukać ba forum jakie są bezpieczne drzewa,krzewy,kwiaty,zioła,warzywa i owoce dla papug.
Nawet jeśli papuga nie je warzyw,owoców i zielonek to trzeba ją tego nauczyć,bo to bardzo zdrowe dla nie. Nie powinna jeść ludzkiego jedzenia,czyli paluszków,chipsów,zup...trzeba unikać soli,bo uszkadza wątrobę.
Najlepiej narazie wogóle go nie ruszać,niech się oswoi z otoczeniem,po ok tygodniu można otworzyć klatkę,żeby polatał.
Nie łapać na sie, bo nigdy się nie oswoi. A oswajanie można zacząć jak już będzie wiedział,że nic mu nie grozi,proso senegalskie bardzo lubią,oswajać poza klatką,nie w klatce. Spokojnie mówić,nie wrzeszczeć,nie robić dzikich ruchów w jego kierunku i przy klatce i mieć DUŻO cierpliwości.
Patyki z brzozy już mam 2 razy. Ale jak narazie tam rękę nie można wsadzić bo atakuje dziobem nawet jak daje pokrojone w kostkę jabka. Klatka ma wymiar długość 45 na wysokość 43 na szerokość 29. Czytałem różne rzeczy o nimfa ale każdej stronie pisze troszkę inaczej. A jak po tygodniu puszcze papugę i nie będzie chciał usiądź na mnie lub ponownie wlecieć do klatki to co wtedy zrobić? Łapać bym nie chciał żebym nie zrobił krzywdę.Monia_Jessi pisze: ↑ndz mar 14, 2021 12:30Często sprzedawcy nie mają pojęcia o danym zwierzęciu,więc lepiej zanim cokolwiek się kupi trzeba się dobrze poinfprmować czego i jakich warunków potrzebuje dane zwierzę.
Klatka będzie inna