Podstawowe pytania o papugach
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Póki co żadnę, ale chciałabym w przyszłości mieć jakieś, oczywiście pod warunkiem, że uznam moje warunki za odpowiednie dla trzymania papug.
Podstawowe pytania o papugach
Witam wszystkich! (Mój pierwszy wpis)
Od pewnego czasu myślę o kupnie papugi. Jednak w internecie brakuję informacji które mnie interesują.
Chciałabym zadać wam kilka pytań.
1. Czy z papugą jest dobry kontakt? Lepszy niż np. z królikiem lub świnką morską?
2. Jak to jest z ich odchodami? Czy bardzo często to robią? Czy jest dużo pracy z ich sprzątaniem? Czy śmierdzą?
3. Na jak długo wypuszczać papugę z klatki? Wiem, że na jak najdłużej, ale zależy mi na takim minimum.
4. Czy papugi muszą być dwie? Jest mnóstwo napisane o tym na różnych forach, ale zdania są bardzo podzielone.
5. Czy papugi często chorują? I czy są to groźne choroby?
6. Czy papugi muszą mieć jakieś zabiegi u weterynarza? Np. jak psy szczepienie?
7. Czy zachowanie różni się u samca i samicy? Nie chodzi mi o możliwości mowy tylko o charakter.
8. Czy śpiewają w nocy? I ogólnie czy są bardzo głośne. Gdzieś czytałam, że nie będą w nocy krzyczeć jeżeli klatkę przykryję się jakiś kocem, albo prześcieradłem. Czy to prawda?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Są to pytania dość ogólne, bo narazie dopiero zbieram informację na temat papug. Rozumiem też, że każdy gatunek papugi się różni, więc opiszcie swoje przeżycia z papugami. Pozdrawiam wszystkich!
Od pewnego czasu myślę o kupnie papugi. Jednak w internecie brakuję informacji które mnie interesują.
Chciałabym zadać wam kilka pytań.
1. Czy z papugą jest dobry kontakt? Lepszy niż np. z królikiem lub świnką morską?
2. Jak to jest z ich odchodami? Czy bardzo często to robią? Czy jest dużo pracy z ich sprzątaniem? Czy śmierdzą?
3. Na jak długo wypuszczać papugę z klatki? Wiem, że na jak najdłużej, ale zależy mi na takim minimum.
4. Czy papugi muszą być dwie? Jest mnóstwo napisane o tym na różnych forach, ale zdania są bardzo podzielone.
5. Czy papugi często chorują? I czy są to groźne choroby?
6. Czy papugi muszą mieć jakieś zabiegi u weterynarza? Np. jak psy szczepienie?
7. Czy zachowanie różni się u samca i samicy? Nie chodzi mi o możliwości mowy tylko o charakter.
8. Czy śpiewają w nocy? I ogólnie czy są bardzo głośne. Gdzieś czytałam, że nie będą w nocy krzyczeć jeżeli klatkę przykryję się jakiś kocem, albo prześcieradłem. Czy to prawda?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Są to pytania dość ogólne, bo narazie dopiero zbieram informację na temat papug. Rozumiem też, że każdy gatunek papugi się różni, więc opiszcie swoje przeżycia z papugami. Pozdrawiam wszystkich!
-
- Ptaki które hoduję: papugi
1. To zależy czy jest to jedna papuga czy dwie. No i oczywiście ile czasu jej poświęcasz.
2. Duże papugi duże odchody ale stosunkowo rzadko. Małe papugi małe odchody ale bardzo często (co 15-20 min)
3. To musisz sama wyczuć czy papuga już się wylatała i jest zmęczona. Ja sugeruje wypuszczać na krócej, ale częściej.
4. Jeżeli nie jesteś im w stanie poświęcić większości czasu, to dwie.
5. Na to pytanie się nie wypowiem, pojęcia nie mam, ale moje ani razu jeszcze nie wymagały specjalistycznej opieki.
6. Jeżeli nie jeździsz z nimi za granicę albo na wystawy papug to nie.
7. Nie, jeśli chodzi oo regułę. Każda papuga niezależnie od płci może być i najkochańszym stworzeniem na świecie jak i małym diobełkiem.
8. W nocy są zupełnie cicho, nic zresztą wtedy nie widzą. Za dnia to już kwestia właściwego wychowania i gatunku papugi. Przykrycie kocem nic nie da, jeżeli nie jest na tyle gruby, aby w klatce panowała zupełna ciemność. Ale na pewno przez pierwsze kilka razy ucichną ze zdziwienia.
2. Duże papugi duże odchody ale stosunkowo rzadko. Małe papugi małe odchody ale bardzo często (co 15-20 min)
3. To musisz sama wyczuć czy papuga już się wylatała i jest zmęczona. Ja sugeruje wypuszczać na krócej, ale częściej.
4. Jeżeli nie jesteś im w stanie poświęcić większości czasu, to dwie.
5. Na to pytanie się nie wypowiem, pojęcia nie mam, ale moje ani razu jeszcze nie wymagały specjalistycznej opieki.
7. Nie, jeśli chodzi oo regułę. Każda papuga niezależnie od płci może być i najkochańszym stworzeniem na świecie jak i małym diobełkiem.
8. W nocy są zupełnie cicho, nic zresztą wtedy nie widzą. Za dnia to już kwestia właściwego wychowania i gatunku papugi. Przykrycie kocem nic nie da, jeżeli nie jest na tyle gruby, aby w klatce panowała zupełna ciemność. Ale na pewno przez pierwsze kilka razy ucichną ze zdziwienia.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
nie ma szczepień- nie ma żadnych wymaganych, nie ma szczepionek dla papug - nie ma znaczenia czy ptak jedzie za granice czy na wystawę,papug się nie szczepi bo niby na coBluBudgies pisze: ↑śr lut 10, 2021 13:34

-
- Ptaki które hoduję: papugi
Tak, tak. Szepień jako tako nie ma. Chodziło mi tu raczej u samą wizytę u weta i różne badania.nie ma szczepień- nie ma żadnych wymaganych, nie ma szczepionek dla papug - nie ma znaczenia czy ptak jedzie za granice czy na wystawę,papug się nie szczepi bo niby na co
-
- Ptaki które hoduję: Póki co żadnę, ale chciałabym w przyszłości mieć jakieś, oczywiście pod warunkiem, że uznam moje warunki za odpowiednie dla trzymania papug.
A trzeba odrobaczać papugi?BluBudgies pisze: ↑czw lut 11, 2021 10:57Tak, tak. Szepień jako tako nie ma. Chodziło mi tu raczej u samą wizytę u weta i różne badania.nie ma szczepień- nie ma żadnych wymaganych, nie ma szczepionek dla papug - nie ma znaczenia czy ptak jedzie za granice czy na wystawę,papug się nie szczepi bo niby na co
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
na wystawy badania nie sa potrzebne, tylko gdy chcesz z ptakiem pojechac do innego karju, to potrzebujesz zaswiadcenie od weta, ze ptak zdrowy, ale w 99 % dostaje sie bez badan, na poczekaniuBluBudgies pisze: ↑czw lut 11, 2021 10:57Tak, tak. Szepień jako tako nie ma. Chodziło mi tu raczej u samą wizytę u weta i różne badania.nie ma szczepień- nie ma żadnych wymaganych, nie ma szczepionek dla papug - nie ma znaczenia czy ptak jedzie za granice czy na wystawę,papug się nie szczepi bo niby na co
a co do odrobaczania- to robimy to po uprzednim zbadnaiu odchodow, i gdy ptak wymaga to podajemy mu odp. leki, ale ptak od urodzenia trzymany w domu nie ma gdzie zlapac pasozyta, bo one w powietrzu nie latają - choc odchody do badania zawsze mozna dać