Dziwne ruchy młodej alexy

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

unnamed.player88
Ptaki które hoduję: Aleksa wieksza

Dziwne ruchy młodej alexy

Post autor: unnamed.player88 » czw gru 10, 2020 19:24

Witam wszystkich forumowiczów !
Tydzień temu razem z małżonka zostaliśmy szczęśliwymi rodzicami kilkumiesięcznej alexy . Zwierzak przez pierwsze kilka dni był bardzo spokojny , w klatce znalazł sobie swoje bezpieczne miejsce w którym spędzał większość czasu . Z dnia na dzień, nabierając coraz więcej odwagi i pewności siebie Gucci zaczal się aktywować , wykazując coraz wieksze zainteresowanie zabawkami oraz otoczeniem oraz dźwiękami . Wydaje się jadac nornalnie i dość dużo , powoli dostaje różne owoce.
Jednak jest coś co mnie bardzo ciekawi .

Papużka podczas zabawy dość często wisi na górnej części klatki energicznie wymachując głowa ( tworzy coś w rodzaju ósemek )

Dzionek mojej alexy ma wyraźne ślady otarć na bokach , od prób zdzierania go o żerdki .

Załączam link do filmy na YouTube , może ktoś jest w stanie coś powiedzieć ?

Chciałbym dodać ze Gucci jest dzikim ptakiem , dopiero przyzwyczajamy go go życia z ludźmi , nie je z ręki, boi się inwazji w jego terytorium lecz spokojnie pozwala wymieniać sobie wodę czy karne bez żadnej paniki . Z góry dziękuje za pomoc !

http://www.youtube.com/shorts/KtyMrsbnfWI

BluBudgies
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: BluBudgies » pn gru 14, 2020 08:18

Nigdy nie miałem u siebie Aleksy toteż nie znam się specjalnie na ich zachowaniach. Ale różne papugi mają różne dziwne ticki. Myślę jednak, że jeżeli nie zauważyłeś żadnej innej niepokojącej zmiany w zachowaniu ptaka, to wszystko jest w porządku. Ale powiedz mi jedna rzecz: czy on się pierzy albo czy niedawno miał pierzenie? Jeżeli tak, to byłoby to jego pierwsze pierzenie, które dla papug jest szczególnie meczące i najbardziej swędzące. Piórka, które wyrastałyby mu na głowie oraz za głową bardzo swędzą a ptak sam nie ma jak się podrapać.

gdowa
Ptaki które hoduję: Aleksy chińskie, nimfy

Post autor: gdowa » śr gru 16, 2020 22:36

Witam, też jestem posiadaczem aleksy, z tym, że mam parę i są to chińczyki. U mnie takie ruchy głową wykonuje samiec, zwłaszcza przed tym jak zaczyna karmić samicę. Poza tym ptaki te maja rozbudowany wachlarz gestów i dźwięków, więc jeśli nie ma innych, niepokojących objawów, nie martwił bym się. A jeśli chodzi o dziób to mój samiec ciągle namiętnie o wszystko nim pociera. Fajnie, że macie naturalnie odchowaną papugę, szkoda, że jedna, no ale to Wasza decyzja. Mój samiec jest z "odzysku", samicę mu dokupiłem dziką i powiem Wam, że genialne jest obserwowanie takiego ptaka, jak nabiera zaufania, pewności siebie, bo zdobycie takiego zaufania przez dzikiego ptaka to naprawdę jest mega sukces i ogromny wysiłek, ale warto, to zupełnie inna bajka niż ręcznie karmione twory. Tak na marginesie, bardzo ładne ptaszysko :-) życzę powodzenia i dawajcie znać jak tam proces oswajania. Pozdrawiam
luk

unnamed.player88
Ptaki które hoduję: Aleksa wieksza

Post autor: unnamed.player88 » czw gru 24, 2020 14:11

Po glebszych obserwacjach odnosze wrazenie ze jest to sposob na zwrocenie na siebie uwagi, bo ostatnio nawet Gucci wykonuje te ruchy w takim miejsci klatki w ktorym moze zachaczac o prety generujac terkotanie .. :D
co do pierzenia.. to chyba wlasnie sie rozpoczelo jego pierwsze, pojawiaja sie puchowe wloskich na obrysie skrzydel i kilku miejscach na ciele, oraz pod dziobem . Jedyna niepokojacym objawem ktory sie ostatnio pojawil , jest energiczna proba otrzepania sie z czegos, ktora jesli nie przynosi efektow konczy sie trzepotaniem skrzydel w klatce ( tak jakby ptak chcial odleciec ) po czym znowu jest otrzepywanie sie .Sytacja ta ma miejsce co kilka dni. Nie wiem czy nie wybiore sie do jakiegos speca zeby sprawdzil ptaszka, i wykonal badania ktore mogly by wykluczyc ewentualna infekcje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”