RĘCZNY WYCHÓW PAPUGI

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

BluBudgies
Ptaki które hoduję: papugi

RĘCZNY WYCHÓW PAPUGI

Post autor: BluBudgies » pn gru 07, 2020 11:59

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy o hodowli papug falistych.
Mianowicie kiedy powinienem wyciągnąć młode z budki oraz co będzie czuła matka takiego małego, kiedy pisklę będzie jej zabrane?
Dużo czytałem o rozmnażaniu papug. wiem, że takie małe papugi powinny być przechowywane w ciepłym miejscy, bez dużej ilości do światła, kiedy jest niepotrzebne itp. ale kilku info nigdzie nie mogłem się doszukać.
I jeszcze jedno. O co w końcu chodzi z wypaczeniem psychiki papugi, kiedy zbyt wcześnie zechcemy nawiązywać z nią kontakty?
Mam jej w ogólne nie dotykać, czy karmienie nie ma tutaj nic do rzeczy?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn gru 07, 2020 17:28

nie ma potrzeby recznego karmia falistej,wystaczy ze codziennie na kilka chwil bedziesz maluchy wyjmował z budki- ale nie wynosimy ich do innego pomieszczenia, rozmawiasz z pisklakami, głaszczesz, trzymasz je w dłoni przez kilka minut- powtarzasz to kilka razy dziennie. to psychiki nie wypacza, zle na psychikę wplywa - zabieranie malucha gdy jest bardzo młody i wychowuje się go w całkowitej izolacji od ptaków swojego gatunku

BluBudgies
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: BluBudgies » pn gru 07, 2020 19:51

Bardziej chodziło mi o odizolowanie od rodziców wszystkich małych papug. Wtedy zajęłyby się sobą a jedniczesnie wykły do ludzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”