Witam, potrzebuję pomocy.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Witam, potrzebuję pomocy.
Witam przychodzę z takim pytaniem gdyż otrzymałem młodą nimfę z tego co mi wiadomo, została zakupiona jako najmłodsza z hodowli lecz poprzedni właściciel szybko z niej zrezygnował i przygarnąłem ją.
Otóż tak chciałbym zapytać co to za mutacja? Jeśli dobrze to piszę, czy jesteście w stanie określić ile może mieć na oko lat/miesięcy? I najważniejsze czy jest to samiec czy samica.
Czytałem ze można po dźwiękach poznać lecz jedyne dźwięki jakie wydała to syczenie przez pierwszą godzinę, lecz teraz przestała, uspokoiła się ale nie wydaje żadnych dźwięków.
Jak wiadomo w czasie wirusa gdziekolwiek się dostać to jest tragedia, więc do weterynarza nie pójdę żeby się dowiedzieć czegokolwiek... Jedyna nadzieja to wy.
W załączniku podsyłam zdjęcie ptaszka, z góry dziękuję za pomoc.
Otóż tak chciałbym zapytać co to za mutacja? Jeśli dobrze to piszę, czy jesteście w stanie określić ile może mieć na oko lat/miesięcy? I najważniejsze czy jest to samiec czy samica.
Czytałem ze można po dźwiękach poznać lecz jedyne dźwięki jakie wydała to syczenie przez pierwszą godzinę, lecz teraz przestała, uspokoiła się ale nie wydaje żadnych dźwięków.
Jak wiadomo w czasie wirusa gdziekolwiek się dostać to jest tragedia, więc do weterynarza nie pójdę żeby się dowiedzieć czegokolwiek... Jedyna nadzieja to wy.
W załączniku podsyłam zdjęcie ptaszka, z góry dziękuję za pomoc.
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Jest to perłowa. Ja nie umiem rozpoznać wieku (może ktoś inny umie), jeśli faktycznie jest młoda to trzeba obserwować czy plamki na skrzydłach znikną - jak znikną jest to samiec, a jak nie - samica.
Jeśli troszkę dorośnie to samiec będzie szary z żółtą główką mam rozumieć?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
moja tez syczala na początku. daj jej spokój jest zestresowana. i od mlodego ucz jesc warzywa i owoce. pamietaj AWOKADO TO TRUCIZNA!!!, zawsze sprawdz przed podaniem
Właśnie dojrzałem ze papużka ma obrączkę, czy na niej są jakieś konkretne informacje?
-
tylko nie sprawdzaj teraz, ona juz jest wuystarczajaco zestresowana
Polecicie jakieś przysmaki dla niej? Marcin powiem ci tak spadł jej jeden pojemnik włożyłem rękę do klatki nie zareagowała agresja, stała w miejscu i obserwowała moje ruchy więc myślę że powoli dochodzi do siebie i czuje się bezpieczna, nie będę natarczywie wkładał rąk na jej teren lecz poprubuje jej dawać jakieś przysmaki żeby ją przekonać, ale myślę że szybko się z nią dogadam hehe
-
Moj trik to świeża pietruszka. możesz uciać i do gory nogami przez kratke i zablokowac spinaczem zeby sobie dziobałą. jarmóż, rzezucha brokuły kalafior. gotowana kukurydza z groszkiem, gotowane: kasza gryczana nie prazona, ryz, kasza jaglana probuj roznych rzeczy na cos sie skusi moje uwielbiaja ziola tymianek , bazylie oregana kolendre, rozmaryn tylko nie przesadzaj z pietruszka.
Kupiłem proso senegalskie i już w drugi dzień u mnie jadła z ręki i wchodziła na palec także szybko mnie polubiła, czasami mnie dziabnie w palec ale myślę ze w 2 dni to bardzo dobrze że się przestała bać, chciałbym zapytać po ilu mogę ją wypuscic na pierwszy lot?
-
papugi zawsze dziobia bo sprawdzaja stabilnosc gałezi czyli w tym przypadku twojego palca.
Dzisiaj pierwszy lot, zwiedzanie pokoju i przechadzka po pokoju na moim ramieniu, myślę że coraz lepiej. Po głowie się dała posmyrac, ale w brzuszek nie daje odrazu dziobie.
-
tylko główke drap brzuszek i plecki zostaw w spokoju
Okej, kurczę ciekawy jestem jakiej jest płci i dokładnej mutacji.
Wygląda na młodą, a wogole fajna jest