Dziesięciotygodniowa nimfa
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Dziesięciotygodniowa nimfa
Witam serdecznie!
Po pierwsze - ale stworzyliście dooobre forum! Szacunek :)
Po drugie, planujemy z rodziną kupić pierwszą papugę. Po spędzeniu wielu godzin na studiowaniu teorii, trzeba przejść do czynów.
Świadomy wybór to nimfa. W mojej okolicy mieszka hodowca, który ma właśnie takiego ptaka, w wieku około 10 tygodni. Z informacji, które mam wynika, że nimfa na bieżąco jest dokarmiana ręcznie. Odmiana lutino. Hodowca twierdzi, że po drugim tygodniu życia ptak zaczął być dokarmiany przez niego - wcześniej nie miał kontaktu z człowiekiem. Uważa, że jeszcze trzeba poświęcić około 7 dni, aby można było stwierdzić, że będzie oswojony i nie będzie dziobać właścicieli. Sugeruje kupić nieco mniejszą klatkę na początek, aby oswajanie przeszło łatwiej, a gdy ptak skończy około 10 miesięcy, kupić większą klatkę docelową.
Nimfa ma być ptakiem mojego 10-letniego syna, który pod naszym czujnym okiem i przy naszym pełnym wsparciu będzie zwierzakiem się opiekować.
Biorąc pod uwagę to, co napisałem wyżej, zwracam się do Was z prośbą o informację, czy wszystko "trzyma się kupy" oraz czy z Waszej strony taka historia i ścieżka na przyszłość ma sens?
Pozdrawiam!
Po pierwsze - ale stworzyliście dooobre forum! Szacunek :)
Po drugie, planujemy z rodziną kupić pierwszą papugę. Po spędzeniu wielu godzin na studiowaniu teorii, trzeba przejść do czynów.
Świadomy wybór to nimfa. W mojej okolicy mieszka hodowca, który ma właśnie takiego ptaka, w wieku około 10 tygodni. Z informacji, które mam wynika, że nimfa na bieżąco jest dokarmiana ręcznie. Odmiana lutino. Hodowca twierdzi, że po drugim tygodniu życia ptak zaczął być dokarmiany przez niego - wcześniej nie miał kontaktu z człowiekiem. Uważa, że jeszcze trzeba poświęcić około 7 dni, aby można było stwierdzić, że będzie oswojony i nie będzie dziobać właścicieli. Sugeruje kupić nieco mniejszą klatkę na początek, aby oswajanie przeszło łatwiej, a gdy ptak skończy około 10 miesięcy, kupić większą klatkę docelową.
Nimfa ma być ptakiem mojego 10-letniego syna, który pod naszym czujnym okiem i przy naszym pełnym wsparciu będzie zwierzakiem się opiekować.
Biorąc pod uwagę to, co napisałem wyżej, zwracam się do Was z prośbą o informację, czy wszystko "trzyma się kupy" oraz czy z Waszej strony taka historia i ścieżka na przyszłość ma sens?
Pozdrawiam!
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
dziecko nie ma alergii? nimfy produkują dużo pudru.
Ma na sierść psa i na olchę. Na sierść kota nie. Na papugę nie był badany.
-
myśle, ze przed zakupem warto było by sprawdzić. nimfy należa do silnie pudrujących. https://www.telekarma.pl/n192/co.zrobic ... alista.htm
Dziękuję. Zweryfikujemy.
Wracając do tej konkretnej nimfy i jej "historii" oraz pomysłu z mniejszą klatką - co sądzicie?
Wracając do tej konkretnej nimfy i jej "historii" oraz pomysłu z mniejszą klatką - co sądzicie?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Kupno mniejszej klatki jest złym pomysłem zrobisz sobie tylko niepotrzebny wydatek. Jeżeli ptak był w rzeczywistości dokarmiany ręcznie to będzie już prawie oswojony. Kup klatkę jak największą , w takiej klatce ptak będzie się czół o wiele lepiej niż w czymś małym. Mniejsza klatka nie ma nic wspólnego z oswajaniem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Pierwotnie planowałem zakup tej klatki: KLIK!
A Pan, Panie Wojtku, nie ma teraz w sprzedaży nimfy? Przy założeniu, że zwierzak ma żyć ~20 lat, to dojazd 300 km nie ma dużego znaczenia (przynajmniej dla człowieka...).
Co do alergii, zrobimy testy z krwi, chociaż znalazłem takie z 2015 roku i dzieciak na naskórek różnego rodzaju zwierząt oraz na pierze nie miał w ogóle uczulenia - tylko ta sierść psa (którą w tym roku potwierdziły testy skórne).
A Pan, Panie Wojtku, nie ma teraz w sprzedaży nimfy? Przy założeniu, że zwierzak ma żyć ~20 lat, to dojazd 300 km nie ma dużego znaczenia (przynajmniej dla człowieka...).
Co do alergii, zrobimy testy z krwi, chociaż znalazłem takie z 2015 roku i dzieciak na naskórek różnego rodzaju zwierząt oraz na pierze nie miał w ogóle uczulenia - tylko ta sierść psa (którą w tym roku potwierdziły testy skórne).
-
Ja mam tę klatkę. na tej stronie masz taniej https://www.zooplus.pl/shop/ptaki/klatki_dla_ptakow Klatka ma toczone żerdki wiec radził bym dokupic naturalne z tyej samej strony https://www.zooplus.pl/shop/ptaki/akces ... azki/31519 . Gdybym teraz kuował klatke to bym kupił inna, ta nie jest jakiejs super jakosci tylko ze moje nimfy maja swoj pokoj i z niej korzystaja tylko do wspinaczek i zabawy.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Tu jest też link do całkiem niezłych metrowych klatek i o wiele taniej niż w normalnym sklepie. https://www.zdrowyzwierzak.pl/pol_m_Pta ... w-350.html Klatkę kupisz w granicy 200zł. Nimfy mam ale siedzą jeszcze w budce. Do sprzedaży będą się nadawały pod koniec sierpnia , początek września.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Dziękuję za odpowiedzi.
To jak już zeszliśmy na temat klatek, to jeszcze jedną wrzutkę zrobię, czy kojarzycie produkty tej firmy?
https://klatki.org/produkt/klatka-dla-ptaka-mega4/
https://klatki.org/produkt/klatka-dla-ptaka-100/
To jak już zeszliśmy na temat klatek, to jeszcze jedną wrzutkę zrobię, czy kojarzycie produkty tej firmy?
https://klatki.org/produkt/klatka-dla-ptaka-mega4/
https://klatki.org/produkt/klatka-dla-ptaka-100/
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Jak musiałbym wybierać to brał bym tą metrową. Jest całkiem fajna.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Dziękuję za pomoc.
Na razie czekamy na testy alergiczne.
W między czasie oglądnęliśmy tą nimfę. Wygląda OK. Co prawda nie wiem jak inne nimfy i ich czubek głowy (chodzi mi o delikatną łysinkę), przeglądnę na zdjęciach innych "egzemplarzy" w sieci. Natomiast sama papuga reagowała spokojnie na człowieka, wchodziła na rękę.
Na razie czekamy na testy alergiczne.
W między czasie oglądnęliśmy tą nimfę. Wygląda OK. Co prawda nie wiem jak inne nimfy i ich czubek głowy (chodzi mi o delikatną łysinkę), przeglądnę na zdjęciach innych "egzemplarzy" w sieci. Natomiast sama papuga reagowała spokojnie na człowieka, wchodziła na rękę.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Odmiana lutino zawsze będzie miała delikatną łysinkę , u nich to norma.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455