Amazonka zmienna łuszczenie dzioba
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Amazonka zmienna łuszczenie dzioba
Witam mam amazonke zmienna. Ostatnio zauważyłem, że jej dziub sie strasznie Łuszczy. Nie wiem czy to normalne czy jest to wynikiem jakieś choroby bądź brakiem witamin. Dodam ze papuga ma około 9 miesiący na oko, niestety hodowca nie był szczery co do wieku. Papuga je warzywa owoce i także mieszankę. Proszę o rzetelne komentarze.
Generalnie łuszczenie dzioba jest normalne. Problem pojawia się, gdy dziób zaczyna się łuszczyć od środka dzioba ( w sensie, że nie od krawędzi).
I również zauwazylem łuszczenie od strony nosa i nie wiem czy to jest akurat normalne.
I również zauwazylem łuszczenie od strony nosa i nie wiem czy to jest akurat normalne.
A da się coś z tym zrobić żeby się nie łuszczył?
Łuszczenie i rozrost dzioba jest procesem naturalnym, tak jak u ludzi paznokcie.
Łuszczeniu nie zapobiegniesz (przy krawędziach), bo papugi non stop coś gryza i żuja. Ubytki zregenerują się same. Warto jest mieć sepie lub wapno w klatce, to pomoże im w sposób naturalny przyswoić wapno.
Rozrost dzioba może być niebezpieczny, więc również warto jest mieć zerdz do ścierania pazurów i dzioba.
Łuszczenie w innych miejscach dzioba może być oznaką choroby, dlatego warto sprawdzać co jakiś czas czy wszystko jest ok. Na pierwszy rzut oka może też się wydawać, że są jakieś ubytki w innych miejsach, a dziób może byc po prostu brudny.
Łuszczeniu nie zapobiegniesz (przy krawędziach), bo papugi non stop coś gryza i żuja. Ubytki zregenerują się same. Warto jest mieć sepie lub wapno w klatce, to pomoże im w sposób naturalny przyswoić wapno.
Rozrost dzioba może być niebezpieczny, więc również warto jest mieć zerdz do ścierania pazurów i dzioba.
Łuszczenie w innych miejscach dzioba może być oznaką choroby, dlatego warto sprawdzać co jakiś czas czy wszystko jest ok. Na pierwszy rzut oka może też się wydawać, że są jakieś ubytki w innych miejsach, a dziób może byc po prostu brudny.