Co to za mutacja
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Jaka to mutacja?
Witam drodzy miłośnicy papug, ja zaczynam swoją przygodę z tymi ptaszkami, niedawno nabyłem swoją pierwszą parkę papużek, które zamierzam trzymać w wolierze wewnetrzno-zewnetrznej mam takie pytanko odnośnie koloru czy ktoś może mi powiedzieć jaki to kolor?, to niby samiec 2,5 letni na zdjęciu jest po kąpaniu więc lepiej prezentuje swoje upierzenie
Jeżeli wcześniej przy pełnym upierzeniu tego nie miał, to te żółte piórka nie świadczą tu o żadnej mutacji . Pozdrawiam
Witam czy to jest zwykła zielona czy po niej mogą wyjść jakieś żółte? Jakiego samca najlepiej do niej?
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Nie jestem dobra w rozpoznawaniu mutacji, więc nie napiszę co to dokładnie, ale nie wygląda mi to na zwykłą zieloną. Skoro zależy Tobie na żółtych, to możesz kupić samca lutino, wtedy na pewno część takich młodych będzie (a dokładniej samiczki)
Nie kojarzę tego przekazywania kolorów a tym bardziej płci
Dzięki za odpowiedz
Dzięki za odpowiedz
Jest kilka sposobów dziedziczenia mutacji, każda mutacja ma określony jeden sposób z nich. Lutino najczęściej jest sprzężone z płcią, np. z niebieską już to by nie zadziałało bo tam płeć już nie ma znaczenia 

Gdzie się dokształcić w ty kierunku?
Mam 3 parki
Samiec cremino + samica lutino
Zielony+zielona
Turkusowy niebieski (zielono niebieski) +niebieska
I potrzebuje samca do tej 2 latki na przyszły rok
Poczytaj temat viewtopic.php?f=26&t=210
viewtopic.php?f=26&t=1996&p=22190#p22190 Admin
Mam 3 parki
Samiec cremino + samica lutino
Zielony+zielona
Turkusowy niebieski (zielono niebieski) +niebieska
I potrzebuje samca do tej 2 latki na przyszły rok
Poczytaj temat viewtopic.php?f=26&t=210
viewtopic.php?f=26&t=1996&p=22190#p22190 Admin
samiec cremino i samica lutino:
wszystkie lutino + ew. cremino*
zielony i zielona:
wszystko zielone + ew. "niespodzianka"*
Troszkę nie rozumiem co masz na myśli poprzez "turkusowy niebieski (zielono niebieski)". Jeśli po prostu to jest turkusowa, to młode powinny być w czymś pomiędzy turkusem a niebieską
*- tą gwiazdkę dałam bo łatwiej by było znając rodziców. Istnieje coś takiego jak "szpalt na mutację" i tego nie widać wizualnie, a ptak przekazuje dalej ten gen. Dlatego znajomość rodziców pomaga.
W tej chwili już nie pamiętam z jakich stron się uczyłam, ale na Internecie jest o tym.
Co prawda ja z polskich stron korzystałam, wiem, że jest polska strona o aleksandrettach ale nie mogę znaleźć ani tego ani jakichś innych, to poszukałam na stronie znajomej mi ekspertki ze Stanów http://silversageaviaries.com/gene-inhe ... planation/
wszystkie lutino + ew. cremino*
zielony i zielona:
wszystko zielone + ew. "niespodzianka"*
Troszkę nie rozumiem co masz na myśli poprzez "turkusowy niebieski (zielono niebieski)". Jeśli po prostu to jest turkusowa, to młode powinny być w czymś pomiędzy turkusem a niebieską
*- tą gwiazdkę dałam bo łatwiej by było znając rodziców. Istnieje coś takiego jak "szpalt na mutację" i tego nie widać wizualnie, a ptak przekazuje dalej ten gen. Dlatego znajomość rodziców pomaga.
W tej chwili już nie pamiętam z jakich stron się uczyłam, ale na Internecie jest o tym.
Co prawda ja z polskich stron korzystałam, wiem, że jest polska strona o aleksandrettach ale nie mogę znaleźć ani tego ani jakichś innych, to poszukałam na stronie znajomej mi ekspertki ze Stanów http://silversageaviaries.com/gene-inhe ... planation/
Co ciekawe po tym turkusowym + niebieska jedno młode jest ciemne coś jakby niebieski/zielony a drugie wygląda jak żółte pisklaki jasne z czerwonymi wlosami
"żółte pisklaki jasne z czerwonymi włosami"?
Nie mam pojęcia co tu masz na myśli
Niby cremino (choć nie zupełnie) jest możliwe, jeśli samiec jest szpaltem na lutino
Szczerze mówiąc trochę inaczej sobie wyobrażałam turkusową aleksandrettę, ale tak, to zwykły turkus.
Najlepiej by było gdyby Gerard się odezwał

Szczerze mówiąc trochę inaczej sobie wyobrażałam turkusową aleksandrettę, ale tak, to zwykły turkus.
Najlepiej by było gdyby Gerard się odezwał
Oczywiście z czerwonymi oczami, ten turkus z niebieska samica możliwy lutino? Dam znać za tydzień jak piórka się pojawią
Możliwe, tylko, ze to tak jakby coś pomiędzy cremino a lutino, chyba że coś źle piszę. Wtedy to młode 100% samica, a ojciec widocznie jest szpaltem na lutino. Z nas najlepiej zna się Gerard na tych sprawach, tylko coś go rzadko widać.
To teraz pytanie z tej żółtej (po turkus+niebieska) może wyjść głową ogon? 3 mutacje w jednej
jak pisałam ostatnią wiadomość była prawie północ i źle napisałam.... nie istnieje coś takiego jak "coś pomiędzy cremino i lutino". Zamiast lutino miało być albinos ale nie mam pojęcia czy mam dobry tok rozumowania.... Jak dorośnie to się okaże
Głowa-ogon to jedna mutacja. Ale tak czy tak wyjść nie może
Głowa-ogon to jedna mutacja. Ale tak czy tak wyjść nie może
Więc jak powstała mutacja głową ogon? Czytałem gdzieś że jest to połączenie dwóch mutacji w jednej podeślę jak znajdę, żeby mieć głową ogon muszę mieć samca który szczepi?
Muszą być albo oba szpalty (szansa 25%) albo jeden ogon-głowa a drugi szpalt (50% szans) albo obojga rodziców ogon głowa (100% szans). Tu płeć nie ma znaczenia. Każda mutacja kiedyś musiała mieć początek, ja w te sprawy się nie wczytywałam
Czyli mój turkus jest szpaltem na biały jeśli to piskle będzie Albino