witam, od jakiegos tygodnia moja dwuletnia nimfa zaczęła się pochylać podczas odpoczynku w przód, początkowo uważałam to za urocze, ale zaczełam się poważnie martwić kiedy zaczeła robic tak przy każdej okazji do drzemki, a także lekkie pochylenie zamieniło się w leżenie i opieranie głową o żerdzie. Zaznaczę, że ona cały czas jest u góry, nie leży na dnie klatki, nawet ciężko ją było kiedykolwiek zachęcic do chodzenia na dole.
Ostatnio miałam z nią drugi problem kiedy wystraszyła się gołębia za oknem i spadła mi z ramienia bardzo niezdarnie na podłogę, zaczeła wtedy utykać na nóżkę, lekko, ale wyraźnie. Chwyta wszystko tą nogą i stoi na dwóch, chodzi, ale utyka i kiedy biorę ją na ręke to czuję, że mniej się na niej opiera. Początkowo myślałam, że zmiana pozycji spania jest spowodowana tym, że nie chce obciążać tej nogi, ale zaczynam się zastanawiać czy może nie ma innego powodu. Kiwi ma w miare normalny humor i apetyt, jest mniej ruchliwa przez tą nogę, dziś widziałam, że chciała zejść po klatce do zabawki obok, ale zrezygnowała i ćwierkała do niej z daleka. Można prosić o jakąs poradę albo chociaż podzielenie się doświadczeniem? Bardzo was proszę, śledzę to forum od kiedy mam Kiwi i widzę, że są tu mądrzy ludzie i znawcy tematu
(chciałam wrzucic fotkę, ale zdjęcie jest za duże i nie moge, może coś potem wykombinuje i dodam)
nimfa leży na brzuchu
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Możliwe, że to przez sezon lęgowy jest coraz więcej słońca. Czy chrumka albo wydaje dźwięki jak leży? Jeśli tak to możliwe, że szuka chłopa.... Jeśli nie, to możliwe, że jej tak wygodnie podobno niektóre papugi tak mają. Jak ma problem z nogami może być deficyt wapna czy ma dostęp do sepi? Moja papuga też czasami utyka i jak ląduje na patyku czy blacie nuzka jej w lewo ucieka, ale to przez artretyzm spowodowany urazem , raz na nią nadepnąłem. Jeśli nie ma duszności, apatyczności nie jest nastroszona i inne objawy choroby nie palikuj, ale obserwuj. Kup jej jarmuż, Pietruszkę, kalafiorka, żeby miała wapno. Jak będzie gorzej umóœ się na wizytę do weterynarza.
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa Kiwi
dziękuję za odpowiedz,
podczas leżenia Kiwi nie wydaje żadnych dzwieków, kiedy ma tą pozycję to zawsze przysypia. Ma dwa wapienka, których używa tylko do opierania się nogami jak chodzi po ścianach klatki, jadła to na samym początku jak ją kupiłam, a potem olała temat
duszności nie zauważyłam, nastroszona jest tylko jak tak leży, ale to zawsze sie stroszyła do spania. Załatwia się też podręcznikowo, bo czytałam o zatrzymywaniu jajka, ale wtedy ponoć z wydalaniem jest problem.
podczas leżenia Kiwi nie wydaje żadnych dzwieków, kiedy ma tą pozycję to zawsze przysypia. Ma dwa wapienka, których używa tylko do opierania się nogami jak chodzi po ścianach klatki, jadła to na samym początku jak ją kupiłam, a potem olała temat