Prześwietlenie jajek papug falistych
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Prześwietlenie jajek papug falistych
Witam. Jeatem tu nowa. Znajoma z powodu trafienia do szpitala musiala oddac swoje papuzki faliste. Miala 3 pary. 2 pary oddala komus a 1 pare dala mi. Papuzki sa w wieku ok. 2 lat i wzielam je akurat jak zniosla samica 6 jajek. Jajka wzielam razem z ich budka ale klatke jest inna niz mieli, nowa. W niedziele wieczorem papuzki dostalam i trafily do nas do domu. Od kiedy weszly do klatki, samica nie interesowala sie juz budka i jajkami. Wzielam jajka do inkubatora a we wtorek samica zniosla 7 jajko ale siedziala na zerdce, spadlo na dnie klatki i sie rozbilo. Jakby liczac ze jak samica skladala jajka to okolo na poczatku maja miala 1 jajo. Przeswietlilam jajka i 2 sa napewno puste a z reszta nie jestem pewna, przy jednym napewno widac zarodek, ale nie wiem w jakim stadium jest on teraz, czy by juz bylo widac bicie seduszka, ruchy.. Nie wiem czy w srodku sa martwe czy dalej w inkubatorze trzymac. Prosze o porady.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Wszystkie 4 jajka są zalężone. Trzymaj je nadal w inkubatorze i za kilka dni znowu prześwietl, powinnaś zobaczyć postęp w rozwoju zarodków.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Dziekuje bardzo za odpowiedz :)
Od 4-5 dni sie nic nie zmienilo. Tak jak pierwszy taz przeswietlilam i dzis to zarodki sa w tej samej wielkosci i nic sie nie zmienilo. Czy jest sens dalej w inkubatorze trzymac? Czy to możliwe ze zarodki nie zyja w jajku juz?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Istnieje możliwość obumarcia zarodków. Jednak dla pewności potrzymaj jajka w inkubatorze jeszcze kilka dni i następnie je prześwietlij, zobaczysz czy zaszły jakieś zmiany.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455