Gatunki podlegające rejestracji.

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Gatunki podlegające rejestracji.

Post autor: WOJTEKZ » śr maja 01, 2019 10:59

Czy zmieniło się coś dotyczące rejestracji papug? Pamiętam że kiedyś nie rejestrowało się falistych, nimf i aleksandrett obrożnych. A jak jest teraz?
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » śr maja 01, 2019 11:58

Te 3 gatunki nadal nie podlegają - choć ja osobiście nie rozumiem dlaczego aleksandretta nie, ale cóż.

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » śr maja 01, 2019 12:06

I jeszcze nierozłączka czerwonoczelna nie podlega rejestracji. Co do aleksandrett obrożnych to tylko jeden podgatunek nie podlega rejestracji - aleksandretta indyjska. Agata, ja nie rozumiem czemu w Polsce tylko te 4 papugi się nie rejestruje, w innych krajach UE jest ich dużo więcej

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » śr maja 01, 2019 13:15

Dla mnie sensowne byłoby gdyby rejestracji NIE PODLEGAŁA każda sztucznie wyhodowana mutacja barwna - bo dla mnie jest oczywiste, że wykluły się w niewoli... plus wszystkie powszechne już w Polsce gatunki papug typu modrolotka, rozella itp.

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » śr maja 01, 2019 13:42

Też bym była za. Chociaż czasami mutacje wykluwają się na wolności tylko to rzadkość. Można wiele wymienić gatunków papug które w UE tylko u nas podlegają obowiązkowi rejestracji

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr maja 01, 2019 17:40

bo mutacja nie ma znaczenia, rejestruje sie gatunek i wszystkie aleksandrety obrożne nie podlegają rejestracji, bez wzgledu na podgatunek, nie ma znaczenia, czy to indyjska czy żyjaca w Sudanie, Ugandzie, Pakistanie czy Birmie , obecnie od 2014 aleksandretta obrożna nie figuruje w treści żadnego z załączników CITES.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”