Wiek a rodzicielstwo
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Wiek a rodzicielstwo
Witam wiem że nimfy żyją 10-14 lat więc jestem ciekawa do jakiego wieku mogą składać jajka w jakim wieku już jest starość Nimfy
Jajka mogą składać gdzieś tak od kad Samiec i samca mają ponad rok, a składać jajka mogą to tego momentu kiedy będą to robiły gdy przyjdzie ten wiek to już przestaną, i wtedy gdy z jajek nie będzie się nic wylegiwac
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Nimfy dożywają nawet do 20 lat. U jednego z użytkowników forum 15 letnie nimfy odchowywały młode.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
mój najstarszy samiec ma ok. 25 lat, tak od ok. 10 lat jest niepłodny, samiczka jest płodna do chwili gdy znosi jajka, jak przestaje znosić to wtedy jest już bezpłodna
Al Czyli moja powyzsza odpwiedz jest zgodna z prawdą :) Teraz gdy ty i WOJTEKZ dołączyliscie się mam już 100% pewność że dobrze odpowiedziałem 

Pytam się bo moja ma 10 lat nie raz znosiła jajka bez samca bo go nie było .Ale teraz jest samczyk ,do niczego jeszcze nie doszło ale ona schodzi na dno klatki i siada jak podchodze syczy puszy się ,tak jest od tygodnia jak kiedyś znosiła jajka robiła tak samo niewiem co jest zgrane co ona kombinuje dodam że jajek nie ma
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Trzeba im założyć w klatce lub na zewnątrz klatki budkę lęgową z kilku centymetrową warstwą trocin.ewa ewcia pisze: ↑pn mar 04, 2019 14:15Pytam się bo moja ma 10 lat nie raz znosiła jajka bez samca bo go nie było .Ale teraz jest samczyk ,do niczego jeszcze nie doszło ale ona schodzi na dno klatki i siada jak podchodze syczy puszy się ,tak jest od tygodnia jak kiedyś znosiła jajka robiła tak samo niewiem co jest zgrane co ona kombinuje dodam że jajek nie ma
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
ewa ewcia, mało używaną budkę dla nimf mogę podarować.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
WOJTEKZ chcesz wysłac budke? Jeśli Ewcia nie będzie chętna sam chętnie przyjmę. Buduje teraz woliere i trochę budek do zrobienia będzie 

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Ewcia jest z Łodzi, więc nie muszę nic wysyłać.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Panie Wojtu bardzo chetnie odezwe sie ok przy okazji coś się popytam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Budkę trzeba założyć jak najszybciej.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Budka zamocowana narazie samiczka ogląda ,nawet głowe wsadziła do środka .Ale to nie wszystko dałam na budke ugotowane jajko i szok zjadła wszystko w klatce nie chciała jeść .Samczyk siedzi wysoko i się przygląda jeszcze raz panie Wojtku dziękuje Acha ile razy dawać te jajko
młodych to napewno nie będzie bo nic nie były zadnego bara bara ona sama z siebie siada więc nie wiem czy wogóle beda jajka narazie nic
Ewcia daj im trochę czasu :) a nie odrazu się podajesz. Paputki muszą się najpierw zainteresować Budka podem trochę bara bara i będą jajeczka :) pamiętaj by miały sepie i dirba dietę powodzenia :D
Właśnie nie chcą skubać wcale sepie może ją zetre do karmy ?
Samiczka jeszcze skubie kamień czy wapno nie wiem jak to się nazywa samiec nic ani sepieani kamien
Ewcia u mnie jest tak że sepie miały zawsze w klatce też scieram i dodaje do mieszanki jajecznej :)