Świdośliwa lamarcka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Świdośliwa lamarcka

Post autor: Krysia- » sob lut 23, 2019 12:53

Jeśli macie możliwości posadzenia gdzieś w ogrodzie, przy domu, na działce, to radzę wsadzić.
Świdośliwa lamarcka http://www.e-ogrodek.pl/a/swidosliwa-la ... 20075.html
Ma bardzo dużo smacznych, stopniowo dojrzewających jagód, a te z powodzeniem można podawać papugom. Moje wcinają je jak ,,żaba kit" <hejka> Zresztą ja sama je bardzo lubię. Jakby określić ich smak, to coś podobnego do czarnej jagody.
Najpierw są zielone, potem różowieją, potem czerwienieją, by w pełni dojrzałości były granatowe.
Ja świdośliwę , małą sadzonkę - jakieś 50-60 cm sadziłam wiosną trzy lata temu i już następnej wiosny było parę owocków. Teraz ma dobre dwa metry i mnóstwo owoców, o które muszę walczyć z dzikimi ptakami - zwłaszcza kapturkami. Po prostu cały krzew okrywam siatką o oczku 1 x 1 cm.
Załączniki
20180610_081410.jpg
Obok świdośliwy rośnie jarmuż, którego nasiona zjadają mazurki

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pn lut 25, 2019 11:50

Ciekawy krzew, ale dla mnie za wysoki, piszą, że może dorastać nawet do 10 m.
Ja w tym roku planuję posadzić dereń jadalny i jarzębinę szczepioną na pieńku, bo z biegiem lat nie umie sobie dać rady już z tymi krzewami i drzewami szybko rosnącymi, wymagającymi częstego przycinania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”