Oswajanie papużki falistej
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Papużka falista (dwie sztuki)
Oswajanie papużki falistej
Jak już dziś pisałem o mieszkaniu psa i papugi to chciałbym się spytać o jakieś porady do oswajania czy ogólnie życia papugi w klatce co im dawać jeść czy można im kupować jedzenie w marketach typu intermarche czy trzeba jeździć specjalnie do skelpów typu royal canin (gdzie ptaszki zostały zakupione) lub jakieś akcesoria ciekawe to klatki i gdzie takowe można kupić. Z góry dziękuję za pomoc
Okej a więc tak jeśli chodzi o oswajnie w jakim są wieku papugi i czy jest to jedna czy parka? To jest dosc istotne gdyż papugi starsze ciężej oswoić i napewno zajmuje więcej czasu. PAMEITAJ NIE BADZ NACHALNY, NIC NA SILE, BO GDY ZRAZISZ PAPUGE NAPOCZĄTKU CIĘŻKO BĘDZIE JE POTEM OSWOIĆ. Jeżeli są to młodsze to daj im czas przyjechały do ciebie wczoraj? To daj im spokój przez 2 dni niech się zaklimatyzuja, po tych 3 dniach popytu u ciebie zacznij do nich mówić miłym i delikatnym głosem możesz siedzieć przy ich i mówić gdy nie będą się baly twojej obecności przy klatce zrób krok do przodu czyli przez pręty podawaj im smakołyki gdy będą chętnie jadly i nie będą tylko brać smakołyk i uciekać tylko będą swobodnie go jeść gdy juz osiągniesz to możesz otworzyć klatkę i w klatce wystawić rękę i czekać aż papuzka go chwyci. Po około tyg możesz je wypuścić i siedź z nimi i się w nie wpatruj ale nie bądź gwałtowny i nie przestrasz je bo to jest najgorsze. Potem jeśli papuzki nie będą chciały wrócić do klatki nie łap na sile Kuś smakolykami. Potem powtarzaj wszystkie czynności ktore ci wcześniej podałem, gdy będą to robić już bez strachu to połóż smakołyk na ręce i czekaj aż papuzka wejdzie ci na rękę. Wypuszczanie też jest ważne bo wtedy papuzka też się do nas oswaja może na nas przysiąść. Gdy będziesz powtarzać to wszystko co ci napisałem to oswoisz je często jest też tak że jedna się oswoi ale jeśli są 2 to ta druga będzie podążać za 1 i wtedy ta druga tez się oswoi
Jeśli chodzi o starsze jest ta sama zasada ale tu musisz naprawdę uzbroić się w cierpliwość i nie być nachalnym
Jak znajdę czas opiszę Ci co lubią jeść co im dać do klatki itp ale poczytaj też na forum tu wszystko jest tylko trzeba trochę się zaangażować
Jeśli chodzi o starsze jest ta sama zasada ale tu musisz naprawdę uzbroić się w cierpliwość i nie być nachalnym
Jak znajdę czas opiszę Ci co lubią jeść co im dać do klatki itp ale poczytaj też na forum tu wszystko jest tylko trzeba trochę się zaangażować
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2019 21:57 przez Bercicki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Papugi są chyba młode i jest to parka. A co do smakołyków doczytałem się że nie mogą dostawać soli i chciałem się spytać czy ilość 0,003g w słoneczniku będzie dobre dla papug czy absolutnie nie dawać im żadnej ilości soli?
Tam z edytowalem swój post przeczytaj go uważnie
Jeśli chodzi o sól to wogole nie dawaj
Dieta powinna się składać z:
To muszą dostawać codziennie
*mieszanki ziaren dla pauzek falistych możesz ją kupić w zoologicznym
*Warzywa np (marchewka, ogórek, papryka, sałata ale z własnej uprawy, pomidor i wiele wiele innych)
*owoce (jabłko, gruszka, arbuz, i Naprawdę wiele innych)
*Podawaj im gotowane jajka około 2/3 razy w tygodniu
*ważne są też skorupki jajek które musisz wyparzyc i wysuszyć potem zmiel je na proszek i podawaj np do mieszanki jajecznej
*ważna jest też sepia jest to naturalne wapno (kupisz je w zoologicznyn) , jest 100 razy lepsze od zwykłego wapienka z zoologicznego gdzie papuga nie czerpie z niego żadnych pozytkow
* dawaj im też cienkie gałązki drzew liściastych np Leszczyny, wierzby, jabłoni
Poczytaj jest naprawdę wiele informacji o żywieniu papug
*smakołyki mogą być nimi np
-proso
-słonecznik ale nie w dużych ilościach bo jest tuczacy
To są takie typowe przysmaki ale proboj z innymi ja mam nimfy i ich przysmakiem jest marchewka
Jeśli chodzi o sól to wogole nie dawaj
Dieta powinna się składać z:
To muszą dostawać codziennie
*mieszanki ziaren dla pauzek falistych możesz ją kupić w zoologicznym
*Warzywa np (marchewka, ogórek, papryka, sałata ale z własnej uprawy, pomidor i wiele wiele innych)
*owoce (jabłko, gruszka, arbuz, i Naprawdę wiele innych)
*Podawaj im gotowane jajka około 2/3 razy w tygodniu
*ważne są też skorupki jajek które musisz wyparzyc i wysuszyć potem zmiel je na proszek i podawaj np do mieszanki jajecznej
*ważna jest też sepia jest to naturalne wapno (kupisz je w zoologicznyn) , jest 100 razy lepsze od zwykłego wapienka z zoologicznego gdzie papuga nie czerpie z niego żadnych pozytkow
* dawaj im też cienkie gałązki drzew liściastych np Leszczyny, wierzby, jabłoni
Poczytaj jest naprawdę wiele informacji o żywieniu papug
*smakołyki mogą być nimi np
-proso
-słonecznik ale nie w dużych ilościach bo jest tuczacy
To są takie typowe przysmaki ale proboj z innymi ja mam nimfy i ich przysmakiem jest marchewka
-
I co do tych papug to zobaczyłem na internecie i mają one cechy małych i dużych ptaków bo np mają małe oczka i dziobek w kolorze ciemnym (samczyk) mniej więcej szary/ciemno szary i samiczka biały dzióbek mniej więcej w kolorze skóry (chyba mogę określić jako beżowy)
Yyy że co? Papuzki faliste ich odruznienie pluci jest bardzo łatwe Samiec ma niebieska/fioletową nosuwke jest ona nad Dziobem a samica ba białą, brązową lub beżowa nosuwke jeśli chodzi o wiek jest to również dosyć proste bardzo młode papugi maja czarne oczy gdy będą starsze wybarwuaja im się jakbyś wstawił to zdjęcie ich twarzy to bym ci powiedział ale nie wiem czy to jest dobry pomysł straszyć je zdjęciami narazie to nie jest ważne oswajaj je tak jak Ci pisałem uzbroj się w cierpliwość bo gdy stracisz u nich zaufanie poprzez np nachalne zachowanie to będzie je bardzi ciężko oswoić
-
Płeć ich odróżniam ale z nachalnym nachylaniem się może być problem ponieważ mam często kuzynkę w domu (6 letnia) czy rodziców z którymi mieszkam i trudno jest czasami przegonić czy nawet głupio bo jednak nie wypada bo kuzynka jest zafascynowana i im gwiżdże cały czas i jej tłumaczę że jednak nie powinna tak robić bo się ptaszki zdenerwują i będą ją dziobać
To troche słabo ale jeśli kuzynka jest dla nich spokojna i tylko gwizdxe to nic się nie stanie gorzej jak krzyczy do nich przykłada ręce do klatki dobrym rozwiązaniem będzie danie klatki na taką wysokość by kuzynka nie dosiegnela i spróbiwac jej wytłumaczyć że to ejst ptaszek i on się jej boi i musi być dla niego bardzo miła i żeby nie straszyła go wiem że to nie łatwe ale można spróbować
Dobrym rozwiązaniem jest też rozmnozyc papuzki jesli są na to gotowe takie ptaszki jeśli od małego będziesz je oswaiac będą super ptaszkami ale nie poddawaj się spróboj oswoić te masz duza szansę , ja osobiście mam nimfy w woliere zewnętrznej i papuzki osowajam i potem oddaje znajomym, rodzinie
Dobrym rozwiązaniem jest też rozmnozyc papuzki jesli są na to gotowe takie ptaszki jeśli od małego będziesz je oswaiac będą super ptaszkami ale nie poddawaj się spróboj oswoić te masz duza szansę , ja osobiście mam nimfy w woliere zewnętrznej i papuzki osowajam i potem oddaje znajomym, rodzinie
-
Właśnie papugi już jej obiecałem lecz wytłumaczyłem że musi o nie dbać bardzo i się nimi opiekować a co do gwizdania to gwiżdżę trochę głośno bo w swoich słuchawkach często słyszę ją (mam słuchawki wygłuszane żeby nic mi nie przeszkadzało) i czasami bywa to trudne jej coś wytłumaczyć ale spróbuję
To dobrze oby się papuzki dobrze wiodly i mam nadzieję że moje pisanie nie poszło na marne tylko skorzystasz z tego co ci napisałem
Wydaje mi się że głośny gwizd nie jest czymś strasznym a papuzki również śpiewają gdy kuzynka gwizdxe?
Wydaje mi się że głośny gwizd nie jest czymś strasznym a papuzki również śpiewają gdy kuzynka gwizdxe?
-
Czasem się zdarza że jedna gwizdnie ale nie jest to jakieś częste napewno nie uciekają jak ją widzą czy się jej boją i dziękuję za wszystkie porady będę z nich napewno korzystał
Jeśli chodzi o akcesoria dla papug możesz zrobić je sam z drewna, zerdki, jak i zabawki a jeśli chcesz kupić to ja polecam Ci stronkę internetową NaszeZoo jest tam bardzo dużo zabawek i akcesori, karmy, i przysmaki dla papug w dosyć niskich cenach, za przesylke musisz zapłacić 10 zł lub możesz sam podjechać po zakupy które zamówisz u nich. Ważna rzecz jeśli masz plastikowe zerdzie wyżuć je odrazu i zastap naturalnymi ale muszą to być takie z kora i o różnej średnicy a i ważne jest by nie były za cienkie możesz kupić te zerdzie na internecie (np tak gdzie ci polecam) lub sam pójść na dwór i zebrać gałązki i umieścić w klatce musza być to gałązki z drzew liściastych np jabłoń, grusza, brzoza
Daj im do klatki też takie cienkie gałązki np leszczyny, wierzby do obgryzania, w klatce umieść 4 pojemniki na pokarm. 2 pojemniki przeznacza na ziarna 1 na pokarm Mokry i 1 na wodę. W klatce muszą też być jakieś zabawki żeby się nienudzily daj im huśtawke, i podwieszane zabawki np z Dzwoneczkiem możesz je kupić lub sam zrobić na spód klatki daj kartki papieru lub piasek ja stosuje na dno piasek i przykryty kartkami kartki wymieniam co 3 dni a pasek co ok 2 tyg
Daj im do klatki też takie cienkie gałązki np leszczyny, wierzby do obgryzania, w klatce umieść 4 pojemniki na pokarm. 2 pojemniki przeznacza na ziarna 1 na pokarm Mokry i 1 na wodę. W klatce muszą też być jakieś zabawki żeby się nienudzily daj im huśtawke, i podwieszane zabawki np z Dzwoneczkiem możesz je kupić lub sam zrobić na spód klatki daj kartki papieru lub piasek ja stosuje na dno piasek i przykryty kartkami kartki wymieniam co 3 dni a pasek co ok 2 tyg