czym karmić rudosterkę zielonolicą
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
czym karmić rudosterkę zielonolicą
Justynach, zachęcam do poczytania tematów viewforum.php?f=150 a znajdziesz tam dużo istotnych informacji.
Rozalka:), o szkodliwym działaniu szpinaku na ptasi organizm przeczytaj sobie viewtopic.php?f=150&t=948&p=60703#p60703
Rozalka:), o szkodliwym działaniu szpinaku na ptasi organizm przeczytaj sobie viewtopic.php?f=150&t=948&p=60703#p60703
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Ja swojej na szczęście jeszcze nie dawałam szpinaku, przeczytałam, że można podawać w książce "Conures"
Kilka stron dalej wyczytałam, że jednak można podawać w niewielkich ilościach, ale już wolę zrezygnować ze szpinaku, bo jest wiele innych zdrowych roślinek do podania.
Kilka stron dalej wyczytałam, że jednak można podawać w niewielkich ilościach, ale już wolę zrezygnować ze szpinaku, bo jest wiele innych zdrowych roślinek do podania.

a w ciągu dnia to ile tych owoców ewentualnie warzyw podawać. Dzisiaj oglądam dla niej klatkę i może byście doradzili jaką wiem tyle że jak najdłuższa to najlepsza znalazłam taką http://allegro.pl/klatka-dla-ptakow-sar ... 83510.html nie wiem czy taka by odpowiadała.
taka tylko znalazłam największą wszystkie inne są mniejsze a pożniej to są woliery większą tzn o jakie wymiary ci chodzi
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Justynach, temat o klatkach istnieje viewtopic.php?f=196&t=2428 więc tam proszę dopytać .
A tak na przyszłość, to nie mieszaj jednego tematu z drugim. Niech temat o żywieniu zostanie czystym od wszelkich innych pytań.
Najpierw poczytaj , zapoznaj sie z tematami a potem jeśli interesującej Cię informacji nie ma, załóż nowy temat.
Pkt. 10 Regulaminu forum : Przed zadaniem pytania na forum sprawdź czy nie zostało już ono zadane by nie powtarzać tematów
A tak na przyszłość, to nie mieszaj jednego tematu z drugim. Niech temat o żywieniu zostanie czystym od wszelkich innych pytań.
Najpierw poczytaj , zapoznaj sie z tematami a potem jeśli interesującej Cię informacji nie ma, załóż nowy temat.
Pkt. 10 Regulaminu forum : Przed zadaniem pytania na forum sprawdź czy nie zostało już ono zadane by nie powtarzać tematów
mam jeszcze pytanie czy swoim papugą dajecie może kiełki. jeśli tak to jakie im najlepiej smakują bo chce spróbować wyhodować i dać mojej tylko nie wiem czy się za nie weźmie. Dzisiaj np w menu dostała w miseczce kawałki banana, pomarańczy, jabłka, startą marchewkę kukurydzę i kawałek papryki. Z tego wszystkiego to najlepiej smakuje jej jabłko i trochę poskubała kukurydzy reszty nawet nie spróbowała. Nie wiem czy dobrze robię dając jej wszystko naraz do spróbowania
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
dobrze robisz, musi miec wybór, moje kiełek nie ruszają, teraz ich najwiekszym smakołykiem sa kwiaty aksamitki i pędy winiorośli
a jaką karmę podawać dla rudosterki chodzi mi o skład możecie mi pomóc
Jeszcze mam pytanie czytałam że można rudosterką podawać jarzębinę. Czy taka dla gryzoni będzie się nadawać
Jeszcze mam pytanie czytałam że można rudosterką podawać jarzębinę. Czy taka dla gryzoni będzie się nadawać
Jarzębiny nie musisz kupować w sklepie, możesz zerwać z drzewa rosnącego na dworze (najlepiej z dala od ulicy). Można od razu więcej jej zerwać, to część podasz świeżo zerwaną, a resztę możesz zasuszyć i w zimę podawać. Co do kiełków wczoraj je po raz pierwszy podałam swojej rudosterce. Wrzuciłam do miseczki kiełki brokuły oraz rzodkiewki, to rzodkiewka mu nie smakowała, a kiełki brokuły trochę zjadł.
czytałam że najpierw trzeba ją zamrozić albo wysuszyć i dopiero podawać
Jarzębinę można podawać świeżo zerwaną, ale ptakom często bardziej smakują suszone/mrożone, bo świeżo zerwana jarzębina zawiera kwas parasorbowy, który podczas suszenia lub mrożenia zanika, a jarzębina wtedy staje się słodsza.
A eriopus gdzie kupujesz tą karmę bo nigdzie nie mogę jej dostać
jak skłonić papugę by zjadła owoce bądź warzywa bo moja podaję jej wszystko co mam w domu z owoców i warzyw np dzisiaj dostała listek z rzodkiewki i rzodkiewkę i borówkę amerykańską ale ona znowu zjadła jabłko:)
jak skłonić papugę by zjadła owoce bądź warzywa bo moja podaję jej wszystko co mam w domu z owoców i warzyw np dzisiaj dostała listek z rzodkiewki i rzodkiewkę i borówkę amerykańską ale ona znowu zjadła jabłko:)
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
sama zjedz, głośno mlaskając 

- eriopus
- Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1 - Lokalizacja: Wałbrzych
Moje rudosterki jakoś same z siebie jak są pozaklatka i siedzą na mnie to odruchowo próbują owoców które w tym czasie jem. Karmę kupuje w sklepie inrenetowym jednak nie wiem czy mogę podać tu link lub nazwe bo bedzie to czysta reklama.
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Poczytałam Wasze posty, i widzę, że praktycznie więszkość z Was karmi DN, z tym ,że chyba każdy inną mieszanką :) Mój hodowca również karmi DN i kazał mi kupować DN 68 + 10% 71 +10% 64 .
Karma dzisiaj przyszła - zaskoczyło mnie że jest rozważana ( w zamkniętych workach - ale z naklejką i bez daty ważności ) Kupiłam zamiast 64, 61 z papryką bo nie było owocowego na stanie.
Napisałam do sklepu o te opakowania, a on zrobił mi mentlik w głowie, że tak naprawdę to karma słabej jakości, że MANITOBA jest lepsza zdecydowanie. zgłupiałam, człowiek chce dobrze dla ptaka swojego.
Znacie karmę MANITOBA
co mam o tym myśleć, sprzedawca, który przed chwilą wysłał mi paczkę, pisze, że całe wory DN słabej jakości wyrzuca dzikim ptakom na dwór.... no ej....:( kupiłam w animaland.pl
Karma dzisiaj przyszła - zaskoczyło mnie że jest rozważana ( w zamkniętych workach - ale z naklejką i bez daty ważności ) Kupiłam zamiast 64, 61 z papryką bo nie było owocowego na stanie.
Napisałam do sklepu o te opakowania, a on zrobił mi mentlik w głowie, że tak naprawdę to karma słabej jakości, że MANITOBA jest lepsza zdecydowanie. zgłupiałam, człowiek chce dobrze dla ptaka swojego.
Znacie karmę MANITOBA

To mnie trochę zaskoczyło bo większość osób tutaj kupuje Deli nature, ja też, a o Manitobie to nawet nie słyszałam. Ja kupuję na hodowlapapug.pl to tam też jest rozważane, ale nawet nie ma tej naklejki. Jest tylko mazakiem napisany numer, czyli w przypadku mojego Zenka - 68
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Ja karmię tylko granulatami i kiełkami, ale to nie codziennie, z suchych ziaren, to tylko moja chce jeść ostropest.
Najlepsze sklepy to www.hodowlapapug.pl i www.parrotplanet.pl .
Najlepsze sklepy to www.hodowlapapug.pl i www.parrotplanet.pl .