Chore nimfy?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Re: Chora nimfa HELP!
Będzie to dla niej największa kara.... tydzień temu przestawiłam klatkę wraz z pleksi, na której siedzi, na podłogę. Wszystko w około miała takie same, tylko dużo niżej.... Takiego nieszcześliwego ptaka jeszcze nie widziałam...Wróciła na komodę..
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
to normalne, ptaki nie lubią siedzieć na ziemi, zle się czuja, tracą poczucie bezpieczeństwa, dla nich najlepiej jest aby obserwować otoczenie z góry
A skąd kupy po lądowaniu?
Widzę, że od jakiegoś czasu zmienił się też sposób wydalania. Kiedyś robiła małe częste kupy, teraz są one wielkie, zielone i bardzo śmierdzące, robi je bardzo rzadko. Czy coś jej dodatkowo dolega oprócz nogi? Bardzo często kupę robi po locie...
Dzięki za odp. Dzwoniłam dzisiaj do weterynarza. Kupiłąm probiotyk, antybiotyk musiał wyjałowić przewód pokarmowy. Zobaczymy
PS. A ptak dalej zadowolony, nie widać po niej chorób
PS. A ptak dalej zadowolony, nie widać po niej chorób
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
to nie podawałaś probiotyku po leczeniu antybiotykiem ? to podstawa, tak jak u ludzi - kazdy antybiotyk wybija wszelkie bakterie w układzie pokarmowym i te złe i te dobre
Weterynarz nie przepisał...
Dla zainteresowanych: zmieniliśmy weterynarza. Jesteśmy po badaniach krwi i zdjęciu. Ptaszek ma dnę moczanową w miejscu "odcisku", niedobór wapnia, krzywicę i płyn w workach powietrznych. Leczymy się inhalacjami, allopurinolem (mam duże wątpliwości, chyba za dużo czytałam na ten temat), suplementujemy wapń i opalamy się pod lampą uv... papuga musi siedzieć na miekkim w cieple..
mamy jeszcze przerośniętą watróbkę..
mamy jeszcze przerośniętą watróbkę..
Witam, urodziła mi się papużka nimfa i ma ona chyba chore palece pisze chore gdyż nie wiem czy to choroba czy normalne. Chodzi mi o to że papużka ma już okolo 26 dni i wydaje mi się że ma chore palec, gdyż przy 2 łapkach ma krzywy palec tzn palece dalej pod łapkę i na nim stoji ,,Raczkuje" czy to normalne czy choroba ?
Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuje i pozdrawiam

Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam a czy papużka będzie miała potem problemy w życiu i czy można to wyleczyć
[quote=Al post_id=65392 time=1541525174 user_id=700]
wada wrodzona, albo uraz, ale na pewno nie choropba
[/quote]
Dalsze zdjęcia [attachme[attachment=0]IMG_20181105_192300.jpg[/attachment][attachment=1]IMG_20181105_192420.jpg[/attachment]nt=1]IMG_20181105_192420.jpg[/attachment]
wada wrodzona, albo uraz, ale na pewno nie choropba
[/quote]
Dalsze zdjęcia [attachme[attachment=0]IMG_20181105_192300.jpg[/attachment][attachment=1]IMG_20181105_192420.jpg[/attachment]nt=1]IMG_20181105_192420.jpg[/attachment]
Hejka, nie chce robić nowego tematu dlatego dołączę się tutaj. Czy z tym dziobem jest wszytko okej?
Witam, przychodze z ogromnym problemem, mam nimfę ok. 3 miesięczna, dzis rano zauwazylam ze jest nastroszona i osowiała, ma przymknięte oczy. Najbardziej nastroszone piórka ma pomiędzy miejscem w którym skrzydła stykają sie ze soba. Ma biegunkę, kal jest zielony, a mocz wpada w zolty odcień. Ma tez wymioty, w postaci samego bezbarwnego, troche mętnego śluzu. Od rana nic nie je, a pije tylko gdy podstawie jej poidełko pod dziubek :( Kilka razy gdy tak robiłam pila a potem jakby to wypluwała. Probowalam podawać jej węgiel aktywowany ale nie chce nic skubnąć, nawet nie probuje. Siedzi w miejscu na żerdzi i sie nie rusza... Wyczyscilam juz klatkę i wszystko co sie w niej znajdowało i nagrzałam w pokoju. Nie wiem czy to zatrucie pokarmowe czy cos poważniejszego, wczoraj zjadła kawałek skorki winogrona ale to mozliwe zeby az tak zle sie czuła po tym? Nie wiem kompletnie co mam robic, żaden weterynarz w okolicy w weekendy nie przyjmuje, dopiero w poniedziałek bedzie mozna jechac... Mam próbować jej jakos pomoc i w jaki sposob czy czekac cierpliwie do poniedzialku?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Ptak jest chory!! Zapewnij jej dużo ciepła postaw klatkę koło kaloryfera, lampka w nocy jej będzie przeszkadzać pamiętaj że bez jedzenia większość ptaków nie przeżyje więcej niż 48h nimfa napeweno nie Ja moim ptakom podawałem w strzykawce jedzenie w małych ilościach sok z jarmuzu razem z gotowana kasza gryczana z prosem, każda kaloria się liczy. Na pewno jest chora dlatego nie chce jeść węgla rozrob go w wodzie i podaj do dzioba z twoje prawej a ptaka lewej strony. Wyeliminu wszystkie stresory zapewnij jej spokój hak najszybciej do lekarza. Pamiętaj że ptaki tracą dużo Energi na ogrzanie normalna temp. To ok 40 u ptaków. Sprarawdz to przetłumacz sobie http://www.cockatielcottage.net/droppings.html
Dziekuje bardzo za rade, niestety nie posiadam takiej specjalnej strzykawki do karmienia, czy nada sie do tego zwykla? Bo próbowałam wlasnie zwykła to robic ale to nie jest skuteczne, papuga nie chce i sie wyrywa a ja nie chce jej zrobic krzywdy..
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Tak może być, ta specjalistyczna to może być niebezpieczna w nieodpowiednich rękach bo zamiast w wól można trafić w tchawice. zlap ja przez szmatke lub reczniczk na wide masz pokazane jak nalezy trzymac ptaka. oczywiscie ze niechce le musisz jej pomoc. zrob to teraz i zostaw ja w spokoju do jutra https://m.youtube.com/watch?v=FwuNJEQCW2g https://www.youtube.com/watch?v=F8K7OSlNWK8