Cześć wszystkim!
Chciałam Was poprosić o poradę odnośnie adopcji.
Moja koleżanka w obecnej chwili nie jest już w stanie dłużej się zajmować swoimi papużkami, i zaoferowała mi możliwość adopcji jej zwierząt. Jako że chodził mi już po głowie zakup nimfy, z chęcią bym się zaopiekowała - i tu problem - jedną z jej papug. Mam dużo czasu na rękach by z nią spędzić i zapewnić jej odpowiednie warunki poza klatką. Natomiast martwią mnie następujące kwestie: jej ptaki są w wieku już około 10 lat, są nieoswojone i dotąd zwykły żyć razem. Nie widzę problemu w cierpliwej pracy ze zwierzęciem, natomiast nie chce uczynić mu krzywdy zabierając je samotnie gdy dotąd żyło w grupie.
Czy według Was jest rozsądna adopcja w takim wypadku?
Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Adopcja pojedyńczej nimfy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
W takim wypadku, papugi muszą być adoptowane tylko i wyłącznie razem, nie można rozdzielać papug, które są od lat razem i jest im ze sobą dobrze. Czasami jak papugi się biją itp. to nawet wskazane jest je rozdzielić, ale nie wtedy gdy są zaprzyjaźnione od lat.Taka papuga 10 letnia nie oswojona, wyrwana od swojego towarzysza, nie tylko była by nieszczęśliwa, ale i Ty również, bo nigdy byś nie miała z niej przytulanki na ramię, ona by stale głośno krzyczała nawołując swojego kompana, a Ciebie by uważała za wroga nr.1.