Moje pierwsza budka lęgowa
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Moje pierwsza budka lęgowa
Witam wszystkich forumowiczow.Od niecalego roku posiadam parke papuzek nierozlaczek.W zeszlym tygodniu samiczka zaczela przesiadywac w rogu klatki samczyk wyskubal jej cala szyje i tulow...po przewertowaniu internetu i nawiazania kontaktu z osoba ktora posiada rowniez papuzki doszlam do wniosku ze to czas na gody.Kupilam budke legowa i rzeczywiscie jest lepiej -samiczka przesiaduje w budce on stoi na zewnatrz.Na dno klatki rozlozylam galazki wierzby ale samiczka ich nie zabiera do budki -czy one same domysla sie po co sa te galazki?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
domyslą się, ale poczekaj to n ie tak, ze dajesz budke, materiał do budowy gniazda i za 2 dni gniazdo gotowe, oskubanie samiczki przez samca wcale nie oznacza, ze rozpoczęły gody,
Wszystko na to wskazuje ze chodzilo o gody -od kiedy jest budka samczyk przestal ja skubac a ona nie siedzi w kacie tylko w budce i na patykach.Bede sie przygladac.A co jeszcze moze oznaczac takie oskubanie tak poza tym
Sutuacja wygląda tak że Samiczka zniosła już dwa jajka większośc dnia spędza w budce.Donoszę codziennie gałązki wierzby -nie tykają ich w ogóle...Samczyk zagląda do budki i wtedy znowu daje się słyszeć taki jakby pisk
dzisiaj zauważyłam ze samiczka znowu ma mniej piorek teraz jest już praktycznie łysa NIE MAM pojęcia dlaczego tak się dzieje
?
dzisiaj zauważyłam ze samiczka znowu ma mniej piorek teraz jest już praktycznie łysa NIE MAM pojęcia dlaczego tak się dzieje

Ok...to tez moze byc rozwiazanie ale nie na teraz bo samiczka wysiaduje jajka samczyk siedzi na zewnatrz.Nie widze zeby walczyly ze soba jedynie on (chyba)wyrywa jej piorka.
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
Takie ptaki się eliminuje z hodowli i nie nadają się do lęgów, samca sprzedaj jako pet-a, daj samiczce innego i za rok próbuj.
Jeśli skubie samicę, to młode będą łyse - skubanie jest dziedziczone
Jeśli skubie samicę, to młode będą łyse - skubanie jest dziedziczone
Trochę tego jest ;)

Moje pytania to : Jak długo czekać zeby ptaki zaakceptowały siebie ?
Czy wiek samczyka ma tutaj znaczenie - czyli jak podrośnie to wyczuje o co chodzi?
Czy takie własnie złączenie nierozłączek jest możliwe?
A i dodam tylko ze Lilly bardzo czesto znosi jajka , przejawia zachowania chęci do spolkowania - skrzydelka rozpostarte ,uniesiony ogon i charakterystyczne dzwieki dziobem.
'