Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Re: Rozpoznanie płci, pomóżcie
bo w tym wieku i samiec i samiczka wygladaja tak samo, dopiero po pierzeniu widac róznicę
Witam.
Proszę o pomoc w ustaleniu płci. Papużka zabrana z zoologicznego (Julek był atakowany przez inne papugi i bardzo smutny. Nie miałam serca wyjść bez niego- decyzja trochę spontaniczna). Pani w zoologicznym powiedziała, że ma max rok... I że to samiec. Jednak zagłębiając się w temat płci mam wątpliwości. Na ogonku tak jakby we wewnętrznej części ma prążki (widać je tylko jak rozłoży ogon w normalnej pozycji jest gładki). Załączam zdjęcie Julka :)
Proszę o pomoc w ustaleniu płci. Papużka zabrana z zoologicznego (Julek był atakowany przez inne papugi i bardzo smutny. Nie miałam serca wyjść bez niego- decyzja trochę spontaniczna). Pani w zoologicznym powiedziała, że ma max rok... I że to samiec. Jednak zagłębiając się w temat płci mam wątpliwości. Na ogonku tak jakby we wewnętrznej części ma prążki (widać je tylko jak rozłoży ogon w normalnej pozycji jest gładki). Załączam zdjęcie Julka :)
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
To jest dorosły samiec , ma ponad rok.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Wielkie dzięki za odpowiedź
! Pewnie będę pojawiać się częściej ze stosem pytań :D

Witam. Od niedawna posiadam drugą nimfę, w hodowli mówili, że to samica, ale... Zaczęła śpiewać. Według mnie różni się od śpiewu mojej drugiej papugi, jest taki bardziej krzykliwy w niektórych momentach? Chyba tak można to ująć. Czy to normalne?
Oprócz tego dodam, że samiec przy pierwszym kontakcie zaczął jej bardzo pięknie śpiewać. Po jakimś czasie dokupiłam budkę. Samiec do niej wchodzi i ją nawołuje, jednak ona wysadza tylko głowę i nic więcej. Czasami usiądzie gdzieś blisko na żerdzi i również zacznie śpiewać. Myją się wzajemnie, czasami przytulają, ale potrafią się też dziobać, kiedy się zdenerwują. Jest to naprawdę dziwna sytuacja i potrzebuję opinii innych.
(Samica ma widocznie jaśniejsze policzki niż druga papugą, chociaż może być to po prostu jakaś odmiana...)
Oprócz tego dodam, że samiec przy pierwszym kontakcie zaczął jej bardzo pięknie śpiewać. Po jakimś czasie dokupiłam budkę. Samiec do niej wchodzi i ją nawołuje, jednak ona wysadza tylko głowę i nic więcej. Czasami usiądzie gdzieś blisko na żerdzi i również zacznie śpiewać. Myją się wzajemnie, czasami przytulają, ale potrafią się też dziobać, kiedy się zdenerwują. Jest to naprawdę dziwna sytuacja i potrzebuję opinii innych.
(Samica ma widocznie jaśniejsze policzki niż druga papugą, chociaż może być to po prostu jakaś odmiana...)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
jak spiewa to jest samcem, każdy samiec może gwizdać na swój własny sposób, kolor policzków nie jest wyznacznikiem płci, jakiej mutacji są ptaki, daj zdjęcie
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa
Witam ,czy ktoś mi może podpowiedzieć czy to samica czy samiec ? Wydaje mi się że samica, dziękuje za pomoc.
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy , Papużki Faliste
Samiczkaslawkoj1989 pisze: ↑pt sie 03, 2018 09:06Witam ,czy ktoś mi może podpowiedzieć czy to samica czy samiec ? Wydaje mi się że samica, dziękuje za pomoc.
-
Ciekawi, mnie jeszcze ile ona może mieć, ogólnie została znaleziona poza miastem się blakala
- Al
- Kontakt:
na f sa grupy gdzie właściciele szukaja papug, które uciekły, tam można również zgłosić że się znalazło, nie da sie okreslić wieku po wyglądzie, tak samo wyglada gdy ma 2 lata jak i 20
-
Szukaliśmy w okolicy właścicieli, niestety nikt się nie zgłosił, obecnie papuga jest już 4 miesiące u nas, dlatego szukam dla niej partnera
-
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Co do gatunku, to nimfa jest gatunkiem, tylko posiada wiele mutacji barwnych. Dla mnie wygląda na białogłową w połączeniu z jeszcze jakąś mutacją. Zastanawiałam się nad cynamonową, ale mam wątpliwości czy nie jest na nią za blada. Ktoś inny może lepiej powiedzieć
-
Dziękuję za sugestie. Na innych forach też twierdzą że białoglowa cynamonowa samiec . Wychodzi na to że jest takie prawdopodobieństwo.
- Al
- Kontakt:
u białogłowych sa takie same mutacje jak u zwykłych nim - ,cynamonowe, perłowe, szeki, albino, standardy- tak samo je dziedziczą a ta na zdjeciu jest na pewno białogłowa - bo inna być nie możeRozalka:) pisze: ↑pn sie 27, 2018 18:11Co do gatunku, to nimfa jest gatunkiem, tylko posiada wiele mutacji barwnych. Dla mnie wygląda na białogłową w połączeniu z jeszcze jakąś mutacją. Zastanawiałam się nad cynamonową, ale mam wątpliwości czy nie jest na nią za blada. Ktoś inny może lepiej powiedzieć
- Al
- Kontakt:
pierwszy samiec,a ta żółta czyli szek - po wygladzie nie da się określić płci, tylko po zachowaniu, jak gwizdze, melodyjnie drze dzioba to jest samcem