Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Rozpoznanie czy to para
to zalezy w jakim sa wieku, ale wygladaja na 2 samce
Witam Forumowiczów :)
Przeglądając wątek, zauważyłem, że rozróżnienie płci nimf, nie jest taką prostą sprawą :(
Zakupiłem, niby parkę - perłowy i cynamonowy, coś tam ćwierkają, chyba pogwizdują, jeśli można to tak nazwać, więc myślę, że samce (perłowy zgubił cały ogon :( ). Dokupiłem więc jeszcze sztukę, sprzedawca zapewniał mnie, że samica, jednak od kilku dni on również zaczął podobnie "śpiewać", tyle, że znacznie ciszej, on jest podobny do perłowego, tyle, że jaśniejszy, ogon ma żółty i dwa, może trzy znacznie dłuższe pióra czarne, brzuch żółtawy.
Ciężko mi zrobić lepsze zdjęcia, może coś uda wam się powiedzieć na temat tych ptaków ?
Wszystkie są z połowy roku 2016, nie wiem, nie znam się, tak mi powiedziano przy zakupie
Poniżej kilka fotek. Z góry dzięki za jakiekolwiek info.
Pozdrawiam

Przeglądając wątek, zauważyłem, że rozróżnienie płci nimf, nie jest taką prostą sprawą :(
Zakupiłem, niby parkę - perłowy i cynamonowy, coś tam ćwierkają, chyba pogwizdują, jeśli można to tak nazwać, więc myślę, że samce (perłowy zgubił cały ogon :( ). Dokupiłem więc jeszcze sztukę, sprzedawca zapewniał mnie, że samica, jednak od kilku dni on również zaczął podobnie "śpiewać", tyle, że znacznie ciszej, on jest podobny do perłowego, tyle, że jaśniejszy, ogon ma żółty i dwa, może trzy znacznie dłuższe pióra czarne, brzuch żółtawy.
Ciężko mi zrobić lepsze zdjęcia, może coś uda wam się powiedzieć na temat tych ptaków ?
Wszystkie są z połowy roku 2016, nie wiem, nie znam się, tak mi powiedziano przy zakupie

Poniżej kilka fotek. Z góry dzięki za jakiekolwiek info.
Pozdrawiam

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
cynamonowy jest samcem, perłowy po wygladzie płci nie poznasz, jak dra dzioby, gwiżdzą śpiewaja to są samcami. Samiczki sa cicho, dra dzioba-krzycza - jedynie gdy sa zaniepokojone
sorki, że post, pod postem ... nie widzę edycji.
ok, wczoraj został sprzedany cynamonowy, ten mieszany perłowy (z postu wyżej) się rozgwizdał i zaczął walić dziobem o klatkę itp .. zachowuje się dokładnie jak pozostałe, więc wiem, że mam samce
Rozpocząłem poszukiwania samiczki, nie sądziłem, że to taka trudna sprawa.
Syn chciałby lutino, może ktoś ma z pomorskiego ?
Pozdr
ok, wczoraj został sprzedany cynamonowy, ten mieszany perłowy (z postu wyżej) się rozgwizdał i zaczął walić dziobem o klatkę itp .. zachowuje się dokładnie jak pozostałe, więc wiem, że mam samce

Syn chciałby lutino, może ktoś ma z pomorskiego ?
Pozdr
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa Rozella białolica
Prosze o pomoc nie wiem czy jest to samiec czy samiczka A chciałabym dokupić druga :)
- Al
- Kontakt:
tylko po zachowaniu, jak gwizdze, spiewa to jest samcem, jak dziob ma zamkniety i tylko wrzeszczy gdy zaniepokojna to jest samiczką
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa Rozella białolica
Raczej wrzeszczy i to rzadko bardzo słyszałam u niej tylko 2 różne dźwięki . Dziękuję za odpowiedz
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa
Witam wszystkich
Mam papuszke nimfę od około miesiąca,nie bardzo wiem czy to samiec czy samica.
Co sądzicie ?
Mam papuszke nimfę od około miesiąca,nie bardzo wiem czy to samiec czy samica.
Co sądzicie ?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
To jest szek , płeć poznasz tylko po zachowaniu ptaka.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455