Choroba świerzb?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Choroba świerzb?
JeZeli 1 ma świerzb i ptaki sa razem to druga też go może mieć, w tym wypadku kwarantanna nic ni da, trzeba leczyć oba ptaki
pirat59, smarowanie olejkiem i wazeliną powoduje ze dusimy dorosłe pasożyty ale nie likwidujemy ich jaj, więc problem powróci wczesniej czy póżniej.
Codziennie łapanie nieoswojonych ptaków i smarowanie, powoduje tylko stres u nich, w dodatku ptak są brudne, bo czesć olejku lub wazeliny i tak zostaje na piórach.
Koszt zakroplenia jednego ptaka i powtórka po 2 tygodniach jest minimalny, nie musisz kupować całej buteleczki leku,wet. zazwyczaj sprzedaje mniejsze ilosci/ w strzykawce odmierza potrzebną ilość/ Wcale nie trzeba ptaka brać. do weta
Hodowca taki jak ty jednak powinien mieć w swojej apteczce buteleczkę leku/ koszt 30-40 zł./
Ja jednak nalegam aby patrycja22, dała zdjęcie bo świerzbu nie dostaje się nagle, widać to dopiero gdy zaczynają pojawiać się gąbczaste odchody pasożyta i zmiany skórne.
pirat59, smarowanie olejkiem i wazeliną powoduje ze dusimy dorosłe pasożyty ale nie likwidujemy ich jaj, więc problem powróci wczesniej czy póżniej.
Codziennie łapanie nieoswojonych ptaków i smarowanie, powoduje tylko stres u nich, w dodatku ptak są brudne, bo czesć olejku lub wazeliny i tak zostaje na piórach.
Koszt zakroplenia jednego ptaka i powtórka po 2 tygodniach jest minimalny, nie musisz kupować całej buteleczki leku,wet. zazwyczaj sprzedaje mniejsze ilosci/ w strzykawce odmierza potrzebną ilość/ Wcale nie trzeba ptaka brać. do weta
Hodowca taki jak ty jednak powinien mieć w swojej apteczce buteleczkę leku/ koszt 30-40 zł./
Ja jednak nalegam aby patrycja22, dała zdjęcie bo świerzbu nie dostaje się nagle, widać to dopiero gdy zaczynają pojawiać się gąbczaste odchody pasożyta i zmiany skórne.
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy faliste kanarki zeberki
Jakim olejkiem smarować
Moze byc parafina
Moze byc parafina
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Czy danie zdjęcia przerasta twoje możliwości ? nie masz pewności czy to świerzb, JeZeli to faktycznie swierzb to olejek obojetne, może być nawet zwykły olej jadalny, wszystko co zaklei pory i udusi pasożyty
Ale pamiętaj jednorazowe posmarowanie nic nie da, jak masz kilka gatunków / profil / to i tak profilaktycznie nie tylko dezynfekcja wszystkich klatek i zerdzi ale i zakroplenie wszystkich ptaków bo sama mogłaś przenieść pasożyta na inne ptaki
Ale pamiętaj jednorazowe posmarowanie nic nie da, jak masz kilka gatunków / profil / to i tak profilaktycznie nie tylko dezynfekcja wszystkich klatek i zerdzi ale i zakroplenie wszystkich ptaków bo sama mogłaś przenieść pasożyta na inne ptaki
-
Jak sie nazywa ta kropelka dla papug co sie ją daje jak ma swierybowca
można zarazić się swierzbowcem od papugi
można zarazić się swierzbowcem od papugi
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Jeśli trzymasz cały czas papużki w domu to teraz nie możesz wynieść ich na zewnątrz, jest za zimno.
Jak się miały zarazić to juz się zaraziły. Poszła bym we wtorek do weterynarza i zakropiła wszystkie papużki Ivermektyną. Klatkę odkaziła, żerdzie zmieniła. Jeśli papużka ma już świerzb na łapkach to jest zbyt zaawansowana choroba na wazelinę.
Jak się miały zarazić to juz się zaraziły. Poszła bym we wtorek do weterynarza i zakropiła wszystkie papużki Ivermektyną. Klatkę odkaziła, żerdzie zmieniła. Jeśli papużka ma już świerzb na łapkach to jest zbyt zaawansowana choroba na wazelinę.
-
Jesli papużki faliste miały swierzb (teraz wyleczony) to jak
Będą miały młode one beda mialy swierzb? ?
Będą miały młode one beda mialy swierzb? ?
- Al
- Kontakt:
Dziwne pytanie, świerzb nie jest to przecież choroba genetyczna i nie przenosi się na potomstwo.
świerzbowce to pasożyty i jak leczenie bedzie odp. to wszystkie zginą, zginą osobniki dorosłe jak i ich jajka.Wtedy na młode nic nie przejdzie bo nie będzie miało co przejść
Jeżeli zastosujesz tylko olej, wazelinę to nigdy nie masz pewnosci że jakiś pasożyt nie przetrwał i po pewnym czasie problem wróci. Jak rodzice są nosicielami pasożyta to oczywiście że młode od nich się nim zarażą
świerzbowce to pasożyty i jak leczenie bedzie odp. to wszystkie zginą, zginą osobniki dorosłe jak i ich jajka.Wtedy na młode nic nie przejdzie bo nie będzie miało co przejść
Jeżeli zastosujesz tylko olej, wazelinę to nigdy nie masz pewnosci że jakiś pasożyt nie przetrwał i po pewnym czasie problem wróci. Jak rodzice są nosicielami pasożyta to oczywiście że młode od nich się nim zarażą
-
- Ptaki które hoduję: 4 Faliste
Witam wszystkich serdecznie.
Piszę do was z prośbą o pomoc w identyfikacji płci moich falek.
Jestem zaniepokojony wyglądem woskówki u jednej z nich, podejrzewam że może być chora.
Będę wdzięczny za każdą opinie na ten temat.
Z góry dziękuję za pomoc.
Piszę do was z prośbą o pomoc w identyfikacji płci moich falek.
Jestem zaniepokojony wyglądem woskówki u jednej z nich, podejrzewam że może być chora.
Będę wdzięczny za każdą opinie na ten temat.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Załączniki
-
- Czwarta
- 2014-09-05 17.00.41.jpg (25.49 KiB) Przejrzano 20638 razy
-
- Trzecia
- 20141002_094345.jpg (68.35 KiB) Przejrzano 20638 razy
-
- Trzecia
- 20141002_094206.jpg (77.93 KiB) Przejrzano 20638 razy
-
- Druga
- 20141002_092808.jpg (67.45 KiB) Przejrzano 20638 razy
-
- Druga
- 20141002_092801.jpg (78.57 KiB) Przejrzano 20638 razy
-
- Pierwsza - chora?
- 20141002_092258.jpg (68.25 KiB) Przejrzano 20638 razy
-
- Pierwsza - chora?
- 20141002_092308f.jpg (68.64 KiB) Przejrzano 20638 razy
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Ostatnie dwa zdjęcia to samce, które mają zaawansowany świerzb. Konieczna jest wizyta u weta. Na pozostałych zdjeciach to samiczki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: papugi faliste
Witam,
jedna z papug mojej znajomej dostała zmian na dziobie i łapkach, czy możecie pomóc w diagnozie i ewentualnie w leczeniu? Załączam zdjęcia tych zmian. Pozdrawiam
jedna z papug mojej znajomej dostała zmian na dziobie i łapkach, czy możecie pomóc w diagnozie i ewentualnie w leczeniu? Załączam zdjęcia tych zmian. Pozdrawiam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
To jest świerzb i to w bardzo zaawansowanym stadium. Trzeba jak najszybciej iść z papużkami do weta. Parę kropel preparatu na kark i to kilka razy , ale o tym zadecyduje już lekarz.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
cześć,
proszę o Waszą opinię czy to świerzb czy też przyplątało się coś innego?
Jeżeli tak, to czy powinienem udać się do weterynarza, czy mogę go leczyć w domu? Jeżeli tak to jak? Nie wiem czy w tym (jak mi się zdaje) wczesnym stadium wystarczy posmarować olejkiem parafiowym/wazeliną?
Od ok 2 tygodni papużka ma mały ubytek piór nad woskówką. Od ok dwóch dni są też braki piórek pomiędzy dziobem, a oczami i pojawiły się jasne kreski na woskówce. Załączam zdjęcia.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
Marcin
proszę o Waszą opinię czy to świerzb czy też przyplątało się coś innego?
Jeżeli tak, to czy powinienem udać się do weterynarza, czy mogę go leczyć w domu? Jeżeli tak to jak? Nie wiem czy w tym (jak mi się zdaje) wczesnym stadium wystarczy posmarować olejkiem parafiowym/wazeliną?
Od ok 2 tygodni papużka ma mały ubytek piór nad woskówką. Od ok dwóch dni są też braki piórek pomiędzy dziobem, a oczami i pojawiły się jasne kreski na woskówce. Załączam zdjęcia.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
Marcin
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Na świerzb to nie wygląda, z czego powastał ten ubytek piór tego nie wiem.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
A nie masz może jakichś elementów w klatce, o które ptak mógłby się zahaczyć? Mi to wygląda na jakąś drobną rankę. Jaki ma kontakt z innymi ptakami?
-
- Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny zebrowate
Witam...
Do swojej małej hodowli dokupiłam nowe ptaszki w tym samice papużki falistej.
Zauważyłam jej dziwną na jakiś sposób woskówkę...
nie wiem czy to świerzb...
proszę o odpowiedz i rady jak można to leczyć... najlepiej w domu ponieważ znany mi lekarz który mógłby coś poradzić na chorobę ptaka znajduje się bardzo daleko a ja sama nie zawsze mam możliwość dojazdu zwłaszcza tak daleko...
niżej podaje zdjęcie woskówki.
Pozdrawiam.
Do swojej małej hodowli dokupiłam nowe ptaszki w tym samice papużki falistej.
Zauważyłam jej dziwną na jakiś sposób woskówkę...

proszę o odpowiedz i rady jak można to leczyć... najlepiej w domu ponieważ znany mi lekarz który mógłby coś poradzić na chorobę ptaka znajduje się bardzo daleko a ja sama nie zawsze mam możliwość dojazdu zwłaszcza tak daleko...

niżej podaje zdjęcie woskówki.
Pozdrawiam.
Witam was serdecznie i mam pytanie do was, czy to jest świerzb? Kupiłem wczoraj ją ale nie zwróciłem uwagi. Jestem nowy w tej dziedzinie wiec wole się spytać doświadczonych. papużka ma 2mc według daty na obrączce. Dziękuję z góry za pomoc.