Enzo vel "gościu"
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Enzo vel "gościu"
Witam,
Chciałabym przedstawić takiego oto przystojniaka. Enzo,piona niebieskoglowa, urodził się w Krakowie na początku lipca 2015roku jako pierwszy z miotu (?:). Jego rodzice, o ile dobrze pamiętam, pochodzą z Belgii. Jest to ptak z charakterem wymarzonym dla mnie i pewnie każdego początkującego opiekuna papug.
Mam kilka zdjęć robionych telefonem odkąd do mnie przyjechał aż do teraz, jeśli chcecie zerknac- zapraszam
https://www.dropbox.com/sc/fplannp3ttpi ... -Lx7BJTPZa
Pozdrawiam
JustynaJ
Chciałabym przedstawić takiego oto przystojniaka. Enzo,piona niebieskoglowa, urodził się w Krakowie na początku lipca 2015roku jako pierwszy z miotu (?:). Jego rodzice, o ile dobrze pamiętam, pochodzą z Belgii. Jest to ptak z charakterem wymarzonym dla mnie i pewnie każdego początkującego opiekuna papug.
Mam kilka zdjęć robionych telefonem odkąd do mnie przyjechał aż do teraz, jeśli chcecie zerknac- zapraszam
https://www.dropbox.com/sc/fplannp3ttpi ... -Lx7BJTPZa
Pozdrawiam
JustynaJ
Zerknąłem, najciekawsza moim zdaniem ta fotka nr 9.
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
No to się pochwalę mam i ja. Wspaniała papuga. Cicha, grzeczna. Jednym słowem idealna papuga do domu, nawet w domu wielorodzinnym. Jeśli spod Krakowa to mamy rodzeństwo.
No wiadomo :) to brat albo siostra Enzo? Też 2015? Daj jakieś zdjęcie
Więc bracia:) pozdrowienia dla papuga :)
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Cicha, a ja zawsze myślałam, że piony to głośne papugi ? Moja amazonka niebieskoczelna też do głośnych nie należy, ale jak rano mnie zobaczy to nawołuje i dosyć głośno, a potem jeszcze tak około godz. 17 ( ale to było latem ) nawoływała, poza tym cały czas cichutko :).
A jak u pion z naśladowaniem mowy, też mają do tego zdolności, zawsze mi się te papugi bardzo podobały, ale gdzieś słyszałam, że bardzo głośne i tak jakoś sobie wtedy odpuściłam.
A jak u pion z naśladowaniem mowy, też mają do tego zdolności, zawsze mi się te papugi bardzo podobały, ale gdzieś słyszałam, że bardzo głośne i tak jakoś sobie wtedy odpuściłam.
Absolutnie nie sa głośne. To również było moje kryterium przy wyborze. Enzo ma jedną, jedyną porę, przed spaniem, ok 20, jak oblatuje cały dom, to krzyczy(krzyczy lecąc:). Oblot trwa ok 3-4 minut, po kolei kazdy pokój, z czego na krzyczenie jest przeznaczane ok minut dwóch.
Piony nie produkuja tez tego pudru, który produkuje wiele papug. Nie ma tez u niego tego "wymuszania kontaktu", o jakim się cześto słyszy przy innych ptakach, chodzi o problemy własnie z krzyczeniem z nudów czy skubaniem sie. Doskonale potrafi sie soba zająć, tyle, że musi miec czym i zauwazyłam, że bardzo lubi zmiany u niego w pokoju - zmiany zabawek, ustawienie ich, kolorów itd.
Jesli chodzi o naśladowanie to szału nie ma:)ale ja go tez tego nie uczę. Za to pięknie nasladuje inne dźwięki - lubi i potrafi gwizdac na przykład muzyczkę z ojca chrzestnego i arię królowej nocy mozarta(oczywiście tylko kawałek:) Jednak żadnego słowa mi nigdy jeszcze nie powtórzył. Nie potrafię sie wypowiedziec na temat naśladowania dźwięków innych zwierząt, bo innych nie mam. Szczerze, to bym nie kupiła żadnej innej papugi:)
p.s. ja słyszałam, że ze średnich papug największa masakra dźwiękowa to barwinki:) Słyszałam dwie na żywo tydzień temu na wystawie w Rybniku i faktycznie jest "ogień". Enzo nigdy czegoś takiego z siebie nie wydał:)
Piony nie produkuja tez tego pudru, który produkuje wiele papug. Nie ma tez u niego tego "wymuszania kontaktu", o jakim się cześto słyszy przy innych ptakach, chodzi o problemy własnie z krzyczeniem z nudów czy skubaniem sie. Doskonale potrafi sie soba zająć, tyle, że musi miec czym i zauwazyłam, że bardzo lubi zmiany u niego w pokoju - zmiany zabawek, ustawienie ich, kolorów itd.
Jesli chodzi o naśladowanie to szału nie ma:)ale ja go tez tego nie uczę. Za to pięknie nasladuje inne dźwięki - lubi i potrafi gwizdac na przykład muzyczkę z ojca chrzestnego i arię królowej nocy mozarta(oczywiście tylko kawałek:) Jednak żadnego słowa mi nigdy jeszcze nie powtórzył. Nie potrafię sie wypowiedziec na temat naśladowania dźwięków innych zwierząt, bo innych nie mam. Szczerze, to bym nie kupiła żadnej innej papugi:)
p.s. ja słyszałam, że ze średnich papug największa masakra dźwiękowa to barwinki:) Słyszałam dwie na żywo tydzień temu na wystawie w Rybniku i faktycznie jest "ogień". Enzo nigdy czegoś takiego z siebie nie wydał:)
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
Moja piona oprócz 100 innych wspaniałych cech bardzo cicha i spokojna.Mieszkam w domu wielorodzinnym i gdybym się nie chwalił to sąsiedzi by nie wiedzieli, że mam papugę. Krzyczy tylko gdy jest bardzo głośna muzyka, duży hałas ( robot kuchenny, odkurzacz , głośno wirująca pralka, nie mogę nawet głośno pokłócić się z żoną). Potrafi sama się bawić. W południe ma drzemkę i dwu godzinną medytacje. Ma masę zabawek i pokój do dyspozycji. W klatce tylko je i wchodzi spać. Może godzinami siedzieć na ramieniu i przed komputerem, uwielbia czochranie , ale tylko po "niebieskim" głowa, szyja. Z naśladowaniem mowy to kiepsko. Mówi tylko dzień dobry, chodź , rysiek , ooohaśśś - to okrzyk zachwytu nad miską pełna przysmaków , gwiżdźe . Budzi i dopomina się jedzenia bardzo późno około 8, włazi spać o tej porze roku około 18. Poza tym jak każda papuga gaworzy po swojemu, ale dzięki są ciche i miłe dla ucha. Ma swój zapach. Dla mnie bardzo przyjemny. Taki jakby owocowoleśny. Dużo by pisać to wspaniały ptak. W literaturze amerykańskiej piszą, że to amazonka dla "ubogich" ale ja bym jej nie zamienił na żadna papugę świata. Polecam jako świetny bezproblemowy jak na papugę pupil.
Tak. Odkurzacz i prysznic to u mnie też rywal:) masz może jakieś jeszcze książki o pionach? Ja mam tylko ptaki egzotyczne z tych po polsku. Z angielskich practical pionus,pionus parrots-complete guide, parrot nutrition i complete pet bird owners handbook. Czy doswietlasz teraz mu pokój dodatkowo? Ja w zimie muszę doswietlac. Twój sporo mówi, jak na pione. Gratulacje:)
-
Napisałem na pw. Jeszcze dla zainteresowanych piona nie ma żadnych problemów behawioralnych. Zero skubania,agresji i innych problemów . Nigdy nie użyła dzioba w stosunku do człowieka, obojętnie domownik , czy obcy. Jest bardzo ufna . Nawet gdy celowo ją prowokuje dla żartu nie wie , że dziób może być skutecznym orężem obrony. W stosunku do osoby , którą widzi pierwszy raz , wejdzie na rekę ale niechętnie i na krótko.
Enzo na i po kolędzie: Ksiądz chce takiego samego. Przepraszamy za brudny dziób:)
Ee tam:) ja też musiałam czekać :) jednak po locie zwiadowczym 2cm nad swoja głową ksiądz poczuł się zaniepokojony i w końcu jakoś wyszedł:)szkoda mi pani na tym probostwie jak będzie musiała dodatkowe żarcie dla papugi robić :)
Dziękujemy :)
Zonda jest "ukryta " w brzozie A Enzo pilnuje. Bardzo bardzo zaniedbalam forum niestety. Staram się odnowić:). Wolierka nie jest duża. 4x2 ledwo ale lepsze to nic nic.