Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Rozpoznanie płci, pomóżcie
witam . Nie mam pojęcia , ponieważ kupiłam ja w sklepie
a tam nie powiedzieli w jakim jest wieku. Samca zlapalam :) dopiero w domu nabiera kolorow. Mozna powiedzieć ze uratowałam mu zycie

-
Mam nimfy jedna papuga odwraca sie do tej drugiej i cwierka
-
Mam dwie nimfy i nie wiem czy to parka
Ta niby samica kladzie sie przed niby samcem i cwierka i rozklada szkrzydelka
Ta niby samica kladzie sie przed niby samcem i cwierka i rozklada szkrzydelka
- domowe zoo
- Ptaki które hoduję: nimfy
Ma ok. 8 miesięcy
Nie wiem jaka to odmiana
Nie wiem jaka to odmiana

- Załączniki
-
- jej zdjęcie ;-)
- frugo.jpg (17.18 KiB) Przejrzano 13997 razy
-
- Ptaki które hoduję: Papugi nimfy
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Bardzo proszę o pomoc. Miesiąc temu zakupiłem pierwszą nimfę (odmiana standardowa-dzika) i nie potrafię rozszyfrować jej płci. Ma pod ogonem prążki, ale nie wiem w jakim jest wieku i czy jest przed pierwszym pierzeniem czy nie. Może ktoś z państwa byłby w stanie z dużym prawdopodobieństwem określić jej płeć po zdjęciu.
Teraz prośba 2: Tydzień temu zakupiłem kolejną nimfę i jest to na pewno mutacja tylko przeglądając w internecie zdjęcia różnych mutacji żadna nie wygląda jak moja. Oczywiście i tutaj wielka prośba o próbę rozpoznania płci. Dodam, że nie potrafię po zachowaniu tego określić. Obie nie "spiewają" tylko jakby piszczą nawołując się. Ta nimfa mutowana ma fioletową obrączkę z oznaczeniami "PL tw 028, 15"
Teraz prośba 2: Tydzień temu zakupiłem kolejną nimfę i jest to na pewno mutacja tylko przeglądając w internecie zdjęcia różnych mutacji żadna nie wygląda jak moja. Oczywiście i tutaj wielka prośba o próbę rozpoznania płci. Dodam, że nie potrafię po zachowaniu tego określić. Obie nie "spiewają" tylko jakby piszczą nawołując się. Ta nimfa mutowana ma fioletową obrączkę z oznaczeniami "PL tw 028, 15"
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
ta mutacji " dzikiej wyglada jak mlody samiec w trakcie pierzenia, a druga jest w ubr, ale jak jest z grudnia to jeszcze nie przeszla pierzenia to mutacja perłowa, moze byc samiczk a albo samcem przed pierzeniem .
trzeba czekac, samiczki zazwyczaj siedza cicho, niech ptaki sie do siebie przyzwyczają, wtedy okaze sie która gwizdże
trzeba czekac, samiczki zazwyczaj siedza cicho, niech ptaki sie do siebie przyzwyczają, wtedy okaze sie która gwizdże
-
Dziękuję za pomoc. Czyli generalnie przez jakiś bliżej nieokreślony czas nie da się określić płci u nimf. Pozostaje mi tylko czekać, choć mam dziwne przeczucie że trafiły mi się 2 samiczki, bo nie gwiżdżą jak samce na filmach z yt tylko piszczą obie. Ta perłowa ma na głowie-zaraz za czubem-łysinkę, ale to zapewne z płcią nie ma nic wspólnego?
Samiec czy samica?

-
Samiec
Mam takiego samego :)
Mam takiego samego :)
Młody czy juz kilka lat może miec? :)
-
Piękny jest. Moje takich długich czubów nie mają.
Jak myślicie młody jest czy juz kilka lat może miec? :)