Nierozłaczka czerwonoczelna lutino czerwony dziób
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Chińskie
Nierozłączki Czerwonoczelne
Nierozłączki Fishera
Nimfy
Faliste
Nierozłaczka czerwonoczelna lutino czerwony dziób
Witam,
Od jakiegoś czasu posiadam dwie nierozłączki czerwonoczelne lutino, są żółciutkie, maski odcinają im sie tak samo jak wszystkim pozostałym, nie maja żadnych przerostów czerwonego koloru poza maską,oko czerwone, normalna maskowa lutino, ale...
maja czerwone dzioby, czy to jakas hybryda czy inny wybryk natury? Same dobrały się w pare, zrobiły ładne gniazdo, przesiedziały w nim z 3 msc i nic, tak ze płeć nieustalona na 100%, teraz są rozdzielone, Proszę o opinie i sugestie bardziej doświadczonych kolegów,co do płci jak i "mutacji", spróbuje dodać zdjęcia.
Pozdrawiam.
Od jakiegoś czasu posiadam dwie nierozłączki czerwonoczelne lutino, są żółciutkie, maski odcinają im sie tak samo jak wszystkim pozostałym, nie maja żadnych przerostów czerwonego koloru poza maską,oko czerwone, normalna maskowa lutino, ale...
maja czerwone dzioby, czy to jakas hybryda czy inny wybryk natury? Same dobrały się w pare, zrobiły ładne gniazdo, przesiedziały w nim z 3 msc i nic, tak ze płeć nieustalona na 100%, teraz są rozdzielone, Proszę o opinie i sugestie bardziej doświadczonych kolegów,co do płci jak i "mutacji", spróbuje dodać zdjęcia.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony śr kwie 27, 2016 23:59 przez Jurgen84, łącznie zmieniany 1 raz.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Czerwone dzioby mają nierozłączki czerwonogłowe. Natomiast Twoje są czrwonoczelne, które powinny mieć dzób koloru cielistego. U Twoich występuje nadmiar koloru różowego (ja to tak widzę na monitorze).Być może dziób jeszcze im wyblaknie i będzie trochę jaśniejszy. Wątpię aby to była krzyżówka czerwonoczelnej z fiszerem (też mają czewone dzioby), nawet nie wiem czy z takiego połączenia by coś się wykluło.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Chińskie
Nierozłączki Czerwonoczelne
Nierozłączki Fishera
Nimfy
Faliste
Ptaki są dorosłe, z dwóch różnych źródeł, jeden został rozdzielony od pary z młodymi, miałem brać cala pare ale drugi mial odmrożone prawie wszystkie palce, jakies dwa tygodnie później, kupilem jeszcze pare sztuk lutino i wśród nich trafiła sie ta druga jaśniej czerwona, ja je juz mam z poł roku wiec chyba juz z wiekiem nie zjaśnieją te dzioby, w stadzie same sie dobraly ale nic z tego nie bylo oprócz gniazda i przesiadywania w budce, moze to dwie samice? Jak myślicie?
Co do dzioba to mi nie przeszkadza ze maja czerwone, chciałem się upewnić czy to nie mieszańce np z Fishera żeby nie próbować bez sensu rozmnażania. A moze to zupełnie nową mutacja, pierwsza czerwonoczelna na czerwonym dziobie hahaha... jest to w ogóle możliwe??
Co do dzioba to mi nie przeszkadza ze maja czerwone, chciałem się upewnić czy to nie mieszańce np z Fishera żeby nie próbować bez sensu rozmnażania. A moze to zupełnie nową mutacja, pierwsza czerwonoczelna na czerwonym dziobie hahaha... jest to w ogóle możliwe??